Bol elbise giyin, su ve ayrandan vazgeçmeyin

Bol elbise giyin, su ve ayrandan vazgeçmeyin
Yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine girecek ve Afrika sıcaklarının görüleceği Türkiye'de uzmanlardan ilk uyarı geldi.

Sıcak havada zorunlu olmadığı sürece dışarı çıkmayın, bol elbiseler giyin, içecek olarak da tansiyon hastaları için su ve ayrandan vazgeçmeyin. Uzmanlara göre yanlış beslenme ve sporların ise kalp riskini tetikliyor.

Türkiye'nin en sıcak ili Şanlıurfa'da gölgedeki sıcaklık 45 derecenin üzerine çıkarken, Sağlık İl Müdürlüğü vatandaşları sıcaklıklara karşı uyardı. 

İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, yazın gelmesi ile sıcaklıkların normalin üstünde çıktığı gerekçesiyle yorgun düşen bedenin hastalıklarla karşılaşmaması adına sağlığı elden bırakmamak gerektiğini hatırlattı. 

Önlemler arasında insanların giyeceklerine önem vermesi gerektiğine dikkat çeken Demir şunları kaydetti: "Bu önlemler özellikle açık renk ve bol giysiler, sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde mümkünse gölgede bulunun. Yaz aylarında yanlış beslenme ve yanlış sporların kalp krizi riskini artırıyor. Artan sıcaklıklarla birlikte bebek, çocuk, yaşlı ve hamilelerle, tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunanlar gündüz dışarı çıkmasın. Kahvaltı özellikle yaz aylarında günün en önemli öğünü olması sebebi ile şekerli ürünler yerine şekersiz marmelatlar, az yağlı peynirler, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir. Kırmızı etin yağ oranı yüksek olduğu için bol balık ve tavuk yenmelidir. Balık ve tavuk ızgarada pişirilmeli, kızartılmamalıdır. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketimi, sıcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükseltecektir. Şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Enerji ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyveleri bol bol tüketilmelidir." 

Tatlı, yağlı ve hamurlu yiyeceklerin, aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona neden olduğunu belirten Demir, bunların yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. 

Demir, yaz aylarının vazgeçilmez tüketimleri arasında gösterilen dondurmanın da yağ oranının yüksek olması sebebi ile sınırlı tüketilmesi, meyveli dondurmanın tercih edilmesi daha doğru olacağı ve ayrıca salatalık, domates, marul gibi sebzelerin bulunduğu salata türü hafif yemeklerin, tatlı türü olarak da kalsiyum açısından zengin olan taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayran gibi gıdalar tüketilmesini istedi. 

SU VE AYRANDAN VAZGEÇMEYİN
Uzmanlar, sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkabileceğinden artan sıvı kaybını önlemenin en kolay yolunun günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesine özen gösterilmesini vurguluyor. 

Maden suyu, ayran ve bol su tüketmek sıcak havaların vazgeçilmez içeceği olmasını isteyen uzmanlar, özellikle ayranın hem tuzdan dolayı kaybolan suyu telafi etmesi, hem de zehirlenmelere karşı koruyucu özelliğinden dolayı tercih edilmesine dikkat çekiyor. 

Günde 5-6 bardak ayran içilmesinde bir sakınca olmadığını ifade eden uzmanlara göre, sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmelecek içecekler arasında gösterdi. 

Sağlık İl Müdürü Hasan Demir, tavuk eti, kıyma gibi gıdaların buzluktan çıkarttıktan sonra hemen tüketilmesini isteyerek, açıkta satılan gıdaları uzak durulmasını istedi. Meyvelerin bol su ile yıkayıp kabukları ile yenilebilenleri kabukları ile tüketilmesinin daha faydalı olacağına dukkat çeken Demir, yemeklerin de günlük hazırlamaya ve artması halinde bir kereden fazla ısıtılmamasını uyardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.