Dünyanın En Gelişmiş Teleskobu İşbaşında

Dünyanın En Gelişmiş Teleskobu İşbaşında
Avustralya'da çöl bölgesinde kurulan teleskop gökyüzünden veri toplamaya başladı

Dünyanın en gelişmiş ve hızlı radyoteleskobu gözleme başladı. Avustralya'da çöl bölgesinde kurulan teleskop gökyüzünden veri toplamaya başladı. Bu teleskop dünyanın en büyük radyoteleskop sisteminin bir parçası olacak.

"Serçe Parmağınızın Tırnağı Büyüklüğündeki Alanları Gözleyebileceğiz"

Avustralya'da devreye sokulan teleskopun sorumlusu, "Şimdiye kadar geliştirilenlerin çok ötesinde. Serçe parmağınızın tırnağı büyüklüğündeki alanları gözleyebileceğiz. Uzak galaksilerden bilgi toplayacağız. Hatta Dünya oluşmadan önceki dönemden bile sinyal almayı umuyoruz" diye konuştu.

Ülkenin batı bölgesindeki çöllük arazide kurulan 12 metre çapında 36 anteni bulunan teleskop sistemi gökyüzünü gözlemeye başladı. 155 milyon dolara malolan sistem dünyanın en büyük ve en hassas radyo teleskobu projesinin parçasını oluşturuyor.

Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda ile birlikte bu küresel gözlemevi projesinin ortaklarından.

2024'te devreye girmesi planlanan teleskobun kara deliklerden, yaşam araştırmalarına bir çok konuda evrenin sırlarının çözülmesine katkı sağlaması bekleniyor.

3 bin çanakla işlem yapacak bu dev radyoteleskop, şimdiye kadar geliştirilenlerden 50 kat hassas, 10 bin kat hızlı olacak.

Uzayın derinliklerinden toplanacak radyo sinyalleri 1 milyar kişisel bilgisayar gücüne eşdeğer süper bilgisayarla işlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.