'Arz fazlası fındık mutlaka alınmalı'

'Arz fazlası fındık mutlaka alınmalı'
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) ''Fındık Raporunda'', 2008 yılı rekoltesinin 728 bin tonu bulacağı belirtilerek, arz fazlası fındık için mutlaka müdahale alımı yapılması gerektiği, aksi takdirde Karadeniz Bölgesinde ekonominin çökeceği kaydedi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında ''Fındık Raporunu'' açıkladı. 

Bayraktar fındık hasadına çok kısa bir süre kala, rekolte ve fiyat polemikleriyle fındık üzerinde geçmiş yıllarda oynanan oyunların tekrarlandığını ifade etti. Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 80'ini gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, Karadeniz Bölgesinde 8 milyon insanın fındık üzerinden geçimini sağladığını söyledi. 

TMO'nun aldığı fındığı, fiyatların daha da düşmesini engellemek için piyasaya sürmediğini kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu: 

''Sorun sadece, bazı yıllarda oluşan üretim fazlası fındığın alınması değildir. Uygulanacak politikanın amacı, üretim fazlası olan yıllarda bu fazlanın nasıl değerlendirileceğinin belirlenmesi, piyasalarda oluşan düşük fiyatın yükseltilmesi, ihraç gelirinin arttırılması, dünya fındık fiyatlarının ülkemiz tarafından belirlenebileceği gerçeğinin ortaya konulması ve üreticiye emeğinin karşılığının verilmesi olmalıdır.'' 

Fındık ihracatına da değinen Bayraktar, Türkiye'nin yılda ortalama 500 bin ton kabuklu fındığa eşdeğer 250 bin ton civarında iç fındık ihraç ettiğini söyledi. Bayraktar, ''Geçen sezona oranla, miktar olarak ihracatta yüzde 23'lük azalış olmasına rağmen ihracat gelirinde yüzde 15 artış sağlandı'' dedi. 

Şemsi Bayraktar, 2008 yılı fındık rekoltesinin bazı kurum ve kuruluşlarca 800-900 bin ton tahmin edildiğini, ancak kendilerinin, hava koşulları normal seyretmesi halinde 728 bin ton civarında rekolte beklediklerini söyledi. 

Bayraktar, ''Bu yıl ortalama fındık verimi 115 kilogram olarak tespit edilmiştir. 2008 yılı fındık verimi artmakla birlikte genel rekolte tahminin altında gerçekleşmiştir'' diye konuştu. 

Arz fazlası beklendiğinin altını çizen Bayraktar, ''TMO ve Fiskobirlik vasıtasıyla piyasaya müdahale edilmelidir. İlan edilecek fiyatın piyasa fiyatı olması için TMO ve Fiskobirlik tarafından hızlı ve etkin bir alım yapılmalıdır. Müdahale alımı yapılmazsa Karadeniz Bölgesinde ekonomi çöker'' diye konuştu. 

Bayraktar, bir gazetecinin fındık fiyatının ne kadar açıklanmasını bekledikleri yönündeki soruya, ''5 YTL'nin üzerinde bir fiyat bekliyoruz'' karşılığını verdi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.