Kredi kartında 'alicengiz' oyunları
Kredi kartları konusunda bankaların altına imza attıkları inanılmaz uygulamaları değerlendiren Kaya, “Tüketicinin yoğun ve kitlesel tepkisine yol açan kredi kart yıllık kullanım ücretine itiraz eden tüketicilere karşı, tüketicinin özgür iradesi ve yargı kararlarına rağmen bankalar tarafından hukuk dışı uygulamalar yapılarak haksız kazanç elde edilmek istenmektedir” dedi.
İşte bankaların alicengiz oyunlarından akılalmaz örnekler
Kaya, Tüketiciler Birliği’ne ulaşan başvurulardan derledikleri ve Alicengiz oyunları olarak nitelendirdikleri bazı uygulamalardan şu örnekleri verdi:
Hakem Heyetleri tüketiciyi haklı buluyor ama!...
Tüketici, kredi kart yıllık kullanım ücretinin kendisine iadesi için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmuş, tüketici lehine karar verilmiştir. Banka yasal hakkını kullanarak, Tüketici Mahkemesine itirazda bulunmuş, Tüketici Mahkemesi de tüketiciyi haklı bulmuştur. Banka iade ile yükümlü olduğu miktarı, tüketicinin hiçbir talebi olmadığı halde tüketici adına kendi nezdinde mevduat hesabı açarak oraya yatırmıştır. Ardından yatırdığı paraya vadesiz mevduat işlem ücreti alacağı iddiasıyla el koymuştur.
Kartı iptal edilen tüketiciye baskı
Benzer bir olayda yine tüketici, kredi kart yıllık kullanım ücretinin kendisine iadesi için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmuş, tüketici lehine karar verilmiştir. Banka yasal hakkını kullanarak, Tüketici Mahkemesine itirazda bulunmuş, Tüketici Mahkemesi de tüketiciyi haklı bulmuştur. Banka iade etmesi gereken parayı öderken tüketicinin kredi kartını iptal ederek, kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerin vadesi gelmeyen tutarlarının ödenmesi için tüketiciye ihtarda bulunmuştur.
Kart iptalinde fiili engellemeler yapılıyor
Yıllık kart kullanım bedelini ödeyip, kredi kartını iptal ettirmek isteyen bir çok tüketiciye ise, fiili engellemeler yapılmakta, tüketicinin ısrarlı tutumu baltalanmak istenmektedir.
BDDK da denetim yapamıyor
Akıl almaz, hukuk ve etik dışı uygulamaların daha da çoğaltılabileceğini hatırlatan Kaya, “Yaşanan bu olaylar, BDDK’nın da denetim yapmadığını kanıtlamaktadır. Bankalar, yıllık kart kullanım bedelini almalarına yasal gerekçe olarak, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün 12.02.2007 tarih ve 2007/02 sayılı Genelgesi’ni göstermektedir. Oysa Tüketici Hakem Heyetleri Yasa ile kurulmuş ve yasalar çerçevesinde görev yapan kamusal kurumlar olup, yargısal faaliyetlerinde hiçbir merciden emir almazlar. Bu olayların devam etmemesi açısından gerekli denetimlerini arttırması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nu göreve, Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nü ise, tüketici haklarına gölge düşürmemeye davet ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Engin Kaşdaş-habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.