Kamu hastanelerinde 'robotik cerrahi' dönemi

Kamu hastanelerinde 'robotik cerrahi' dönemi
Türkiye'de ilk kez bir kamu hastanesine robotik cerrahi ünitesi açıldı. Dünyada son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan robotik cerrahi yöntemi ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesi'nde prostat hastası bir vatandaş ameliyat edilecek.

İSTANBUL Türkiye'de ilk kez bir kamu hastanesine robotik cerrahi ünitesi açıldı. Dünyada son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan robotik cerrahi yöntemi ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesi'nde prostat hastası bir vatandaş ameliyat edilecek.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan robotik cerrahi ünitesinin tanıtımı yapıldı. Toplantıya hastanenin Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş, İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Aksoy, Amerika'dan gelen Cerrahi Uzmanı Cihad Kavuk ve hastanedeki doktorlar katıldı.

Robotik cerrahi ünitesinin Türkiye'de ilk kez kamu hastanesi olarak Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulduğunu söyleyen Başhekim Doç. Dr. Eyüp Gümüş, ünitenin hastaneye maliyetinin 2 milyon 500 bin YTL olduğunu belirtti. Maliyetin hastanenin döner sermayesinden elde edildiğini ifade eden Gümüş, robotik cerrahi yöntemi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yöntemin dünyadan son 5 yıldır yaygın olarak kullanılmaya başlandığını dile getiren Gümüş, "Bugün hastanemizde 64 yaşında özel hastane işletmiş bir vatandaşımız bu yöntem ile prostat ameliyatı yapılacak. Bu teknoloji sayesinde küçük delikten büyük ameliyat yapılabiliyor. Eskiden büyük ameliyatları, özellikle 40-50 santimetre batın açarak yaptığımız ameliyatları, cerrahlar bu yöntem sayesinde 3-4 delikten girerek robot yardımı ile ameliyata girmeden, yan tarafta yapabiliyorlar." diye konuştu. Batını açarak yapılan ameliyatlarda enfeksiyon riski olduğuna dikkat çeken Gümüş, robotik cerrahi yönteminin hastalar ile ilgili avantajlarını şöyle sıraladı; "Batını açmadığımız için gereksiz ekartasyonlar olmuyor. Enfeksiyon riski azalıyor. Hastanın ağrı hissi hissetmemesine sebep oluyor. Erken ayağa kalkmasını sağlıyor. Kanamanın az olması ve hastanın erken taburcu olması gibi yararları da var."

Yöntemin hekimler açısından da çeşitli avantajları olduğunu kaydeden Gümüş, hekimlerin ameliyat sırasında dokuyu 100 kat büyütebildiğini söyledi. Robotik cerrahi yöntemi ile mikroskobik ameliyat yapılmasına imkan sağlandığını anlatan Gümüş, "Ameliyatların bir kısmında komplikasyon dediğimiz hataların esas sebebi, dokuyu ve etrafındaki sinir sistemini iyi göremediğimizden kaynaklanıyor. Bunun iyi görünmesi, etkin ve güvenli bir ameliyat ortamını cerraha sağlıyor. Ameliyat sonrası sıkıntıların azalmasına sebep oluyor. Bu cerrahın hasta lehine avantajını oluşturuyor." şeklinde konuştu. Ameliyata birçok ekibin girmesine gerek olmadığını aktaran Gümüş, bu ameliyatın gelecekte şehirlerarası hatta ülkeler arası bile yapılabileceği müjdesini verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.