Erdoğan'dan 'yeni politikalar'
Türkiye Enerji Forumu’nda konuşan Erdoğan şunları söyledi: Özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Uluslar arası enerji ajansının yaptığı projeksiyonlar 2030 yılında enerji talebinin bugüne göre yüzde 50 artış göstereceği ortadadır. Petrol 41, doğalgaz ise 63 yıl yetecek. Enerji sayfiyatından doğan sera gazları da artacak. Buradan şu sonuç çıkıyor. Bundan 40 yıl sonra dünyanın bugünkünden her yönüyle farklı bir dünya olacağı gerçeğidir. Dünya hızla ilerliyor. Tüm ülkeler bu yaklaşan senaryo karşısında önlem almaya çalışıyor. Önemli rezervi olan ülkeler bile bunun farkında. Buna karşı politikalar üretmeye çalışıyor.
Türkiye son 5 yılda ortalama yüzde 6.7 oranında büyüme kayşdetti. Enerji tüketimi de yüzde 5.5 oranında artış gösterdi. Elektrik ve doğalgaz kullanımında da ciddi bir talep yaşandı. Türkiye çok sağlam bir zeminde yol alıyor. Türkiye dünya enerji talebi ve enerji arz güvenliği noktasında stratejik bir ülke konumuna yükselmiştir. Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak artan enerji talebini karşılamak zorundadır. Enerji politikası uygulanmak zorundadır. 5 buçuk yıldır uyguladığımız da budur.
Uluslar arası bir çok projeyi tamamladık. Şimdi ise Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinin çalışmaları sürüyor. Doğalgazın ülkemiz üzerinden Avrupa’ya nakli ilk kez Yunanistan üzerinden yapıldı. 2012 yılında inşallah bu hat İtalya’ya kadar uzanacak. Ulusal ölçekte enerji talebimizi karşılamak için tarihi adımlar attık ve atıyoruz. 80 yılda gelinen seviyenin yarısından fazlasını hamdolsun bu dönemde gerçekleştirdik. Kayıp kaçak oranını yüzde 14 lere kadar düşürdük. Mevzuatımızı yeniledik ve güncelleştirmeye devam ediyoruz.
Özel sektör enerji yatırımlarında daha fazla rol oynamaya başlamıştır. Önümüzdeki günlerde devletin bütçesinden her hangi bir para çıkmadan yatırıma nasıl başlanacak onun uygulamalarını yapıyoruz. 10 bin megawat gücünde bir nükleer santral için önemli adımlar atıyoruz. GAP, DAP ve KOP konusunda geri adım atmak gibi bir durum imkansıdır. Boyabat hidroelektrik santrali, Konya'daki Mavi Tünel projesine başladık. Bir çok hidroelektrik santralinin açılışını yaptık. Türkiye'nin rüzgar haritasını çıkardık ve yatırımcının hizmetine verdik. Bu konudaki projelerin de takipçisiyiz. Doğalgaz konusunda ciddi bir sıkıntımız bulunmuyor. 2011'e kadar bu talebi karşılıyoruz. Özellikle bu kaynağı temin ettiğimiz ülkelerden ötürü bazı sıkıntılar olduk. Depolama tesislerinin kapasitesini arttırıyor ve yeni depolama tesislerinin yapımına da başlıyoruz. Önemli yatırımlar gerçekleştirdik. 2004 yılında bir kanun çıkardık ve bu bir dönüm noktası oldu.
Tüm yeraltı kaynaklarımızın envanterini çıkartık ve 81 vilayete dağıttık. 2005-2010 arasında 3 bin metre sondaj yapma kararı aldık. TPAO sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki yıllarda tüm bu yatırımların sonucunu da alacağız. 2015 yılında petrol ihtiyacımızın en az yarısını kendi imkanlarımızdla üretmeyi hedefliyoruz. Özetle Türkiye'yi ulusal ve uluslararası övlçekte bir enerji üssü halineg etirmek için tarihi adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz. Hedefimiz Türkiye'nin emeğini ve ekmeğini büyütmek. Kararlılıkla girişimlerimiz devam edecektir. Önümüzdeki dönemde yatırımlarda özel sektörün payı daha da artacaktır. Enerji noktasında da özel sektörümüz üzerine düşeni en iyi şekilde yerine getirecektir."
habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.