ABD İran'da 'diplomatik misyon' açıyor

ABD İran'da 'diplomatik misyon' açıyor
İran'a karşı şahin bir tutum sergileyen ABD Başkanı George W. Bush'un "şer ekseni" ülkelerinden gösterdiği bu ülkede diplomatik misyon açacağı bildirildi. Washington'un bu adımı atması halinde, 1979'daki elçilik baskının ardından ilk kez bir diplomatik

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Washington, İran'da diplomatik misyon açma kararını gelecek ay kamuoyuna ilan edecek. Guardian, "Görev döneminde İran'a karşı şahin bir tutum sergileyen Bush'un bu adımı, ABD-İran ilişkilerinde kritik bir dönemde geldi. İsrail'in savaş oyunları ve İran'ın füze denemeleri ile artan gerilimin ardından buzların çözüldüğü görülüyor." diye yorumda bulundu.

Amerikalı diplomatların İran topraklarına dönmesinin bu yönetim ile yapılacak anlaşmaya bağlı olduğunu hatırlatan gazete, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın böyle bir adıma sıcak baktığını söylediğini kaydetti. İran lideri, devlet televizyonuna verdiği mülakatta, "Böyle bir talep gelirse olumlu yaklaşırız" cevabını vermişti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice de geçen ay gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha fazla İranlının Amerika'yı ziyaret etmesini istiyoruz. İranlılara ulaşmakta kararlıyız." diye konuşmuştu. Ayrıca, Washington'daki düşünce kuruluşlarının diplomatik ilişkilerin tekrar kurulmasına yönelik tartışmaları ardından Rice, diplomatik ilişkilerin tekrar kurulmasının ne kadar fizibilite çalışmaları başlatmıştı.

Bu arada, Amerika'da İran ofisi bulunuyor. Gazete, bu ofis nedeniyle Amerika'nın ofis isteğinden bulunması halinde Tahran'ın red cevabı vermesinin zor olacağı yorumunda bulundu. Ayrıca, gazete, Tahran'daki açılacak diplomatik ofisin, Küba'da bulunanın bir benzeri olacağını belirtti. ABD, Küba ile ilişkilerini 1961'de bitirmişti. Ancak Amerikalı diplomatlar, 1977'de Küba'ya dönmüştü. Küba'da diplomatik misyon, protokoller çerçevesinde İsviçre Büyükelçiliği'nin parçası gibi duruyor ancak İsviçre'den bağımsız ve Amerikalı diplomatlar görev alıyor. ABD'nin İran'daki işleri de İsviçre Büyükelçiliği tarafından yürütülüyor. ABD'nin yakın müttefiklerinden İngiltere de, İşçi Partisi'nin 1997'de iktidara gelmesi ardından elçiliğini tekrar açmıştı. Guardian, Amerika'nın, İran'daki gelişmeleri, İngiltere ve diğer diplomatlardan sağladığını yazdı. Gazete, Washington'un bu adım ile direk bilgi elde edeceğini kaydetti. İstiharatın yanı sıra diplomatik misyon, vize de verecek. Vize işlemleri, halihazırda Dubai'daki ofis tarafından yürütülüyor.

REHİNE KRİZİ 444 GÜN SÜRMÜŞTÜ
4 Kasım 1979 yılında Tahran'da yaşanan rehine krizi 444 gün sürmüştü. ABD Büyükelçiliği'ni basan İranlılar, 63 Amerikalı diplomat ve 3 Amerikan vatandaşını esir almıştı. Zaman içinde çeşitli nedenlerle bazı esirleri serbest bırakan eylemciler, kalan 52 rehineyi ise 444 gün alıkoymuştu. Rehine krizi sırasında ABD iki başarısız kurtarma girişiminde bulundu. Rehine krizi, müzakerelerin ardından başladıktan 444 gün sonra 20 Ocak 1981 tarihinde sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.