Başhekim: Rapor, bizim bulgularla paralel
Başhekim Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, CİHAN'a yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden bebeklerden 31'inin bin 500 gramın altında olduğunun açıklandığını hatırlattı. Mollamahmutoğlu, "Dünyada bin 500 gramın altındaki bebeklerin yaşatılma olasılıklarının çok az olduğunu biliyoruz" dedi.
Bu bebeklerin ölüm nedenlerinin başında enfeksiyonların geldiğini kaydeden Mollamahmutoğlu, söz konusu bebeklerin savunma sisteminin yeterince gelişmediğine dikkat çekti. Anne doğum kanalındaki enfeksiyonlar ya da çocuğun etrafında bulunan eş veya zarın iltihaplı olması nedeniyle bebeğin doğuştan enfekte olarak dünyaya gelebileceğini aktaran Mollamahmutoğlu, bu durumun erken doğuma sebep olabildiğini aktardı. Mollamahmutoğl, şunları ifade etti:
''Bunların ölüm nedenlerinin başında enfeksiyonlar geliyor, ancak enfeksiyon küçük bebeklerde savunma sistemi gelişmeden dünyaya geldiği için ve erken doğumlarda ki bunların çoğu erken doğum sonucu oluşuyor, erken doğumlarda başlıca oluş nedenlerinden biri de anne doğum kanalınının enfeksiyonları veya çocuğun etrafındaki doğum ile ilgili. Çocuk eşi ve zarlarının iltihaplı olması nedeniyle bebek zaten doğuştan enfekte olabiliyor. Normal doğumlarda, gebelik sırasındaki anne genital organındaki mikrop organı yüzde 70'ler civarındayken, normal doğumda bu oran düşer. Erken doğan bebekler bu konuda da şansızdırlar. Bu bir kaç neden birarada bunların enfeksiyonan hem meylinin, hem de mecut enfeksiyona direnmelerinin zayıf olması nedeniyle başlıca etken. erken doğumlarda, genelde yüzde 2-3 civarında doğumsal anomelleri de eklersek, o vakit bunların hayat mücadelesi zorlaşıyor. Biz, tespit edilmiş verileri, sonuçları, bizim de bildiğimiz, algıladığımız, sonuçlar olarak değerlendirdik. Bir takım ilave tedbirlerimiz de oldu. Ancak şunu söyleyim, hastane olarak pek çok merkezde, pek çok dış dünyada da bin 500 gramın altındaki bebeklerin yaşatılma ranları ile eş değer yaşatılma oranlarına sahip olduğumuzu söylemek istiyorum.''
''PEK ÇOK DOĞUM BAŞKA HASTANELERE YÖNLENDİRİLDİ''
Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki ölüm olaylarının ardından bir çok doğumun başka hastanelere yönlendirildiğini söyleyen Mollamahmutoğlu, ''Şu anda, 27 doğum oldu. Pek çok doğum başka hastanelere yönlendirildi. Dün ve bugün itibariyle bebek ölümü yok'' dedi.
''Çok daha iyi şartlar temin edildiğinde, yaşatılabilme şartları biraz daha artar. Hiçbir zaman belli oranların üzerine çıkması pek düşünülemez. Daha çok, bu bebeklerin yaşatılma savaşı ile ilgili gündem oluşturuldu. Ancak, daha çok prematüre riski nedir, niçin oluşur, erken doğumun azaltılabilmesi için çalışmaların yenlendirilmesi gerekir. Genel doğumların yüzde 6 ila 11'i erken doğum olarak gerçekleşiyor'' diyen Hastane Başhekimi Mollamahmutoğlu,''Başlıca nedeni, annedeki enfeksiyon, çoğul gebelikler, anomeller, sistemik hastalıklar; en önemli faktör çoğul gebelikler. Çoğul gebeliklerde bu oran ciddi artıyor. İkizlerde yüzde 10, üçüzlerde yüzde 26'sı prematüre olarak sonuçlanıyor. Bu büyük bir rakam. Yüzde 35 gibi bir rakam erken doğum ile sonlanmış oluyor'' dedi.
Mollamahmutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:''Çoğul gebeliklerde tüp bebek dediğimiz, uygulamaların da buna katkısı çok önemli. Bu gebelerin daha iyi takip edilmesi gerekiyor. Erken doğuma mecbur da kalınabiliyor. Gebelik zehirlenmesi, gebelik artı tansiyon gibi yüksek riskli gebelik gruba yönelik daha iyi bakım vermemiz gerekiyor. Bu kadar çok prematür bebeği ortaya çıkarmadan önce biraz daha tedbir almakta fayda var. Bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz lazım. Hastanemizde şu anda personel ile ilgili sıkıntı yok. İzin ayı olmasına rağmen 15 hemşire daha ilgili ünitelere konuşlandırıldı. Personel ile ilgili sorun arzeden bir durum yok. İdeal olması gereken personel yakın zamanda temin edilecek. Türkiye standartlarında, pekçok üniversite hastanesinden daha fazla personel barındıran yeni doğan bakımına sahip. Donanım olarak çok bir eksiğimiz yok. Bu kadar yoğun bin 500 gram altında bebekle karşılaşmaktan dolayı yaşatama durumu sözkonusu oldu. 504 bebek temmuz ayında doğdu, bunlardan 455 bebeği hayatta tutmayı başardı ancak bu ekip 49 tanesini yaşatamadı. Çok üzgünüz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.