Bankacıların önceliği 'siyasi gelişmeler'
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 94 üst düzey banka yöneticisi tarafından cevaplanan Temmuz-Eylül 2008 dönemi Bankacılık Sektörü Yönetici Kesimi Beklenti Anketinin sonuçları açıklandı.
Buna göre, mevduat ve kredi faiz oranlarında, tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE), cari açık ve bütçe açığında artış, karlılıkta ve bireysel kredi hacimlerinde düşüş gibi olumsuz beklentilerin devam ettiği ve bankacılık sektörünün riskliliğinin artmasının öngörüldüğü gözlendi.
Ayrıca katılımcıların çoğunluğu takipteki ticari ve bireysel kredilerde artış bekliyor. Ancak, gayri safi milli hasıla (GSMH), ticari krediler ve bankaların toplam aktif büyüklüğünde artış beklentisi devam ediyor.
Cari açığın artacağına ilişkin beklentilerin bir önceki anket döneminde yüzde 53 iken bu anket döneminde yüzde 83'e ve bütçe açığının GSMH'ye oranına ilişkin beklentilerin bir önceki anket döneminde yüzde 21 iken bu anket döneminde yüzde 64'e çıkarak önemli ölçüde arttığı görüldü.
Ankette, TÜFE'nin artacağı beklentisine sahip katılımcı oranı yüzde 89 ile anketin yapılmaya başlanıldığı Ekim 2005 tarihinden beri en yüksek seviyeye ulaştı.
Enflasyon oranındaki artış beklentisine paralel olarak iç borçlanma faiz oranındaki artış beklentisi yüzde 89 seviyesinde gerçekleşti.
Kredilerin faiz oranlarında ağırlıklı olarak artış yönünde olan beklenti artarak devam ediyor.
Faiz oranlarında artış yönünde beklentiye sahip katılımcı oranı konut kredilerinde ve diğer tüketici kredilerinde yüzde 84, ticari kredilerde yüzde 91, kredi kartlarında ise yüzde 28 seviyesinde. Konut, tüketici ve ticari kredi faiz oranlarına ilişkin artış beklentisi son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Kredi hacimlerine ilişkin sorularda ticari ve kredi kartları kredi hacimlerinde artış, konut ve taşıt kredilerinde azalma beklentisinin devam ettiği görüldü.
Sektörün riskliliğine ilişkin soruda ise katılımcıların yüzde 90'ı riskliliğin artacağını beklediklerini ifade etti. En önemli risk kaynağı olarak ise sırasıyla katılımcıların yüzde 41'i kredi riskini, yüzde 34'ü faiz riskini, yüzde 21'i likidite riskini gördüklerini belirtti.
Değerlendirme
Anket sonuçlarından, siyasi gelişmelerin ve uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelerin beklentilerin oluşmasında etkili olduğu görüldü.
Uluslararası piyasalarda özellikle enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan artışların yarattığı enflasyonist baskı faiz oranlarında önemli ölçüde artış beklentisine, karlılıkta ise azalma beklentisine sebebiyet verdi.
Siyasi gelişmeler ise özellikle sektörün üstlendiği risklerin önemli ölçüde artacağı yönünde beklenti oluşturdu.
Bütün bu olumsuz beklentilere rağmen GSMH ve bankacılık sektörü aktif büyüklüğüne ilişkin artış beklentilerinin devam etmesi ekonomik durgunluk yaşanmasının beklenmediği gösterdi.
Siyasi gelişmeler, uluslararası piyasalarda var olan belirsizlik ve mal ve enerji fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle, sektör yöneticilerinin Nisan 2008 dönemi anketinde yer alan temkinli iyimserliğinin biraz daha olumsuza döndüğü görüldü.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.