1,650 milyar dolar kredi serbet bırakılacak

1,650 milyar dolar kredi serbet bırakılacak
IMF ile yürütülen 7'nci gözden geçirmenin tamamlanmasıyla 1,650 milyar dolar kredi serbet bırakılacak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen Stand-By anlaşmasının 7'nci gözden geçirme çalışmasının, şubat ayında toplanacak IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun toplanmasıyla sona ereceğini belirtti. Şimşek, 7'nci gözden geçirme sonrası yaklaşık 1 milyar 650 milyon dolarlık kredinin serbest kalacağını söyledi.

Hazine Müsteşarlığı'nda Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı H. İbrahim Çanakcı ile basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile yürütülen Stand-By anlaşması çerçevesinde 7'nci gözden geçirmenin tamamlandığını, niyet mektubu taslağı üzerinde genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını söyledi.

Şimşek, çalışmaları kapsamında son ekonomik gelişmeler, yapısal reformlarda kaydedilen ilerlemeler ve 2008 yılı hedeflerinin ele alındığını, bu bağlamda makro ekonomik performans, kamu maliyesi ve para politikası uygulamaları değerlendirilerek, 2007 gerçekleşmeleri ve 2008 yılı program hedefleri üzerinde durulduğunu kaydetti. Şimşek, yapısal reform programı kapsamında ise sosyal güvenlik, vergi idaresi ve mali sektör alanları üzerindeki reformlar üzerinde durulduğunu da belirtti.

Türkiye ekonomisinin son çeyrekteki geçici yavaşlamaya rağmen 23 çeyrek kesintisiz büyüdüğüne dikkat çeken Şimşek, "Yani 2007'yi de katarsanız büyüme yine de yüzde 6,7 civarlarında bir rakama tekabül ediyor. Yakalanan bu performansta tabii ki ekonomi politikalarında gösterilen disiplin, istikrar ve kararlılık büyük rol oynamıştır" diye konuştu.

"EKONOMİ YÖNETİMİNDE AYNI DİSİPLİN VE KARARLILIK SÜRDÜRÜLECEK"

Şimşek, ekonomi yönetiminde önümüzdeki dönemde de aynı disiplin ve kararlılığın sürdürüleceğini ve Türkiye'nin refah düzeyinin hızla yükseltilmesi için gerekli olan tüm adımların kararlı bir şekilde atılacağını vurguladı. Şimşek, bu hedef doğrultusunda 60. Hükümetin eylem planında ve 2008 yılı hükümet programında çok önemli ve kapsamlı yapısal reformlara yer verdiklerini kaydetti. Şimşek, bu çerçevede önümüzdeki dönemde iş ortamının daha da iyileştirilmesi, ekonomide kayıtdışı oranının azaltılması, işgücü piyasasının daha etkin bir yapıya kavuşturulması, finansal sistemin geliştirilmesi, derinleştirilmesi, ulaştırma ve enerji altyapısının daha da iyileştirilmesi, ar-ge çalışmalarının teşvik edilmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaştırılmasının öncelikli hedefler arasında yer aldığına işaret etti.

Uluslararası dalgalanmaların olumsuz etkilerine karşın Türkiye ekonomisinin gösterdiği dayanıklığı IMF'nin de teyit ettiğine dikkat çeken Şimşek, "Küresel ekonomide yavaşlama ve tarım üretiminde kuraklığa bağlı olarak yaşanan düşüşe rağmen 2007 yılında büyümenin yüzde 4 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Büyümenin yeniden canlanması beklenen iç talebin de katkısıyla 2008 yılında yüzde 5,5 civarında yükselmesi öngörülmektedir" şeklinde konuştu. Konuşmasında cari açık konusuna da değinen Şimşek, 2007 yılı itibariyle yatay bir patikaya oturan cari açığın 2008 yılında GSMH'nin yüzde 8'i civarında seyretmesinin beklendiklerini belirterek, "Doğrudan yabancı sermaye girişiyle cari açığın önemli bir bölümünü finanse etmeye devam edecektir" dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.