Gezici Araştırma Şirketi'nin seçim anketi

Gezici Araştırma Şirketi'nin seçim anketi
Gezici Araştırma Şirketi'nin yapmış olduğu kapsamlı gündem araştırmasının sonuçları açıklandı.

Genel seçim olsa kime oy verirsiniz, başkanlık sistemi kabul edilmeli mi, Suriye politikasını destekliyor musunuz, Kürtça savunma hakkı olmalı mıdır, Türkiye'de idam cezası uygulanmalı mıdır ve Erdoğan'sız AK Parti'ye oy verir misiniz? İşte tüm bu soru başlıklarının yer aldığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

GENEL SEÇİM OLSA KİME OY VERİRSİNİZ?

2011 genel seçimlerinde halkın yüzde 49,95'inin oyunu alan AK Parti, Gezici Araştırma Şirketi'nin yapmış olduğu araştırmaya katılanların yüzde 45,9'unun desteğini aldı. Araştırmaya göre AK Parti'nin yerel seçim oy oranı ise yüzde 39.

Araştırmada son genel seçimlerde yüzde 25,94 alan CHP oyunu küçük bir artışla yüzde 26,1'e çıkarırken, MHP'nin büyük bir sürprize imza atarak yüzde 12,98'lik oy oranını yaklaşık 4 puanlık bir yükselişle 17,1'e yükselttiği görülüyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ KABUL EDİLSİN Mİ?

Araştırma kapsamında vatandaşlara gündemin önemli meselelerinden biri olan başkanlık sistemi de soruldu. 'Başkanlık sistemi kabul edilmeli mi' şeklinde yönelitilen soruya yüzde 42,6'lık kesim EVET yönünde görüş bildirirken, yüzde 57,4'lük bir kesim de HAYIR yanıtını verdi.

SURİYE POLİTİKASI

Dünyanın da yakından takip ettiği Suriye meselesiyle ilgili Türkiye'nin izlemiş olduğu politikaya vatandaşın yaklaşımı olumsuz. Bu konuyla ilgili yöneltilen 'Suriye politikasını destekliyor musunuz' sorusuna yüzde 69,1 gibi önemli bir kesim 'OLUMSUZ' yanıtını verirken, 30,9'luk kesimde Suriye politikasını olumlu bulduğunu belirtti.

KÜRTÇE SAVUNMA HAKKI

Cezaevlerindeki açlık görevlerinin sona erdirilmesinin önemli adımlarından olan 'Kürtçe Savunma Tasarısı' bir anda gündemin önemli konu başlıkları arasına girdi. Bu konuyla ilgili vatandaşın yaklaşımı son derece olumsuz. Araştırmada vatandaşlara yöneltilen 'Kürtça savunma hakkı olmalı mıdır' sorusuna yüzde 59,3'lük kesim 'HAYIR' şeklinde görüş bildirirken, yüzde 40,7'lik kesim de Kürtçe savunma hakkını destekledi.

İDAM CEZASI GERİ GELSİN Mİ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Uluslararası camia AB'den ibaret değil. ABD, Çin, Rusya ve Japonya'da idam var" çıkışının ardından yeniden gündeme gelen idam tartışmalarına vatandaşın yaklaşımı olumlu yönde. 'Türkiye'de idam cezası uygulanmalı mıdır' şeklindeki soruya yüzde 81,8'lik gibi büyük bir çoğunluk idam cezasını desteklediği yönünde görüş belirtti. Bu soruya 'HAYIR' yanıtını verenlerin oranı yüzde 18,2.

ERDOĞAN'SIZ AK PARTİ

Siyasi kulislerde uzun süredir tartışılan ve herkesin merak ettiği konulardan biri olan Erdoğan'sız AK Parti senaryosu da vatandaşa soruldu. 'Edoğan'sız AK Parti'ye oy verir misiniz' sorusuna yüzde 64,2 HAYIR yanıtını verirken, yüzde 35,8'lik kesimde Erdoğan'sız AK Parti'yi destekleyeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum