'Artık bu son olsun'
Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’nde hemşire olarak görev yapan Sağlık-Sen üyesi Arzu Ören’in rahatsızlandıktan sonra sevk edildiği Ankara Numune Hastanesi’nde hayatını kaybetmesi, camiayı büyük bir üzüntüye sevkederken, sağlık çalışanlarının güvenlik sorunları da gündeme geldi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, “Sağlık çalışanlarının risk altında bulunduğunu, gerek taşıdığı riskin karşılığı olan haklarının verilmesi gerekse güvenliklerinin temini noktasında tek adım atılmadığı yönündeki feryadımız ne zaman duyulacak?” diye sordu.
KKKA Virüsü’nü nereden kaptı?
Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde 2.5 yıldır görev yapan Arzu Ören’in KKKA virüsünün nasıl bulaştığı tespit edilemezken; hastane yetkilileri, Arzu Ören’in çalıştığı günlerde hastaneye KKKA virüsü taşıyan herhangi bir hasta gelmediğini, kısa süre önce KKKA virüsüne yakalanan fakat sağlık durumu iyi olan bir kişinin başka bir şikayetten dolayı hastaneye başvurduğunu açıklamaları şüpheleri bu hasta üzerine çekti. Söz konusu kişinin de yatarak tedavi gördüğünü ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirten yetkililer, Arzu Hemşire’nin kene tarafından da ısırılmadığının tespit edildiğini bildirdiler.
Virüsün nasıl bulaştığını çözmek için heyet kuruldu
Sağlık Bakanlığı, Hemşire Arzu Ören’e virüsün nasıl bulaştığının araştırılması için bilimsel heyet görevlendirdi. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Bolu’da görevli sağlık çalışanımız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) sebebiyle bugün takip ve tedavi edilmekte olduğu Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vefat etmiştir. KKKA hastalığının personelimize nasıl bulaştığı konusunda araştırmada bulunmak üzere bilimsel bir heyet görevlendirilmiş olup yapılan inceleme sonuçları kamuoyuyla paylaşılacaktır.”
KAÇAR: Feryadımız duyulmalı
Arzu hemşirenin vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren Mahmut Kaçar, Arzu Hemşire’nin vefat ettiği Ankara Numune Hastanesi’nde, geçtiğimiz ay içerisinde bir KKKA hastasına müdahale eden sağlık çalışanlarının tedavi sırasında virüs kaptıklarını, Çorum’da ise aynı hastalıktan 2 yıl önce bir hemşirenin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, sağlık kurumlarında, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yeterince hassas davranılmadığını ifade etti.
Kanunların öngördüğü tedbirler alınmıyor
Sağlık sektöründe mesleki hastalıklara ve kazalara yoğun rastlanıldığını vurgulayan Kaçar, “Tüm uyarılara rağmen sağlık çalışanlarının araç, gereç ve mekân gibi imkânlarının mevzuata uygun hâle getirilmediğini, iş güvenliği için kanunların öngördüğü tedbirlerin alınmadığını, bilhassa sağlık alanında hayati önem arz eden personel eğitimine önem verilmediğini görüyoruz. Arzu Hemşire bu mesleği severek, benimseyerek seçmiş, gelmiş. Amacı, sağlık konusunda insanlara hizmet vermek. Bu kutsal görevi yerine getirirken 27 yaşında, hayatının baharında aramızdan ayrılışının nedeni sağlık çalışanlarına karşı ilgisizlikse, nasıl kabul edebiliriz?” değerlendirmesinde bulundu.
Sorunlar kökleşiyor!
“AIDS’li bir hastanın kanını alıp tahlil eder miydiniz? KKKA’lı bir hastaya müdahalede bulunur muydunuz?” diye soran Kaçar, bu psikolojiyi sağlık çalışanlarının her gün yaşadığını ancak gerçek anlamda yıpranmalarına rağmen yıpranma payı gibi haklardan mahrum bırakıldıklarını belirtti.
Engin Kaşdaş-habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.