Elektrik fiyatlarındaki artış sektörü zorluyor
İZMİR Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, doğalgaz zammı ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek elektrik zammının üretime yansımasının ağır olacağını söyledi. Şahin, yüzde 20'lik zammın demir çelik sektöründe ton başına 20 dolar maliyet getireceğini kaydetti.
Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği genel kurulu yapıldı. Kurul öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Birlik Başkanı Şahin, elektrik ve doğalgaz zamlarını eleştirdi. TEDAŞ'ın elektriğe 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere istediği yüzde 12.7'lik zammı, geçen günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) onaylamıştı. Bu oranın TEDAŞ'ın ekleyeceği hizmet bedelleri, vergi ve fonlarla yüzde 20'ye ulaşacağı belirtiliyor. Şahin, haziran ayında doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zammın maliyetlere yansımanın ise yüzde 5 olacağını dile getirdi. Doğalgaz ve elektrik zammının maliyetlere toplamda yüzde 25 etki edeceğini ifade eden Halil Şahin, "Akaryakıta zammı, navlun ücretlerindeki artış derken maliyetler artmaya devam ediyor. Dünyada demir çelik fiyatları bu seviyesini korursa maliyetleri karşılayabiliriz. Fiyatlar düştüğünde sektör rekabetçiliğini kaybedebilir. Bu durumda ihracatta zorlanırız." dedi.
Şahin ayrıca İzmir'in Aliağa ilçesinde enerji yatırımlarının artması gerektiğini söyledi. Aliağa'daki demir çelik sanayicilerinin yanısıra İzmirli sanayicilerin enerji darboğazıyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan Şahin, "Aliağa bölgesinde ve İzmir'deki sanayicilerde enerjiyle ilgili ciddi sıkıntılar var. Yaz mevsimiyle aralık, ocak ve şubat aylarında klimaların çalışması ve turizm sezonundan dolayı yeterli olmayan enerjiden kaynaklanan kısıtlamalara gidiliyor." açıklamasında bulundu.
Demirde fiyat artışları olup olmayacağını bilemediklerini ancak fiyatların yıl sonuna kadar aynı seviyede kalacağını tahmin ettiklerini belirten Halil Şahin, o zamana kadar ihracatlarının 2 milyar doları aşacağını ifade etti. Şahin, ''Türkiye'nin tek bir pazarı var, o da körfez ülkeleri. Körfez ülkeleri alış yapmazsa, demir çelik sektörü biter. Petrol fiyatlarından dolayı o ülkelerde yatırım var. Dünya piyasalarıyla rekabet edebilecek şartları yakalarsak. diğer bölgelere ihracat yapabiliriz ancak fiyatı yakalayamıyoruz. Eldeki veriler, yıl sonunda 2 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımızı gösteriyor." dedi.
Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, şu firmalardan oluştu: İzmir Demir Çelik AŞ, Ege Dış Ticaret AŞ, Norm Civata Sanayi ve Ticaret
A.Ş, Kılıçlar Metal Geri Dönüşüm AŞ, Güven Haddecilik Sanayi ve Ticaret AŞ, BMS
Çelik Hasır Sanayi ve Ticaret AŞ, Özkan Demir Çelik AŞ, Kardemir Haddecilik Ltd.Şti., Erbakır Elektrolitik Sanayi ve Ticaret AŞ.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.