Bingöl Türkiye'nin elma deposu olacak

Bingöl Türkiye'nin elma deposu olacak
Bingöl İl Tarım Müdürü Namet Sevinç, son üç yılda kurulan yaklaşık 200 elma bahçesinden ürünlerin alınmaya başlamasıyla Bingöl'ün Türkiye'nin meyve deposu olacağını belirterek, "Böylelikle ekonomide de önemli derecede bir canlanma olacak." dedi.

BİNGÖL Bingöl İl Tarım Müdürü Namet Sevinç, son üç yılda kurulan yaklaşık 200 elma bahçesinden ürünlerin alınmaya başlamasıyla Bingöl'ün Türkiye'nin meyve deposu olacağını belirterek, "Böylelikle ekonomide de önemli derecede bir canlanma olacak." dedi.

Küçük Tekören köyünde kurulan elma bahçesini tanıtan İl Tarım Müdürü Namet Sevinç, 16 dönüm üzerinde kurulan ve 640 elma fidanının dikildiği elma bahçesinden yılda 23 ton meyve alınabileceğini ifade ederek; "Bu gerçekten bu örnek bir proje. Bingöl'de son 3 yılda buna benzer 200 tane bahçe kurduk. İl Özel İdaresi'nin desteklediği bu projelerle ilimiz Türkiye'de elma ile anılır bir duruma gelecek. Bu projeler hem çiftçilerimiz hem bahçelerin kurulduğu köylerin hem de ilimiz ekonomisini ayaklandıracak projelerdir. Bunu daha da yaygınlaştırabilirsek; Türkiye'de elma kelimesi geçince akla gelecek tek il Bingöl olur" diye konuştu.

Küçük Tekören köyünde kurulan Baki Baraç'a ait 16 dönümlük elma bahçesinde inceleme yapan İl Tarım Müdürü Sevinç, "Küçük Tekören köyünde 2005 yılında kurulan bu bahçemiz önümüzdeki yıl meyve vermeye başlar. Modern damlama sulama yöntemiyle sulanan bahçeye benzer son üç yılda Bingöl'de 200 tane kuruldu. Bu bahçelerimizden tam kapasite ürünü önümüzdeki yıllarda alabiliriz." şeklinde konuştu.


ÜRETİM DEĞERİ VE EKONOMİK GETİRİSİ ÇOK ÖNEMLİ


Bu projelerde asıl amaçlarının öncelikli olarak bir üretim değerinin olması ve ekonomik getirisinin olması olduğunu belirten Sevinç, "Özellikle ilimiz iç pazar ihtiyacını karşıladıktan sonra öncelikli hedefimiz bunu takiben ilimiz dışındaki diğer pazarlara da üretmiş olduğumuz meyveleri dış pazarlara da gönderebilmektir. Hem çiftçi ailelerinin gelir düzeyleri yükselir hem de ilimiz ekonomisini iyileştirmeyi amaçlıyoruz. 2008 yılı ilkbaharında kurumumuz tarafından dağıtılan yaklaşık 20 bin meyve ağacı fidanına olan rağbet bizleri bu yöndeki çalışmalarda daha da kamçılamıştır" diye ifade etti.


AŞAĞI ÇARŞININ ÇEHRESİ DEĞİŞECEK


2005 yılından itibaren başlatılan bu çalışmalara 2009 yılında da devam edeceklerini belirten Tarım Müdürü Sevinç, "Bu çalışmalarımızı önümüzdeki yıl da genişleterek devam ettireceğiz. Özellikle Aşağı Çarşı Vadisini meyve bahçeleri ile süsleyerek ciddi bir meyve deposu haline getirmeyi planlıyoruz. Bu işin üretim değerinin olması yanında ekonomik getirisini de sağlayacağız." dedi.

Sevinç, ayrıca çiftçilere bazı uyarılarda da bulunarak; "Perakendecilikten ziyade çiftçilerimizin de arazilerinin mümkünse 5 dönümden aşağı olmaması kaydıyla burada yapacağı üretimle kendisine ve Bingöl ekonomisine katkı sağlamayı amaçlamalıyız" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.