Uzmanı uyardı, kabartılmış ekmekten kaçının

Uzmanı uyardı, kabartılmış ekmekten kaçının
Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Recai Saylık, bazı fırınlarda ekmeğin büyük görünmesi için şişirme yapıldığını ve bunların sağlıklı olmadığını savundu.

Şu an Türkiye'de satılan tüm ekmeklerin 300 gram olduğunu hatırlatan Saylık, "Kimyasal maddelerle şişirilen ekmek, protein değeri açısından daha fakirdir ve dengesiz beslenmelere neden olur" dedi.

Antalya'da satılan ekmeklerin gramları eşit olmasına karşın, boyutları arasında 2 kata yakın fark ver. özellikle halk ekmeklerle kıyaslandığı zaman bazı fırınlarda üretilen ekmekler çok büyük gözüküyor. Vatandaşların büyük göründüğü için tercih ettiği büyük boyutlu ekmeğin yeterince sağlıklı olmadığı bildirildi. Antalya BŞB Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Recai Saylık, ekmeğin şişirilerek müşterilerin kandırıldığını söyledi. Ekmeklerin büyütülmesinin mayalanma sırasında gerçekleştirildiğini bildiren Recai Saylık, bu tür ekmeklerin lezzet, vitamin ve protein değerinde kayıplar olduğunu açıkladı. Ekmeğin en iyi değerlere sahip olması için gramı kadar boyutlarının da belli olduğunu dile getiren Saylık, sözlerini şöyle sürdürdü: "300 gram ekmeğin lezzet, vitamin ve protein değerleri açısından en uygun konumda olmasını sağlayan standart ölçüler belirlenmiştir. Bu ölçülere göre ekmeğin boyu 30-32 santimetre, taban genişliği 10-12 santimetre, yüksekliği ise 6-8 santimetre olmalıdır. Oysa piyasadaki diğer ekmeklerin boyu neredeyse 40-50 santimetreyi buluyor. Bu tür ekmek üretmekle hem vatandaş yanıltılıyor, hem de sağlık, lezzet ve kalite düşürülüyor"

üretim aşamasında hamura kimyasal katkılar yapılarak ekmeğin büyütüldüğünü bunun da bayatlama sürecini kısaltıp esnekliği azalttığını vurgulayan Saylık, "Bu tür kabartılmış ekmeklerin dilimlenebilme özelliği azdır. Gözenek yapısı dengesiz ve büyüktür. Bu ekmekler halk ekmeğe oranla vitamin ve protein değeri açısından daha fakirdir. Bu da insanların kilo almalarına ve dengesiz beslenmelerine neden olur" şeklinde konuştu.

Antalya'da unlu mamul ve ekmek üreten iş yerlerinin mantar gibi çoğaldığını söyleyen Saylık, bunların önemli bir kısmının ruhsatsız çalıştığını iddia etti. Temel gıda olan ekmeğin nasıl üretildiğine çok dikkat edilmesi gerektiğini savunan Saylık, "Vatandaşlar büyüklüğüne veya kendilerine yakın olan yerlere göre ekmek tercihinde bulunurlarsa sadece kendilerini değil, yakınlarını da risk altına sokarlar. Ekmek üretilen yerleri denetleyen ve ruhsatlandıran kurumlar bir takım gerekçelerle görevlerini tatmin edici ölçülerde yapmıyor. Vatandaşa tavsiyemiz ekmek aldıkları yerlerin ve fırınların fiziki şartlarını, ruhsatlarını, gıda üretim izin belgelerini mutlaka görsünler. Biz kapılarımızı herkese açtık. 2,5 ayda 3 bin kişi fabrikamızı ziyaret etti." diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.