3 yılda 3 milyon çek, karşılıksız çıktı
DİYARBAKIR Türkiye'de son 3 yılda 3 milyon çekin karşılıksız çıktığı bildirildi. Ekonomide yazılan, verilen toplam senet miktarı ise bilinmiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndaki (TCMB) kayıtlarda, karşılıksız çeklere, protestolu senetlere ve ferdi kredi ile kredi kartı borçlularına ilişkin bilgiler bulunuyor.
Merkez Bankası'nın verilerine göre, Türkiye'de 2006 yılında 1 milyon 177 bin 910 karşılıksız çek çıkarken; Diyarbakır'ın payı yüzde 0.041. 2007 yılında ise 1 milyon 470 bin 158 çek karşılıksız çıktı. Diyarbakır'ın bundaki payı yüzde 0.42.
2008 yılının ilk 4 aylık rakamlarına göre ise 493 bin 336 çek karşılıksız çıkarken; Diyarbakır'ın payı yüzde 0.11 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomide yazılan, verilen toplam senet miktarının bilinmediğini söyledi.
Durmuş, ancak bunlardan karşılıksız çıkıp da ödenmeyen, protesto edilenlerin kayda geçtiği için ödenmeyen kısmının bilindiğini belirtti.
Ellerindeki verilere göre ekonomik aktiviteye paralel olarak yazılan çek sayısının arttığını gösterdiğini anlatan Yılmaz, "Buradan hareketle oranlama yaptığımızda önemli bir bozulma görmüyoruz. 2003 yılında toplam 6.8 iken, 2004 yılında düştü, 2006 yılında yükseldi. 2008 yılında ise yüzde 5.1 seviyesinde gösteriyor. Dolayısıyla burda çok önemli bir bozulma söz konusu değil. Merkez Bankası'nda 'kara liste' diye tabir edilen bir liste bulunmuyor. Bu bilgiler bankalar tarafından Merkez Bankası'na gönderilmekte ve Merkez Bankası'nda birleştirilerek tüm banka genel müdürlüklerine bilgisayar ortamında dönemler halinde duyurulmaktadır." diye konuştu.
Yılmaz, "Bankalara yapılan kredi ve kredi kartı başvurularında karşılaşılan kayıtlar, doğrudan Merkez Bankası kayıtları değildir. Bankamızın işlevi, bankalar tarafından yapılan bildirimlerin birleştirilerek bankalara duyurulması ile sınırlıdır. Ferdi kredi ve kredi kartı borçlularına ilişkin ödenen kayıtlarda 3 takvim yılını, ödenmeyen kayıtlarda ise 5 takvim yılını doldurmuş olanlar, Merkez Bankası nezdindeki ferdi kredi ve kredi kartı borçlularına ilişkin kayıtlardan silinmektedir. Dolayısıyla, Merkez Bankası kayıtlarında ferdi kredi ve kredi kartlarına ilişkin 5 yıldan daha eski herhangi bir kayıt yer almamaktadır." şeklinde konuştu.
Durmuş Yılmaz, "Merkez Bankası'nca silinen ferdi kredi ve kredi kartı borçlularına ilişkin kayıtların bankalarca da silinmesine yönelik yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu kayıtların ilgili bankanın kendi bilgi işlem sisteminden silinip silinmemesi tamamen bankanın kendi kararıdır. Silinmesine yönelik yasal düzenleme bulunmamaktadır." dedi.
Banka kredilerinde tahsili gecikmiş alacaklar dönüşüm oranının gerilemeye devam ettiğini bildiren Yılmaz, bu oranın 2003-2007 arası dönemde 8 puan azalarak yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleştiğini ve bu seviyenin diğer gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında olduğunu vurguladı.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, kredi ile borçlanmanın kötü bir şey olmadığını belirterek alınan kredilerin çarçur edilmemesi uyarısında bulundu.
Son günlerde "Türk halkının borçla yaşadığı, Türk halkının borca battığı" yönündeki görüşleri değerlendiren Yılmaz, şunları söyledi: "Kredi kullanmanın kötü bir şey olup olmadığı değerlendirilmeli. Krediye ulaşım imkanı herkese eşit ise ekonomik için son derece olumlu bir gelişmedir. Herhangi bir kişi gelecekteki gelirine mahsuben kredi kullanıp konut alıyor, çocuğunun eğitimi için harcıyorsa bu kötü bir şey değildir. Yeter ki alınan krediler çarçur edilmesin. Hep üretimsel faaliyetlerde kullanılsın."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.