"6.6 oranındaki büyüklük, umut verici fakat yeterli değil"
ADANA Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2008'in ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 6.6'lık büyümenin hem umut verici hem de 'dikkat' dediğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, "Biz yüzde 7'lik büyümenin altındaki rakamlara başarısızlık, diyoruz. Yüzde 7'nin altındaki rakamı bizim kabul etmemiz mümkün değil. 6.6'lık rakam şu an umut veriyor. Memnunuz. İnşaallah ikinci, üçüncü, dördüncü çeyrek devam eder." dedi.
Adana Ticaret Odası'nın meclis toplantısına konuşmacı olarak katılan Hisarcıklıoğlu, yılın ilk çeyreğindeki 6.6'lık büyümeyi değerlendirdi.
İnsanın sağlıklı olup olmadığının ölçütlerinden birisinin tansiyon olduğu gibi ekonomideki genel göstergelerin büyüme rakamlarıyla ele alındığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2002-2007 yılları arasında yakaladığı yüzde 7.2'lik büyüme hızıyla bir başarı hikayesi yazdığını anlattı.
Bu tablonun Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan bu tablonun özel sektörün performansını gösterdiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu, "Biz 7.2'lik rakamı yakaladığımız dönemde Brezilya, Rusya, İrlanda, Çin ve Kore yüzde 8.1 oranında büyüdü. Ben iş yaşantımda gibi hiç bir zaman arkama bakmam. Benim işim önümdekilerledir. Arkama bakarsam, geride kalırım. 2007'ye gelindiğinde iş değişti ve Türkiye ve ülke 4.5 oranlık büyüme hızına geriledi." şeklinde konuştu.
Ekonomideki yavaşlamanın ilk sinyallerini aldıkları 2007'de ülkeyi yönetenlere gerekli uyarıları yaptıklarını hatırlatan TOBB Başkanı, ülkenin birinci önceliği olan ekonomi yerine siyaset konuşulmaya başlandığını kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bakın, 'Türkiye'de ekonomiyi konuşmazsanız ana hedefi kaçırırsınız. Ülkede her yıl 700 bin genç iş için piyasaya giriyor. 2.5 milyon işsizimiz var. 2 milyon 700 bin kişi iş bulma umudunu kaybetmiş. Onun için dikkat edin' dedik. Ama maalesef geçen yılı 4.5'lik büyüme ile kapattık."
Bir bütün olarak 6.6'lık rakamın nereden kaynaklandığını analiz eden Hisarcıklıoğlu, bu dönemde ticaretin yüzde 9.9, sanayinin yüzde 7, tarımın yüzde 5.6, inşaatın yüzde 2.8 büyüdüğünü ifade etti.
Daha önce azalan stokların eskiye rağmen yüzde 44.9 oranında arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Yüzde 6.6'lık büyümenin 1.6'sı mevsimsellikten kaynaklanıyor. Gerçek büyüme yüzde 5'tir. Birinci çeyrekteki büyümede 15 Mart'ta başlayan Ak Parti'nin kapatılma davası gündemi geldi. Yani yılın ilk çeyreğinde biraz siyaset yoktu. 6.6'yı oradan yakalamış olabiliriz. Ama ikinci çeyreğe bakıp, daha sağlıklı bir tahlil yapabiliriz. Eğer yüzde 7'lik büyüme hızını devam ettirebilirsek, 2019'da -aynı hızla büyürse- Avrupa'da fert başına düşen gelirinin yarısın yakalamış oluruz. Eğer bu rakam yüzde 4.5 olursa, ancak 2050'de AB üyesi ülkelerinde fert başına düşen gelirin yarısını bulabiliriz. Zenginleşmenin yolu büyümeden geçiyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.