'Sahurda ağır yiyeceklerden kaçının'
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirterek, vatandaşların beslenme şekline dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Sahura kalkmanın gün boyunca hiçbir gıda almayan vücut için çok faydalı olduğunu belirten Kubat, "Sahura kalkıp hafif bir şeyler yemenin bir çok faydası olduğunu herkes biliyor. Ancak önemli faydalarından biri de iftar yemeğinden sonra vücutta hissedilen ağırlığı önlüyor olması." diye konuştu.
Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tercih etmekte fayda olduğunu anlatan Kubat, kalkılmaması durumunda aç kalma süresinin uzadığını kaydetti.
Bu durumun iftar ve sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yenmesi, sindirim sistemi, kan dolaşımı bozukluğuna ve değişik hastalıklara neden olduğunu anlatan Kubat, "İftar açıldığında gereğinden fazla yenmemesi, aşırı yağlı yemeklerden kaçınarak sebze meyve ve bolca sıvı alınması gerekiyor. İftar ve sahurda yavaş ve az miktarda yemek yenilmesi faydalı. Daha çok meyve ve sebzeye ağırlık verilerek yoğurt, ayran veya su tüketimine dikkat edilmeli. En az 4-5 bardak su tüketilmeli." şeklinde konuştu.
Kalp ve damar rahatsızlığı olanların Ramazan'da yiyeceklerine daha önem göstermeleri gerektiğini anlatan Kubat, bu hastaların yağlı ve hamur işi gıdalardan kesinlikle uzak durmalarını istedi.
Namık Kemal Kubat şunları söyledi: "Diyabetli olanların dengeli beslenmesi gerekiyor. İftarda yenen yemeklerle fazla miktarda glikoz kaynağı vücuda girdiği için şeker normal seviyesinin çok üstüne çıkıyor Besinlerin içeriğine dikkat edilmezse, yemeklerde alınan karbonhidratlar sindirilerek şekere dönüşüyor. Öğünlerde yenen karbonhidrat miktarları dengeli olmalı, sofra şekerinden uzak durulmalı ve yemeklerdeki yağ oranı da önerilen miktarı aşmamalıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.