Kurban etini hemen buzdolabına koymayın

Kurban etini hemen buzdolabına koymayın
Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Kurbanlık seçimi kadar etlerin de saklanması büyük önem taşıyor.

Yanlış saklanan et bozularak israf oluyor. Kurban etinizin uzun süre dayanması için bir kaç hususun dikkate alınması gerekiyor.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurban kesildikten sonra etlerin parçalar halinde temiz bir kaba konulması, güneş görmeyen bir yerde 14 derecenin altında hava almasının sağlanması ve kesim sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesinin (5-6 saat) beklenmesinin altını çiziyor. Böylece etin olgunlaşması ve sağlıklı kalmasının sağlanacağını dile getiriyor.

Kurbanlık etlerin kesim sıcaklığındayken hemen buzdolabına konulmamasını isteyen Yıldız, "Etler kurban kesilir kesilmez naylon poşet içerisinde veya hava almayacak şekilde büyük parçalarla üst üste konması halinde buzdolabı etin iç kısımlarını saoğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülebilir. " diyor.

KURBANLIK HAYVAN NASIL OLMALI

Yıldız, kurbanlık hayvan satın alırken bir takım hususlara dikkat edilmesini isteyerek şu uyarılarda bulunuyor: "Kurbanın bir veya 2 gözü kör, kulakları kopuk, bir veya 2 boynuzu kökünden kırık, kuyruğunun yarısı kopmuş veya doğuştan kuyruksuz, dişlerinin çoğu dökük, meme başları kopuk, yürüyemeyecek kadar topallığı, olmamalıdır. Genel sağlığı açısından değerlendirecek olursak, kurban; durgun ve halsiz, aşırı öksürük ve aksırıklı, göz, ağız ve burnunda akıntı, aşırı zayıf ve gebe olmamalı. Gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı. Besili bir hayvan alıp almadığımızı değerlendirmek için de, genellikle derin, geniş, uzun gövdeli, kısa boyunlu, küçük başlı, geniş ve düz sırtlı ve uzun sağrılı olmasına dikkat edilmelidir. Erkek hayvanlar dişi ve kastre edilmiş erkeklere göre daha hızlı ve ekonomik canlı ağırlık kazanırlar ve erkek hayvanların eti daha az yağlı, koyu renkte olur."

Satın alacağımız hayvan için mutlaka Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi, kulak numarası ve pasaportunun olup olmadığına bakılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Hayvanın kesim öncesi yorgun olmaması ve kesimden önce 6 saat boyunca yem verilmemesi (su verilebilir), kesim öncesi strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınmak gerekir. Aksi taktirde et kalitesi olumsuz olarak etkilenir. Kurbanlığın alımından etin sofralara gelene kadar geçen bu süreçte belirttiğimiz gibi dikkatli olunmalı gerek toplum sağlığı gerekse kendi sağlığımız için tehlike oluşturmasına izin vermemeliyiz." diye konuşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.