MÜSİAD'dan önemli çağrı
Kaynakların reel destekler şeklinde uygulanmasının Türkiye ekonomisini ve özellikle Anadolu'nun Ticari Kaplanları'nı şahlandıracağına vurgu yapıldı.
MÜSİAD Elazığ Şubesi'nin ev sahipliğinde Akgün Otel'de, genel merkez yönetimi ve 28 şube başkanını buluşturan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının ardından MÜSİAD'ın ve 28 şube başkanının görüşleri doğrultusunda hazırlanan GİK Sonuç Bildirisi kamuoyu ile paylaşıldı.
Sonuç bildirisinde; "İstikrarlı büyüme, işsizliğin azaltılması, yeni istihdam alanları oluşturması ve sosyal kalkınmanın ülke sathına yayılması konularına yaptıkları her geçen gün artan KOBİ'lere gereken önemi vermenin vakti gelmiştir. 2008'de yavaşlaması beklenen Türkiye'nin büyümesini tekrar yükselişe geçirmenin yolu KOBİ'lere gerekli desteğin ve önemim verilmesinden geçer" denildi.
Bildirgede gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen hepsinin KOBİ'lerin doğması, büyümesi ve gelişmesi için uygun ortamı hazırlayacak politikalar geliştirdiğine dikkat çekildi.
Türkiye'de KOBİ'ler için uygulanacak yeni politikaların ve stratejilerin biran önce belirlenmesinin şart olduğuna dikkat çekilen bildirgede, "Elbette hükümet politikalarının yanında, KOBİ dediğimiz işletmelerimizin de yeni döneme yönelik hazırlıklarını en üst ve etkin düzeyde gerçekleştirmeleri için belli başlı kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir. KOSGEB'ten yeni destekleme enstrümanlarının ortaya çıkarılması ve faizsiz istihdam ve ihracat kredileri ile KOBİ'lerin canlanmasını sağlayacak somut adımları artırmasını beklemekteyiz." ifadelerine yer verildi.
KOBİ'lerin yararlanmasına yönelik destek mekanizmaları geliştirildiği ancak, KOBİ'lerin kendilerine sunulan kaynaklardan haberdar olamadıklarına işaret edilen bildirgede şu görüşlere yer verildi: "KOBİ'lere devlet tarafından ayrılan kaynağın yalnızca yüzde 40'ının kullanılması bunun en güzel örneğini göstermektedir. KOBİ destek ve teşvikleri için sağlam temelli bir sistem halen kurulamamıştır. Ülkemizde imalatçı KOBİ niteliğindeki 300 bin işletmenin ne yazık ki sadece 10 bin kadarı bu desteklerden yaralanabilmektedir. Teşvik ve desteklerden yararlanabilen KOBİ oranı yüzde 3'ler düzeyindedir. Bu meyanda KOBİ'lere etkin erişim modelleri geliştirilmelidir. Bölgelerarası dengesizliğin giderilmesinde ve kalkınmanın tabana yayılmasında çok önemli sosyal rolleri bulunan KOBİ'lerin artık küçük güzeldir anlayışını bir yana bırakmaları şarttır. Küçük işletmelerin gelişebilmesi ve ülke ekonomisinin büyümesi için güçlü ortaklıklar kurmaktan başka alternatifleri yoktur. Artık devir, birleşerek büyüme devridir."
M Ü S İ A D ' I N Ö N E R İ L E R İ
-Verilen teşvik ve desteklerle çok sayıda KOBİ'yle davalı olunmuş ve bu davalardan kurumun tek başına haklı çıkması zor görünmektedir. Çünkü karmaşık yapı ve ihmaller sonucu yapılan hatalarda her iki tarafında rolü olduğu görülmektedir. Bu sürecin bir an önce çözülmesi son derece önemlidir.
-KOBİ destek ve teşvikleri için sağlam temelli bir sistem kurulamamıştır. Ülkemizde imalatçı KOBİ niteliğindeki 300 bin işletmenin ne yazık ki sadece 10 bin kadarı bu desteklerden yaralanabilmektedir. Teşvik ve desteklerden yararlanabilen KOBİ oranı yüzde 3'ler düzeyindedir. Bu meyanda KOBİ'lere etkin erişim modelleri geliştirilmelidir.
-KOSGEB'in teşvik bütçesi artırılmalı ve sağlam temelli bir sistem kurulmalıdır.
4.Sanayi Bakanlığı ve KOSGEB'in sanayi işlemeleri veri tabanı oluşturma yönündeki çalışmaları bitirilmelidir.
-KOBİ'lerin biran önce kümelenme yaklaşımı ve sektörler bazında desteklenmesini mümkün kılan düzenlemeler yapılmalıdır. Özellikle Kuzeydoğu ve Ortadoğu Anadolu bölgesinin sanayi, yatırımlar ve hizmetler açısından acil olarak desteklenmesi gerekmektedir.
-KOSGEB'in hazırlamış olduğu beş yıllık stratejik plan ve yıllık performans planları KOBİ'lere yapılacak yardım ve destekler hakkında zaman temelli ve bütçeye bağlanmış yatırımlar hakkında net bir bilgi ortaya koymamaktadır. Bu kurumların performansı ancak hedeflerini net bir şekilde ortaya koymasıyla belli olabilir. KOSGEB'in organizasyonu ve hedefleri net ve somut bir şekilde ortaya konulmalıdır.
-KOSGEB Sanayi Bakanlığı'na bağlı "ilgili" bir kurumdur. Bu kurumun bağımsız yapısı muhakkak suretle korunmalıdır.
-KOSGEB, geçmişteki yanlışlardan ve hatalardan ders alarak uzmanlık ve yönetim kadrolarını yeniden gözden geçirmeli ve destek ve teşvik mekanizmalarını masaya yatırmalıdır. Bütün destek ve teşvik sistemlerinin hepsi yeni baştan gözden geçirilerek düzenlenmelidir.
-KOSGEB kaynaklarını kredi faiz destekleri şeklinde değil, reel destekler şeklinde kullandırmalıdır. Kredi faiz desteklerinin ekonomimize ve reel sektöre yaptığı katkı belirsizdir.
-KOSGEB'in gelişmiş, az gelişmiş ve normal bölge destek oranları gözden geçirilerek ve yeniden belirlenmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.