Türkiye, kanser vakası cenneti
Acıbadem Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Bülent Orhan, Türkiye'de mevcut kayıt sisteminin yeterli olmaması nedeniyle yeni kanser olgularının sayısı hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığını söyledi.
Orhan, "Gelişmiş ülkelerde bir yılda görülen kanser görülme hızı yüz binde 400'ler civarında. Sağlık Bakanlığı Kayıt Merkezi'ne bildirilen kanser görülme hızı yüzbinde 35-40. Ancak gerçek rakamın bunun daha üzerinde olduğu ve ülkemizde her yıl 100 bin yeni kanser vakasının ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın ülkemizdeki sağlık planlamalarında bu gelişimi dikkate alarak, kanser koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini de buna göre geliştirmesinde yarar var" dedi.
AKCİĞER VE MEME KANSERİ ARTIYOR
Sağlık Bakanlığı Kanser Kayıt verileri ne göre 1994 yılında 20 bin 100 kanser olgusu bildirildiğini belirten Doç. Dr. Orhan, bunun 12 bininin erkek, 8 bininin ise kadın hastalardan oluştuğunu ifade etti.
Orhan, bu veriler incelendiğinde erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türünün akciğer kanseri, kadınlarda ise yüksek oranda meme kanserinin görüldüğünü dile getirdi.
Doç. Orhan, kanser kayıtlarının değerlendirildiği 1975-1978 ve 1994 yıllarına ait istatistikler karşılaştırıldığında, akciğer kanserinin yüzde 14'den yüzde 28'e yükseldiğini, kadınlarda meme kanserinin yüzde 11.5'den yüzde 14.5'a çıktığını kaydetti.
EN SIK İKİNCİ ÖLÜM NEDENİ, KANSER
Gelişmiş ülkelerde görüldüğü gibi Türkiye'de de 1990-1995 yılları arasında en sık ikinci ölüm sebebinin kanser olduğunu aktaran Doç. Dr. Orhan, 1995 verilerine göre Türkiye'de kanserden ölüm oranının 100 binde 67.7 bulunduğunu aktardı.
35-65 YAŞ ARASINDA ÖLÜM DAHA ÇOK
Yaş ve cinsiyete göre bütün ölüm sebepleri karşılaştırıldığında kanserden ölüm oranlarının değişmemiş olduğununun altını çizen Doç. Dr. Bülent Orhan, ortaya çıkan tabloyu şöyle özetledi : "Kanserden ölümlerin çoğu, 55-65 yaşları arasında görülüyor. 1990-1995 kayıtlarına göre, akciğer-bronş kanseri oranı erkek ve kadında sürekli olarak artıyor. Mide kanseri oranı ise her 2 cinsiyette ikinci en sık görülen kanser türü olup, erkeklerde ikinci en sık kanserden ölüm sebebini oluşturuyor. Meme kanseri ise kadınlarda en sık görülen kanser türü olmasına rağmen, bu hastalığa bağlı ölümler günümüzde giderek azalmaktadır."
"KORUYUCU YÖNTEMLERE AĞIRLIK VERİLMESİ GEREKİYOR"
Özellikle son yıllarda kanser tedavisinde kullanılan ilaçların maliyetinin belirgin ölçüde arttığını da belirten Orhan, Türkiye'de kanser koruyucu yöntemlerine ağırlık verilmesi gerekitiğini kaydetti.
Orhan, Amerikan Kanser Enstitüsü'nün önerdiği ve kanserden kaynaklı ölüm oranını azaltmada etkili yöntemleri de şöyle sıradı: "Erişkinlerde sigara tüketiminin yüzde 15 azaltılması kanser gelişimini yüzde 8-16 azaltır. Diyetteki yağ oranı yüzde 25 altına indirilmesi ve lifli yiyeceklerin iki kat arttırılması kanser gelişim riskini yüzde 8'e indirir. Erken tanıya yönelik tarama ile yüzde 3 oranında kanser gelişim riski azalır. Halen kullanılan tedavi yöntemleriyle kanseri yenmede önemli başarılar sağlanmaktadır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.