YTL'nin Yeni'si kalkıyor

YTL'nin Yeni'si kalkıyor
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren YTL'den Yeni ibaresinin kalkıacağını açıkladı. Bu tarihten itibaren sözleşmeler TL üzerinden yapılacak. 

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den TL'ye geçiş sürecinde banknot olarak tasarlanan 1 YTL'nin tarihe karışacağını ve madeni 1 TL'nin basılacağını açıkladı. Yılmaz, yılın ilk 6 ayında büyük oranda TL'nin piyasaya sürülmüş olacağını söyledi.

Hesap değeri ve cüzdanlarda bir değişiklik olmayacağını belirten Yılmaz, çeklerin 1 Ocak'tan önce YTL, sonra keşide edilmesi halinde TL olarak ödeneceğini, eski çeklerin ise keşidecinin YTL'yi TL olarak paraf etmesiyle kullanılabileceğini vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankanın idare merkezinde 'YTL'den TL'ye Geçiş Tanıtım Kampanyası' toplantısında konuştu. Madeni paraların küpür kompozisyon olarak YTL madeni paralarıyla aynı olacağını açıklayan Yılmaz, YTL döneminde uyum kolaylığı bakımından hem banknot hem de madeni para olarak basılan 1 YTL'nin bu dönemde sadece madeni para olarak tedavüle gireceğini, bunun nedeninin ucuz satın alma gücü olan paraların madeni olmasının uluslararası bir kural olduğu ve düşük banknotların dönüşüm süresinde yıpranmasını gerekçe olarak belirtti.

2009'UN İLK 6 AYINDA TL BÜYÜK ORANDA PİYASAYA SÜRÜLECEK

TL banknotlarının Mayıs ayından itibaren üretim ve dağıtımına başlandığını anlatan Yılmaz, piyasanın banknot ihtiyacını 1 Ocak 2009'dan itibaren karşılayacak şekilde hazırlandıklarını bildirdi. ATM ve para sayma makinelerinin test ve adaptasyonu için yeni banknotların Ekim ayında firmalara ve bankalara emanet olarak verileceğini söyleyen Yılmaz, bankalara banknot ön yüklemesinin Kasım 2008'de başlayacağını, yıl sonuna kadar ise 26 milyar TL değerinde 575 milyon adet banknot üretileceğini, bunun toplam ağırlığının ise 550 ton civarında olacağını açıkladı.

Yılmaz'ın açıklaması sırasında bankalara ön yüklemede verilecek para miktarı 26 Milyar YTL olarak yazılınca 'YTL değil TL olacak' şeklinde düzeltildi. Ocak ayından itibaren 1 yıllık geçiş döneminde ATM'lerden TL banknotların çekilmeye başlanabileceğini ifade eden Yılmaz, dönüşüm sürecinde ATM'lerden ödeme yapacak vatandaşların YTL ve TL olarak para yatırabileceklerini kaydetti.

Dönüşüm için 1 yıllık süreç olduğunu ve vatandaşların acele etmemesi gerektiğini hatırlatan Yılmaz, "Dönüşümde bankalar müşterilerine yapacakları ödemelerde mümkün olduğunca TL banknot kullanacaklar. Bankalarca piyasadan çekilen YTL banknot ve madeni paralar mümkün mertebe tekrar piyasaya verilmeyecek" dedi. TL'nin 2009'un ilk altı ayında büyük oranda piyasaya gireceğini açıklayan Yılmaz, 1 yıllık birlikte tedavül döneminde tüm bankaların banknot ve madeni paraları kabul edeceğini, 2010'dan itibaren Ziraat Bankası hariç diğer bankaların değişim yapıp yapmamakta serbest olacağını dile getirdi.

HESAP DEĞERİ VE CÜZDANLAR DEĞİŞMEYECEK, ÇEKLERE KEŞİDECİ PARAFIYLA 'TL' YAZILARAK KULLANILACAK

Hukuki ve finansal düzenlemelerde TL'nin YTL ile aynı değer ölçüsü olarak geçerli olacağını aktaran Yılmaz, YTL olarak düzenlenen sözleşmelerin TL'ye dönüştürülmesinin zorunlu olmadığını, 1 Ocak'tan itibaren TL üzerinden düzenleme yapılmasının uygun olacağını söyledi.

YTL üzerinden düzenlenen tüm hesapların ve tutarların herhangi bir değişiklik olmaksızın TL'ye dönüştürüleceğini belirten Yılmaz, mevduat hesap cüzdanları veya hesap numaralarında herhangi bir değişiklik olmayacağını, bununla birlikte 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yeni yapılacak işlemler ve yeni verilecek hesap cüzdanları Türk Lirası üzerinden kaydedileceğini hatırlattı. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren tüm bankacılık işlemlerinin Türk Lirası üzerinden kaydedileceğinden, dönüşüm için bankaya müracaat edilmesine gerek bulunmadığını anlatan Yılmaz, "Ayrıca, Türk Lirası'na geçiş; yatırım fonu, hazine bonosu, devlet tahvili, hisse senedi gibi menkul kıymetlerin nominal değerlerini etkilemeyecektir. Çekler konusu bu türlü değişimlerde her zaman üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Keşide tarihi 1 Ocak 2009 tarihinden önce veya sonra olan bir çek, 1 Ocak 2009 tarihinden önce ibraz edilirse, Türk Lirası henüz tedavülde olmadığından Yeni Türk Lirası olarak işlem görecek; 1 Ocak 2009'dan sonra ibraz edilirse Türk Lirası olarak işlem görecektir. Dolayısıyla, ister YTL ister yeni çıkarılacak olan TL üzerinden düzenlenmiş olsun, çeklerin geçersizliği gibi bir durum söz konusu değildir" dedi.

Yılmaz, YTL üzerinden basılan mevcut çek karnelerinin 1 Ocak 2009 tarihinden sonra da YTL ibaresinin keşideci tarafından TL olarak düzeltilip paraflanarak kullanılabileceğini belirtti.

Ticari mal ve hizmet bedellerini gösteren etiket, tarife ve fiyat listelerinde, fiyatların Türk Lirası ve Kuruş olarak gösterilmesinin yeterli olacağını vurgulayan MB Başkanı, YTL ve YKr olarak gösterilen etiket, fiyat ve tarife listelerinin dönüşüm süresince de kullanılabileceğini, fakat 1 Ocak 2010 tarihinden sonra TL ve YKr şeklinde gösterilmesinin zorunlu olduğunu aktardı. Yılmaz, Merkez Bankası'nın döviz ve efektif kurların belirtilmesinde bir değişiklik yapılmayacağını da söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.