'Vize, AB'nin Türk kompleksidir'
Konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Aygün, Avrupa'nın en yüksek yargı organı olan Adalet Divanı'nın, Mehmet Darı ve Veli Tüm'ün açtığı davada Türk vatandaşlarına Avrupa'ya vizesiz gidebilme hakkı tanıyan bir karar aldığını hatırlatarak, "Ancak Avrupa ülkeleri karara uymayarak hukuku çiğniyorlar" dedi.
Türkiye'nin, AB'de yasaların bekçisi olarak kabul edilen Avrupa Komisyonu'na başvuruda bulunarak hakkını araması gerektiğini vurgulayan Aygün, "Hukuk kılıcını çekelim" dedi. Aygün, şöyle devam etti:
"Türkiye, Avrupa Komisyonu'na başvurmalı, kararı uygulatmasını talep etmelidir. Komisyon, kendiliğinden harekete geçmez. Bizim (Hakkımız ihlal ediliyor) diyerek başvuruda bulunmamız lazım. Harekete geçmezse komisyonu dava etme hakkımız, kararı uygulamayan ülkelere karşı tazminat davası açma hakkımız var, ancak bu haklarımızı kulanmıyoruz."
Almanya'nın vize politikasının "cami-kilise kriteri"ne dayandığını söyleyen Aygün, "(Cami kubbesi çan kulesini geçmesin) diyen Angela Merkel'in Almanyası Türk vatandaşından vize isterken AB üyesi olmayan Ukraynalıya kapılarını açıyor" diye konuştu.
Alman uyruğuna geçen Türk vatandaşlarının, Türkiye'de evlendiklerinde, dil sınavını geçme zorunluluğu nedeniyle eşlerini bu ülkeye götürmekte büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatan Aygün, Ukrayna vatandaşlarının bir kısmının kolay ve ucuz vize imkanıyla, bir kısmının da vizesiz olarak gelebildiklerini kaydetti.
"Almanya, açıkça Avrupa hukukunu çiğniyor. Bunun adı çifte standarttır" diyen Aygün, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Cami kubbesi çan kulesini geçmesin" sözlerinin de bu çifte standart ve ayrımcılığın kanıtı olduğunu kaydetti.
Almanya'nın geçtiğimiz Haziran ayında Göç Yasası ve Vatandaşlık Yasası'nda yaptığı değişiklikle Türk vatandaşlarının Almanya'ya gitmesini ve vatandaşlığa geçişini zorlaştırdığını da hatırlatan Aygün, Türk Hava Yolları temsilcilerinin bile bu ülkede çalışma ve oturma izni almakta zorluklar yaşadıklarını ifade etti.Aygün, eşi Alman vatandaşı olduğu halde vize engeli ile karşılaşan Türkler'in mutlaka Avrupa Komisyonu'na başvurmaları önerisinde bulundu.
Amsterdam Anlaşması'nda öngörülen "sadakat borcu" gereği, üye devletlerin Avrupa Birliği'nin verdiği kararları uygulamak zorunda olduklarını hatırlatan Aygün, "Adalet Divanı kararını uygulamayan ülkeler Avrupa hukukuna sadakatsizlik yapıyor. Üye ülkeler bu kararlara uymak zorundadır" dedi.
Türkiye'nin, Ankara Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği 1 Aralık 1964 tarihinden itibaren Avrupa Topluluğu'nun ortak üyesi olduğunu vurgulayan Aygün, "Avrupa bize ortak gibi değil üçüncü ülke gibi davranıyor. Ankara Anlaşması çiğneniyor" diye konuştu.
YILDA 5 MİLYAR DOLAR ZARAR EDİYORUZ
Vize ve kota engeli nedeniyle Türk sanayisinin her yıl 5 milyar dolar zarar ettiğini söyleyen Aygün, şunları kaydetti: "İhracat yapmamız engelleniyor. Ekonomimiz zarara uğratılıyor, istihdam yaratılamıyor. Türkiye ekonomisinin önü kesiliyor. Dik durmak ve vize hakkımıza sahip çıkmak zorundayız. Her fırsatta hukukun üstünlüğünden söz eden Avrupa ülkeleri, hukuktan sınıfta kalmıştır. Avrupa'ya hukuk dersi vermeliyiz."
İş dünyasının, Türkiye'nin Avrupa Komisyonu'na başvurarak yasal yollardan hakkını aramasını beklediğini belirten Aygün, "Devletimiz bu yollara başvurmazsa ya da başvurup sonuç alamazsa sınıra dayanmaya hazırız. Bakalım o zaman ne yapacaklar?" dedi.
Türkiye'nin vize politikasını da eleştiren Aygün, "Türkiye yol geçen hanı gibi... Herkes kolayca Türkiye'ye gelebiliyor. Sadece İstanbul'da 1 milyon kaçak işçi çalışıyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.