Gelişmiş ülkeler yeniden nükleer enerjiye yöneldi
Japonya'nın nükleer sanayi kenti Aomori'de düzenlenen G8 zirvesine, birliğe üye ülkelerin yanı sıra Çin, Hindistan ve Güney Kore'den bakanlar da katıldı. Dünyada üretilen bütün enerjinin üçte ikisini tüketen 11 ulusun temsilcilerinin bulunduğu zirvede, Almanya hariç bütün ülkeler "Nükleer güç programlarına ilgi duyan ekonomilerin sayısı giderek artıyor. Yeni bir döneme giriliyor" mesajı verdi.
İngiltere Enerji Bakanı John Hutton, insanlığın yeni bir nükleer çağın eşiğinde olduğunu söyledi. Nükleer enerjiyi dünya için "Pozitif bir olgu" olarak niteleyen Hutton, atom enerjisinin küresel ısınmayı artıracak karbondioksit salınımının tartışmaya açılmasını istedi.
ABD, Kanada ve İtalya, petrol fiyatlarının 2003'ten bu yana 5 kat artmasından dolayı tekrar nükleer santral inşaatlarına başladı. Fransa ve Japonya, bu alanda zaten 'nükleer enerji şampiyonları' olarak görülüyor.
Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Gary Lunn, nükleer enerjinin önümüzdeki yıllarda önemli bir rol üstleneceği konusunda ikna olduğunu belirtti. 30 yıldır nükleer santral inşa etmeyen Kanada'da yeni reaktörlerin yapılması sürecine girildi.
Ancak Almanya nükleer enerjiye kapılarını tekrar açmayı düşünmüyor. Ülke, reaktörleri 2000 yılında tamamen kapattı. Almanya Enerji Bakanı Jochen Homann, "Diğer ülkelerin pozisyonlarına bakılırsa, sanırım bir nükleer güç renosanssı söz konusu. Ancak Almanya peyderpey nükleer enerji programını iptal etti. Halkın isteği önemli ve şimdiden ülkemiz için bir tahmin yapamam" şeklinde konuştu.
Güvenlik riskleri ve çevreye olan etkileri yüzünden nükleer enerji toplumun her kesiminden eleştiri topluyor. 1986'da Ukrayna'daki Chernobyl nükleer santralinde yaşanan patlama, Avrupa'nın büyük bir bölümünde etkili olmuş, binlerce insan uzun bir süreçte yaşamını yitirmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.