Öğretmen oğula baba öğütleri
İşte bir babanın öğretmen olan oğluna en güzel öğütleri
Ey oğlum! hayatının baharında ve görevinin henüz başındasın. Sana bir grup öğrenci emanet edilecektir. Onlar hem velilerin ve hem de Allah’ın emanetidir. Sakın emanete hıyanet etme. Çünkü emanete hıyanetlik münafıklık alametidir. Onlar şimdi birer hamur gibidir, istenilen şekil verilir. Öyle bir şekil ver ki, hem ülkemize ve hem de tüm insanlığa faydalı olsunlar. Böyle yaparsan hem insanlar hem de Allah senden razı olur. Öğrencilerin, senin çocuklarındır. Sen onları sevki, onlarda seni saysınlar. Unutma ki, sevmeyi bilmeyen sayılmayı hak edemez.
Onlar, misk gibi kokan birer güldür. Onlara iyi bakım yap ve iyi sula ki gür gelişsin ve güzel kokuları etrafa yayılsın.
Onlar, durgun akan tertemiz su gibidir. Nereye yönlendirirsen oraya akarlar. İnsanların faydalanacağı bahçeye akıtırsan meyve alırsın, yok eğer hiçbir işe yaramayan taşlı araziye akıtırsan taşları daha da sertleştirirsin. Geleceğimizi emanet edeceğimiz öğrencilerini Allah’tan korkan, kuldan utanan, ülkesini seven ve kul hakkının helallik dilenmediğinde ahirette hesabının verilemeyeceğine inanan insanlar olarak yetiştir.
Ey oğlum! Onlar, kendisinden daha fazla maddi değeri bulunmayan işlenmemiş birer madendir. Onu iyi işlersen bütün insanlık faydalanır. Bir bıçak misali: Cerrahın elinde olursa can kurtarır, caninin elinde olursa can alır. Sen cerrah ol ki insanlık kurtulsun. Öldükten sonra da sadaka-i cariye olarak amel defterine sürekli sevap yazılsın.
Ey oğul! Onlar senin çocuklarındır. Sen de onların babası. Dolayısıyla velileri de senin akrabalarındır. Sıla-ı Rahim yap ki Allah’ta senin hatalarını affetsin. Onlarla tanış ve uygun zamanlarında ziyaret et. Evinde ziyaret edilen öğrenciler, ziyaret edilmeyen öğrencilerden daha başarılı olurlar.
Kurumunda çalışan tüm personel senin kardeşlerindir. Onlarla iyi ol ki onlarda seninle iyi olsunlar. Onlara yardımcı ol ki onlarda sana yardımcı olsunlar. Toplumsal başarı Toplam Kalite Yönetiminden geçer. Toplam Kalite Yönetimine ve örgüt kültürüne önem ver. Vizyonun geniş, misyonun sağlam ve ufkun açık olsun.
Mahallede yaşayan insanlar senin komşularındır. Komşuluk hakkı çok büyüktür. Peygamber Efendimiz: ‘Cibril bana komşu hakkını o kadar çok tavsiye etti ki, neredeyse komşuyu komşuya vâris kılacak zannettim’ buyurmaktadır. Komşuluk hakkına da riayet et ve onların da haklarını koru.
Belde halkı da senin köylülerindir. Onları da sev. Onların iyi günlerinde birlikte sevin, acı günlerinde de acılarını paylaş. Çünkü onlarda senin kardeşlerindir. Mü’minler bir vücut gibidir. Bir uzvun acısını bütün beden duyar. Onlarla birlik ol ki seni sevsinler. İnsanların sevdiğini Allah’ta sever. Hep iyi ol ve zandan kaçın.
Sakın aç gözlü olma, kanaat ehli ol. Makam ve maddiyat seni aldatmasın. Çünkü onlar hep geçicidir. Baki olan yalnız Allah’tır.
Lokman Hekim’in oğluna öğüdü, Peygamber Efendimiz’in Veda Hutbesini iyi oku, anla, anlat ve yaşa ki felah bulasın.
Sevilmek için iyi olma, iyi olduğun için sevil.
Allah yâr ve yardımcın olsun.”
Engin Kaşdaş-habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.