Jeotermal de ihaleye çıkılacak

Jeotermal de ihaleye çıkılacak
Türkiye'nin enerji politikasındaki yeniliklerden biri olarak dikkat çeken jeotermal kuyular ve sahalar; enerji, tarım ve turizmin kullanımına sunulması için ihaleyle özel sektöre devredilecek.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, jeotermalin yenilenebilir ve temiz enerji olmasının yanında konutlarda ve seralarda ısıtmada kullanılacağını, ayrıca termal turizmle birlikte Türkiye'ye yıllık 5 milyar dolar girdi sağlacağını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin enerji politikasındaki 4 Meşale adını verdiği bir grubu oluşturduğunu söyledi. 4 Meşale'den ilkinin su olduğunu açıklayan Bakan Güler, burada küçüklü büyüklü derelerde dahi çantaya konabilecek veya TIR'larla taşınabilecek büyüklüklerdeki tribünlerle elektrik üretileceğini söyledi. 

İkinci meşaleyi rüzgar olarak aktaran Güler, burada da büyük bir potansiyeli harekete geçirdiklerini ve rüzgar enerjisi üretiminde Avrupa'da son sıradan 11'inci sıraya çıktıklarını kaydetti. Üçüncü meşaleyi de jeotermal şeklinde ifade eden Güler, jeotermalle ilgili ihale yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra tekliflerin alınmaya başlanacağını ve 45 gün sonra ihaleye çıkılacağını belirtti. Güler, son olarak güneş enerjisi konusunda çalışmaların sürdüğünü ve yakında bu konuda da önemli adımlar atılacağını belirtti.

Jeotermalde, 33 saha ile 32 kuyunun özel sektöre ihale edileceğini anlatan Güler, "Yıllardır uyuyan güzeli uyandırdık. Kaynaklarımıza bakılınca dünyada 5'inci Avrupa'da 1'inciyiz. Bu çalışmayla üç sektör harekete geçeçek. Enerje sektörü başta, gıda ve tarım ikinci sırada olmak üzere. Yeni OSB'ler kurulacak. Yalnız bunlar Organize Sera Bölgeleri olarak açılacak. Sera, soğutma sistemleri ve nakliye işleri harekete geçecek. Dikili de, bunun ilk çalışması başlatıldı. Turizm ve sağlık sektörü de harekete geçecek" diye konuştu. 

Güler, jeotermalin güzel tarafının doğayı kirletmemesi olduğunu söyledi. 100 bin konutun jeotermalle ısıtılacağını açıklayan Bakan Güler, maden mühendisleri, jeolog ve jeofizikçilerin istihdam olanağına kavuştuğunu da kaydetti. Türkiye'deki jeotermal kaynakların yüzde 20'sinin bilindiğini vurgulayan Güler, sondaj derinliğinin Türkiye'de 220, Avrupa'da bin 200 metre olduğunu hatırlatarak üretici 19 firmanın 2 bin metreden daha derine inen sondaj makinesi üretmesini sağlayacaklarını belirtti.

2007 yılında 28 termal sahanın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizme açılması için etüd çalışmasına başlandığını anlatan Güler, "Şu ana kadar jeotermal kaynağın değeri 1.5 milyar dolar. 2013 yılına kadar 2.7 milyar dolar daha harcanırsa 2013'ten itibaren her yıl 5 milyar dolar daha getirisi olacak. Ayrıca 16 milyar dolarda katma değeri olacak. 250 bin kişinin istihdamı sağlanacak" dedi. İhale şartnamesinin hazır olduğunu, yönetmeliklerin de haziranda hazırlandığını belirten Güler, devredilen sahalardan sonra yeni saha açılması için özel sektörle ayrı bir ihale daha yapılacağını kaydetti.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise jeotermal kaynaklar hakkında kurumunun çalışmalarını ve ülke ekonomisinin kazanımlarıyla ilgili bir sunum yaptı. Türkiye'nin jeotermal kapasitesinin 31 bin 500 Mega Watt olduğunu aktaran MTA Genel Müdürü Üzer, jeotermal enerjiyle ilk ısıtmasının İzmir Balçova'da 25 bin konutta başladığını söyledi. 

Termal saha ve kuyu ihalelerinde ilk etapta Aydın'da 4, Manisa'da ise 2 sahanın ihaleye açılacağını aktaran Üzer, ihaleye açılacak alanların yılda 110 Mega Watt enerji sağlayarak, 330 bin konutun ihtiyacını karşılayacağını söyledi. 30 bin konutun ve 2 bin dönüm seranın ihaleyle verilecek jeotermal saha ve kuyulardan ısıtılacağını anlatan Üzer, termal turizme ise 100 bin yatak kapasitesinde toplam 100 tesis kazandırılarak 25 bin kişinin buralarda istihdam edileceğini kaydetti. İlk etapta ihale edilecek 6 sahadan toplam 500 milyon dolar net gelir beklendiğini belirten Üzer, Türkiye'nin jeotermal kapasitesinin tamamının hareket geçirilmesi halinde 3 milyon konutun ihtiyacı olan 1000 Mega Watt yani yılda 8 milyar Kilo Watt enerji, 500 bin konut eşdeğeri ısıtma, 30 bin dönüm sera ısıtması ve 400 adet termal tesis kurulacağını ifade etti. Üzer, bu planlamanın tamamen harekete geçmesi halinde ekonomiye yıllık 6,8 milyar dolarlık net gelir sağlanacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.