ESDER'den IMF'ye çağrı

ESDER'den IMF'ye çağrı
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği, Türkiye ekonomisinin belini büken IMF'ye 'Programını da al git' çağrısında bulundu.

IMF patentli ekonomik programların ülke ekonomisine hiçbir yarar sağlamadığını belirten ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, “1958’den beri IMF’nin politikaları, Türkiye’de tüm sosyal katmanları huzursuz etti, hep üreteni ezdi”  dedi. 

“EKONOMİMİZ DAHA FAZLA SIKINTIYA GİRDİ”

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, 1958’den günümüze kadar devam eden IMF-Türkiye ilişkilerinin ülke ekonomisini daha da sıkıntıya soktuğunu belirterek, “Ülkemiz, IMF patentli ekonomik programların faydasını görmedi. Bilakis IMF politikaları üreten kesimi, esnafı, işçiyi, memuru, kısaca tüm sosyal katmanları ezmiştir” diye konuştu. 

“IMF’NİN EN FAZLA ALACAĞI BULUNAN ÜLKE TÜRKİYE”

IMF’nin 20. Stand-By Anlaşmasını uyguladığını, denetimlerin Mayıs 2008’e kadar süreceğini hatırlatan Çelikus, IMF’nin 8.7 milyar dolar ile en fazla alacağı bulunan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “2000’de IMF ile ilişkisi bulunan 8 ülkeden 6’sı tüm ilişkilerini kesti. Geriye Türkiye ve Peru kalmıştı. Tüm dünya IMF politikalarının fayda sağlamadığını anlamasına rağmen Türkiye’nin ilişkileri devam ettirmedeki ısrarı bizi şaşırtıyor.”

IMF ULUSLARARASI TEFECİDİR 

IMF mantığını “Uluslararası tefecilik” olarak yorumlayan Mahmut Çelikus, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tefeci ile iş gören kazançlı çıkmaz. Hükümet’e sesleniyoruz. Düşük kur, yüksek faiz ve döviz, borsa şeytan üçgeninden ülkeyi bir an önce çıkarıp üretim ve istihdama yönelik sosyal ayağı olan ekonomik programlar uygulamaya koyulmalıdır. Hükümet işsizliğe çözüm getirememiştir. Bu durum, ülkemizin geleceği açısından ciddi tehditler oluşturmaktadır. IMF’nin ülkemize hediyesi işsizlik, üretimsizlik rant ve faize dayalı acımasız vahşi kapitalizmdir. Bu da ülke insanının gayretine rağmen ekonomimize bir türlü nefes aldırmamaktadır. Hükümet’ten ülkenin kendi dinamikleri yeraltı ve yer üstü dinamikleriyle büyük bir hamle başlatarak, millî yapımıza uygun ekonomik ve sosyal politikalar üretmesini istiyoruz. Şayet Hükümet risk alır da özgün ve millî politikalar üretirse ESDER olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bu ülke coğrafî ve stratejik konumuyla, yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle, insan unsuruyla, tarihî birikimi ve devlet tecrübesiyle; değil 70 milyonu, 700 milyonu mutlu ve refah içinde yaşatmaya muktedirdir. Yeter ki bu zenginliğin siyasi irade gösterilip, risk alıp, halkıyla omuz omuza verip adeta ekonomik kurtuluş hareketi başlatmasını Hükümet’ten bekliyoruz.” 

“TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ DİKKATE ALINMALI”

Ekonomik gelir kaynaklarının arttırılmasının işsizliği, terörü ve Türkiye’yi tehdit eden iç ve dış faktörlerin önüne geçeğini vurgulayan Çelikus, ülkenin potansiyelinin dikkate alınması gerektiğini sözlerine ekledi. (habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.