'İslam âlemi birlik bütünlük içinde olmalı'

'İslam âlemi birlik bütünlük içinde olmalı'
Ankara Pursaklar Belediyesi’nin konuğu olan Şair Sezai Karakoç, "İslam âlemi birlik bütünlük içinde olmalıdır.

Ankara Pursaklar Belediyesi’nin konuğu olan Şair Sezai Karakoç, "İslam âlemi birlik bütünlük içinde olmalıdır. Ama şu anda tam tersi durumdadır. İslam medeniyeti bir çözülmeyi yaşıyor. Bunun için öncelikle kendi kavramlarını gözden geçirmeli. Bunu yapamadığımız takdirde devamlı dışarıdan akıl almaya çalıştıkça mutlaka hayal kırıklığına uğrayacağız." dedi.

Saray Kültür Merkezi’nde kalabalık bir topluluğa hitap eden Sezai Karakoç, konuşmasına Hz. Peygamber’in (SAV) doğumundan söz ederek başladı. Bugünkü medeniyetin onun doğumu ile başladığını ifade eden Karakoç, sadece Müslümanların değil, gayr-i müslimlerin bile sahip oldukları medeni imkanlara onun açtığı çığır sebebiyle kavuştuğunu dile getirdi.
Karakoç, "Öncelikle bunu bilmeliyiz. Bugün insanlık ve dolayısıyla İslam dünyası çok kritik bir dönemden daha geçiyor. Bu kriz belki de diğerlerinden daha büyüktür. Geçmişte nice krizleri atlatan İslam toplumu bunu da atlatacaktır." dedi.

İslam aleminin içinde bulunduğu krizin yakın geçmişte 'var olma' krizi olarak başladığına vurgu yapan Sezai Karakoç, İslam medeniyetinin bu imtihanı başarı ile verip var olduğunu kaydetti. Batı’nın da bu var oluşu kabul ettiğinin altını çizen Karakoç, "Şimdi bize düşen bu krızi de atlatıp kendi medeniyetimizi geliştirmektir." diye konuştu.

Ünlü şair, dünyadaki hesaplaşmalar karşısında ruh kahramanlarının bu krizleri atlatmakta önayak olduklarını anlattı. 1. Dünya Savaşı’nın ardından istihlak ve işgalin başladığına dikkat çeken Karakoç, şöyle devam etti: "Batı, 1. Dünya Savaşı’nda kendi fizik gücüne bilim ve teknolojideki gücünü de ekleyerek işgale başladı. Ancak bunu askeri işgal şeklinde sürdürmeyip parçalayıp bölmek suretiyle sömürmek biçiminde yapmıştır. İslam coğrafyasındaki haritaya baktığınızda bu parçalanmış ve bölünmüşlüğü net biçimde görürsünüz. Batı sadece bölmekle yetinmemiş bu bölünmüşlüğü araya soktuğu fitne ve güvensizlikle pekiştirmiştir."

"MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ GÜVENSİZLİK SONA ERMELİ"

Batı gibi Doğu’nun da İslam âlemini istila etme düşüncesinde olduğundan yakınan Sezai Karakoç, "Bu tehlikeye karşı Müslümanlar yeniden bütünleşmeli, ruhlarımızdaki tereddütleri atmamız gerekiyor, bunu sadece siyasetçiler yapamaz, düşünürler ve ruh önderleri de çalışmalarını bu noktalara yönlendirmelidirler." dedi.

"İSLAM DÜNYASINDA 4 KAVRAM"

İslam medeniyetinin kavramlarına dikkat çeken Karakoç, "İslam dünyasında dört kavram üzerinde çalışmak gerekiyor; İslam insanı, İslam milleti, İslam Ümmeti ve İslam medeniyeti. İslam âleminin bütün sıkıntısı bu noktalarda toplanmıştır. İslam âlemi birlik bütünlük içinde olmalıdır. Ama şu anda tam tersi durumdadır. Ruhlar da istila edilmektedir. İslam insanı kendi kafası ile düşünmüyor. Başka yerlerden aldığı ideolojik kavramlarla düşünüyor. Tabi ki Batı’yı da Doğu’yu da bileceğiz. Ama önce kendi kavramlarımızı bileceğiz, bunlarla düşünüp üreteceğiz. İslam medeniyeti bir çözülmeyi yaşıyor. Bunun için öncelikle kendi kavramlarını gözden geçirmeli. Bunu yapamadığımız takdirde devamlı dışarıdan akıl almaya çalıştıkça mutlaka hayal kırıklığına uğrayacağız. Kardeşliğimize ırk ya da zenginlik fakirlik engel olamaz. Bütün İslam dünyasında bunu yeniden işler hale getirmeliyiz. Bu toplum yeni çağlar açmalı. Geçmişte çok çağ açtık, gelecekte de yeni çağlar açılacaktır. İslam dünyası olarak yeniden doğuşumuzu gerçekleştirmeliyiz." tespitini yaptı.


CİHAN

Kaynak:CHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.