Mısır üreticisi endişeli
Hasat dönemi yaklaşmış olmasına rağmen iç piyasada hala yerli mısır bulunduğunu ifade eden Özkan, fiyatların yükselmemesine rağmen satışlarda zorlanıldığını kaydetti.
Özkan, ürüne yem sanayinden de talep olmadığını savundu. Çukurova'daki tahıl üreticileri olarak Ankara'da Bakan Mehdi Eker'i ziyaret ederek, sektörün sorunlarını akrardıklarını ifade eden Nur Özkan, sanki bedave veriliyormuş gibi (310-330 dolar) memleketin yem sanayinde ikame ürün olarak kullanılan damıtılmış mısır attığı (DDGS) ile doldurulduğunu açıkladı.
Özkan, "TMO birinci etap 300 bin ton, ikinci etap 285 bin ton genetiği değiştirilmiş mısır ithal etti. Fakat bu ürün piyasadaki doygunluktan dolayı zor satılıyor. Büyük bir ihtimalle hasat dönemine (35 gün var) stokla gireceğiz."şeklinde konuştu.
Yeni sezon mısır üretiminin pazar açısından risk altına girdiğini iddia eden Özkan, bakanın bazı konularda yanlış bilgilendirildiğini anlattı.
Şu günlerde 450-460 YTL arasındaki mısır kilogram fiyatının Adana borsasında 495 YTL peşin fiyata satılmış gibi gösterildiğine dikkat çeken Özkan, yazılı açıklamasında şunları söyledi: "Tarım Bakanı bizlere bir kilo mısır maliyetinin 232 YTL olduğunu belirttiğinde (Tarla kirası dahil) büyük bir itirazla karşılaştı. 'Üretim maliyetleri içerisinde sadece gübre, mazot, tohum ve ilacın maliyetlerinin yaklaşık 200YTL'yi bulduğunu; artık pahalıya üret zararına sat anlayışından tüm tarafların zarar göreceğini, bu şartlarda mısır üretiminin yapılamayacağını açıkça söyledik."
Çiftçiyi mağdur ederek değerinin altında mısır alımının daha sonra fabrikasında işleyeceği ürünü bulamayacağını dile getiren Özkan, TMO'nun 01.08.2008 tarihi itibariyle mısır satışlarını durdurduğunu, fakat çok geç kalındığını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.