Domates krizi HPLC-MS-MS analiz cihazıyla aşılacak
Son günlerde Rusya Federasyonu ile yaşanan domates krizinden etkilenen Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü, aldığı 550 bin YTL'lik cihazlarla bir daha böyle sorunların yaşanmasının önüne geçmeye çalışıyor. Domates gibi yaş sebze ve meyvelerde zararlı böcek ve hastalıklar için kullanılan ilaçların ölçümü için alınan cihazlarla Rusya veya başka ihracat yapılan ülkelerle bir daha böyle bir sorun yaşanmasının önü alınacak.
Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde Vali Şahabettin Harput'un da katılımı ile yeni alınan Japon menşeyli cihazların tanıtımı yapılırken, kurulan labaratuarın da açılışı yapıldı.
Vali Şahabettin Harput, tarım açısından Türkiye'nin en önemli illerinden olan Bursa'da tarımsal analizlerin önemine vurgu yaparak Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün böyle bir cihaza sahip olmasının önemine değindi. Bu cihazla Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü'nün çevre illere de hizmet vereceyini belirten Vali Harput, buradan alınan analiz belgelerinin de bütün dünyada geçerli olacağını sözlerine ekledi.
Açılışta konuşan Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Kemal Bayraktar, Türkiye'nin en çok meyve, sebze yetiştirilen ve gıda sanayinin gelişmiş olduğu Bursa'da 1961 yılında kurulan Enstitü'nün yeni aldığı cihazlarla Bursa dışında çevre illere de hizmet vereceğini belirtti.
Kemal Bayraktar, günümüzde hızla gelişen bilim ve teknolojiye paralel olarak sanayi atıklarının ve insektisit, antibiyotik ve hormon gibi ilaçlar ile çeşitli kimyasal boya maddelerinin gıdalara bulaşma oranın da arttığını belirterek, "Gıda kontrollerinin zamanında ve doğru olarak gerçekleştirilmesi için bu zararlı maddelerin analizlerinin yapılması için Enstitümüzün teknik altyapısını güçlendirdik. Bu kapsamda Pentisit (Yaş sebze ve meyvelerde zararlı böcekler için kullanılan ilaçlar) analizleri için 400 bin YTL'ye alınan HPLC-MS-MS cihazının yanısıra, Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi (AAS) cihazı, İyon Kromotografi cihazı, Mikrodalga cihazını aldık. Toplam tutarı 550 bin YTL olan bu cihazlarla bundan sonra ihracatta bu tür sıkıntılar yaşanmayacaktır." dedi.
Yeni cihazları, Uludağ İhracatçı Birlikleri, Bursa İl Özel İdaresi ve Bursa Sanayi ve Ticaret Odasının katkıları ile aldıklarını belirten Kemal Bayraktar, Antalya, İskenderun, İzmir ve Mersin'den sonra Bursa'nın da 5'inci il olarak bu cihaza sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür yardımcısı Dr. Ahmet Yücer ise, Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü'nün Türkiye genelinde alanında söz sahibi merkezlerden biri olduğunu belirterek, alınan yeni cihazların ülke imajının da düzeltilmesi için önemli olduğuna vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından cihazların alınmasında katkısı bulunan kuruluşlara plaket verildi. Daha sonra yeni kurulan analiz labaratuarının açılışı yapıldı. Labaratuarın hayırlı olmasını dileyen Vali Harput, yapılacak analizlerin insan sağlığı yanısıra, ülke ihracatında hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Programda ayrıca Enstitü Müdürü Kemal Bayraktar'a Türkiye Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği tarafından 'Yılın Başarılı Bürokratı' ödülü verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.