139 günün faturası 50 milyar dolar

139 günün faturası 50 milyar dolar
AK Partiye kapatma davasının açıldığı 14 Mart 2008’den bugüne kadar geçen 139 günlük kaos sürecinin Türkiye’ye faturası ağır oldu. Uzmanlar bu süreçte Türkiye’nin 50 milyar dolar kaybettiği görüşünde.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti’nin kapatılması talebiyle açtığı dava, Türkiye ekonomisi üzerinde belirgin bir etki yaptı. 14 Mart 2008’den bugüne geçen 139 günde özel sektörde ve borsada yaşanan kan kaybı, yabancı sermaye girişindeki yavaşlama, faizler ve enflasyondaki artışın faturası 50 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Fatura yine halka çıktı

Davanın açıldığı günden bugüne kadar geçen 139 günlük sürede yaşanan belirsizlik ortamı, Merkez Bankası’nın 2008 yılı için belirlediği yüzde 4’lük enflasyon hedefini de yukarıya çekti. Merkez Bankası, 28 Temmuz 2008’de enflasyon hedefini yüzde 10.6 olarak revize etti. Sonuç olarak davanın sebep olduğu belirsizliğin faturası halka çıktı.

AK Parti sürecin hızlanmasını istedi

Uzmanlar, “Dava en kısa sürede sonuçlandırılsın” şeklinde tavır belirleyen AK Parti’nin, bu sürecin etkilerini en aza indirgemeyi hedeflediği görüşünü savunurken, Başbakan Erdoğan’ın, “Millete fatura ödetmeyeceğiz. Dava bir an önce sonuçlanmalı ve belirsizlik ortamı sona erdirilerek Türkiye’nin önü açılmalı” şeklindeki çıkışları buna örnek gösterildi. 

AK Parti’nin bu süreci hızlandırmak için ek savunma ve davanın ertelenmesi gibi haklardan yararlanmaması da, bu gerçeğe bağlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.