Albendazol, hormon değil

Albendazol, hormon değil
Prof. Dr. Bilal Dik, hormon diye anılan ve etken maddesi 'Albendazol' olan ilaçların insanlarda ve hayvanlarda iç parazitlere karşı kullanıldığını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, hormon diye anılan ve etken maddesi 'Albendazol' olan ilaçların insanlarda ve hayvanlarda iç parazitlere karşı kullanıldığını söyledi. Dik, "Bu ilaç insan sağlığı açısından zararlı değildir. Halkı bu konuda doğru bilgilendirmek gerekir" dedi.

Dik, hayvanlarda ağırlık artışına neden olan hormon ve benzeri ilaçların kullanımlarının uzun süre önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını dile getirdi. İran'dan ülkemize kaçak yollarla sokulan bazı ilaçların hormon olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Bilal Dik, "İran'dan kaçak girdiği ifade edilen ilaçların etken maddeleri olan Niclosamide ve Albendazol Türkiye'de uzun yıllardır hem insan hem de hayvan sağlığında kullanılmaktadır. Niclosamide'in insan ve hayvan sağlığında kullanımı bir kaç yıl önce yasaklandı. Albendazol ise, hâlihazırda insanlarda ve koyun, keçi, sığır gibi hayvanlarda, iç parazitlere karşı kullanılmaktadır. Bu ilaç insan sağlığı açısından zararlı değildir. Halkı bu konuda doğru bilgilendirmek gerekir" dedi.

Bu ilaçların bir hormon olmadığını belirten Prof. Dr. Dik, "Söz konusu paraziter ilaçlar hayvanlarda doğrudan ağırlık artışına neden olmamaktadırlar. Fakat bu ve benzeri ilaçlar hayvanların bağırsaklarında veya diğer iç organlarında yaşayan, onların et ve süt verimlerini olumsuz yönde etkileyen parazitlerin vücutlarından atılmalarını sağlarlar. Dolayısıyla, hayvanlar bu tür ilaçların kullanılmalarından bir süre sonra sağlıklarına kavuşurlar ve buna bağlı olarak et ve süt verimlerinde bir artış gözlenir. Buradaki artış tamamen hayvanların yem yemelerinin düzene girmesi ve yedikleri yemin ete ve süte dönüşmesinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Bu ilaçlarda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen herhangi bir husus bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Dik, iç ve dış parazitleri öldüren ilaçların hayvanların kesimlerinden en geç 20-30 gün önce kullanılmasını ve kesimin çok yaklaşmasıyla birlikte kullanımlarının kesilmesinin önemli olduğunu belirtti. Kurban kesecek vatandaşların veteriner bir hekime danışarak kurban kesmelerini öneren Prof. Dr. Dik, her ilacın zararlı olmadığını ve kesinlikle Türkiye'de üretilen veya yasal yollardan ithal edilen ilaçların kullanılması gerektiğini belirterek, bu konuda bir veteriner hekimden bilgi almanın doğru olacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.