Aşırı sıcaklar hastalıkları tetikliyor
Suların şebekeye verilmeden önce arıtılması ve klorlanması gerektiğini belirten Prof.Dr. özgür, şöyle konuştu: "Yaz ishaline neden olan mikroplar, bakteriler ve protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir. Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunur. Salgın hastalıkların temiz olmayan bu suların tüketiminden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Yaz aylarında bu oran daha da artmaktadır. özellikle yemeklerden önce ellerin yıkanmadığı, çocukların emzirilmesinin en az bir yıl sürmediği, çocukların uygunsuz biçimde sütten kesildiği, bireysel temizliğin iyi olmadığı ve bebeklere ek besinlerin zamanında başlanmadığı yerlerde ishalli hastalıkların daha yaygın olduğu gözlemlenmiştir."
Salgın hastalıkların başında ishalin geldiğine dikkat çeken özgür, diğer salgın hastalıklarında, tifo, kolera ve dizanteri olduğunu dile getirdi.
çocuklarda günde 3 defadan fazla ve sulu dışkılamanın ishal olarak kabul edildiğine dikkat çeken özgür, yalnızca sık dışkılamanın ishal olarak kabul edilmediğini kaydetti.
Dengesiz ve yetersiz beslenmenin vücudun direncini azalttığını ve hastalığa yakalanma riskini arttırdığını belirten özgür, "Sıcaklıkların artmasıyla şebeke sularında artan mikroorganizmalar ve besinlerin iyi şekilde yıkanmaması ve dışarıda bırakılan besinlerin üzerinde üreyen mikroorganizmalar salgın hastalıklara sebebiyet vermektedir" ifadesinde bulundu.
özgür, ishalli hastalıklarla savaşta; beslenmenin düzeltilmesi, temiz su sağlanması, bireysel ve evsel temizliğin geliştirilmesi, kızamık ve polio aşılarının yaptırılması ve gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.