'İhtiyati stand-by üzerinde çalışıyoruz'

'İhtiyati stand-by üzerinde çalışıyoruz'
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, İhtiyati Stand-By üzerindeki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bakan Şimşek, CNN Türk'de katıldığı bir programda, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkiler konusunda, kamu sektörünün, IMF'nin mali bir desteğine ihtiyacı olmadığının altını çizen Şimşek, ancak IMF ile yapılacak bir anlaşmanın, Türkiye'nin risk primini de düşüreceğini belirterek, bu çerçevede, seçeneklerden biri olan İhtiyati Stand-By üzerinde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 

Enflasyon üzerinde en büyük olumsuz etkiyi oluşturan enerji maliyetlerine de değinen Şimşek, Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük handikabın petrol fiyatlarındaki yükseliş olduğunu bildirdi. 

Şimşek, bu sene muhtemelen Türkiye'nin büyük enerji ithalatının, Cari Açığına denk geleceğini vurguladı. 

Orta Vadeli Program çerçevesinde, enerji konusuna yönelik tedbirleri belirlediklerini ifade eden Şimşek, elektrikte de Temmuz'dan itibaren, maliyet esaslı Otomatik Fiyat Mekanizmasına geçeceklerini, elektriğin tasarruflu kullanılması için kullanım fiyatının da makul olması gerektiğini söyledi. 

Nükleer enerjiyi hiç kullanmadıklarını hatırlatan Şimşek, Eylül'de ilk, muhtemelen de bir kaç ay sonra da ikinci nükleer santral ihalelerine çıkarak, bu enerjiyi de etkin bir şekilde kullanacaklarını kaydetti. 

Şimşek, Türkiye'nin 2020 yılına kadar enerji üretimini 2-2,5 kat arttırması gerektiğinin de altını çizdi. 

Enerji maliyetlerindeki artışın da etkisiyle, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin de yavaşlayacağına dikkat çeken Şimşek, bu yıl için ortalama yüzde 4,5 oranında bir büyüme tahmin edildiğini, ancak Türkiye'nin, orta vadede, rahat bir şekilde yıllık ortalama 6-7 oranında büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.