Gurbetçi, yükünü tutmuş

Gurbetçi, yükünü tutmuş
Sık sık tartışmalara konu olan yabancılara mülk satışında madalyonun bir de öteki yüzü var. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin ortaklaşa hazırladığı bir çalışmaya göre, Türkler’in sadece Almanya’da

Yaklaşık 50 yıl önce bin bir umutla Almanya’nın yolunu tutan gurbetçilerin pek çoğu bugün bu ülkede ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor. Habervaktim.com'un araştırmasına göre, yabancılara mülk satışı tartışmalarında gündeme gelen “karşılıklılık” ilkesi Almanya için fazlasıyla mevcut görünüyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre, Türkler’in Almanya’da 33,6 milyar euro değerinde evi bulunuyor. 

36 MİLYAR EUROYA KARŞILIK 0,7 MİLYAR EURO 

Habervaktim.com'un edindiği ve geçtiğimiz yılın Aralık ayı sonuna kadar olan verileri dikkate alınarak hazırlanan araştırmaya göre, 2007 sonu itibarıyla Almanya'da Türklere ait ev sayısı 210 bin adet olarak belirlendi. Sözkonusu evlerin toplam değeri ise 33,6 milyar euroya ulaşıyor. Aynı araştırmada yer alan bilgilere göre, Almanlar’ın özellikle Akdeniz bölgesi ve burada da Antalya ve Alanya’da yoğunlaşan konutlarının sayısı ise 9 bin 691'i kat mülkiyeti olmak üzere toplam 17 bin 166 olarak belirlendi. Bu mülklerin parasal değeri ise 775 milyon euro. Yeni yasal düzenleme ile illere tanınan yüzde 10’luk kontenjanlar dikkate alındığında bütün taleplerin Almanlar’dan geleceği varsayılması halinde bile bu ülke vatandaşlarına satılabilecek toprak alanı 13 bin 336 hektar ile sınırlı kalacak. 

43 BİN 119 DAİRE SATILDI 

Öte yandan, aynı araştırmaya göre halen yabancı mülkiyetinde görünen daire sayısı ise 43 bin 119 olarak belirlendi. Bir dairenin ortalama değerinin 80 bin euro civarında olduğu dikkate alındığında, bu satışlarla Türk insanlarına yaklaşık 3,5 milyar euro tutarında bir kaynak sağlanmış oldu. Ev içi düzenlemelere harcanan 500 milyon euro da dikkate alındığında yabancıya mülk satışından elde edilen gelir 4 milyar euroyu buluyor. Sözkonusu mülkler için her yıl yapılması zorunlu olan vergi, aidat ve bakım gibi “işletme masrafları”nın ise yıllık 200 milyon euroyu bulduğu öngörülüyor.  

51 ÜLKE İLE “KARŞILIKLILIK ANLAŞMASI” VAR 

Son düzenlemeye göre yabancıların mülk edinmesi konusunda Türkiye’nin 51 ülke ile mütekabiliyet (karşılıklılık) anlaşması bulunuyor. Karşılıklılık anlaşması bulunmayan ülke sayısı Haziran 2008 itibariyle 41 olurken, bazı ülkelerin vatandaşları ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmeleri karşılığında ülke sınırları içerisinde mülk sahibi olabiliyorlar.  

(Murat Unay – habervaktim.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.