MÜSİAD: Üçüncü Köprü ekonomiyi de canlandırır
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreteri Nihat Alayoğlu, bugün bazı gazetelerde yer alan İstanbul boğazına üçüncü köprü yapılmasına ilişkin haberler ve mevcut trafik sorunları ile ilgili bir açıklama yaptı.
MÜSİAD’ın uzun yıllar boyunca İstanbul’a üçüncü köprü yapılması gerektiğine dikkat çektiğini söyleyen Alayoğlu, ‘İstanbul’un trafik sorununun bir nebze rahatlaması üçüncü köprünün yapılması şarttır. Başta her türlü transit vasıtalarla ağır vasıtaların (tır, kamyon vb.) da yapılacak olan üçüncü köprüye yönlendirilerek şehir içi trafikten çıkarılması gerekir” dedi.
Alayoğlu, “Türkiye’nin gereksiz tartışmalarla kaybettiği zamana bir örnek olarak üçüncü köprü tartışmaları önümüzde durmaktadır. Bundan en az 7-8 yıl önce İstanbulluların kullanımına girmesi gereken üçüncü köprü maalesef bazı lobilerin baskıları ile fikir boyutunu aşamadı. Bugünkü gelişmeleri memnuniyetle izlemekteyiz. Artık İstanbul’da bir yakadan öbürüne geçmek bazı saatlerde insanların 2-2,5 saatine mal olmaktadır. Üçüncü köprünün yapılması ile birlikte trafikte bir rahatlama olacağı gibi hem boşa geçirilen zamandan hem de ulaşım maliyetlerinin düşmesi ve trafik yoğunluğundan harcanan yakıt sarfiyatının azalması nedeniyle yakıttan büyük bir tasarruf sağlanacaktır.”
MÜSİAD’ın İstanbul’da trafik sorunlarının aşılması için bir takım öneriler hazırladığı ifade eden Alayoğlu, “Kısa vadede bu öneriler hayata geçirilirse İstanbul’da trafik sorununun azaltılması mümkündür” dedi.
İşte MÜSİAD’ın İstanbul Trafiğiyle İlgili Önerileri
1. İstanbul’da ulaşımın güçlenmesi ve trafiğin rahatlaması için bugün konuşulan üçüncü çevre yolu ve üçüncü köprüyle ilgili faaliyetlere bir an önce başlanılmalı ve mevcut ulaşım kanalları arasında ring bağlantıları kurulmalıdır.
2. Boğaz köprülerinin yükünü azaltacak şekilde deniz taşımacılığına önem verilmelidir. Yük taşıyan ve Trakya’dan Anadolu’ya geçen kamyonların önemli bir bölümü denize yönlendirilmelidir.
3. İstanbul’da deniz ulaşımının payını artıracak, bugün uygulamaya konulmuş olan deniz taksi gibi yeni fikirler yürürlüğe alınmalıdır. Bu bağlamda Pendik-Yenikapı arasında feribot seferleri başlatılmalıdır.
4.Öte yandan boğazdaki gemi trafiğinin yükünü azaltmak için petrol taşıma işinin karadan gerçekleşmesini sağlayacak önlemler alınmalıdır.
5. Karadeniz’de Karaburun mevkiine ikinci bir liman daha yapılmalı ve böylece Ambarlı limanının yükü hafifletilmelidir.
6. E-5 yolu Silivri’ye kadar 5 gidiş ve 5 geliş olacak şekilde genişletilmelidir.
7. Yollarda trafiği rahatlatmak için üst geçitler yerine alt geçit yapımına ağırlık verilmelidir.
8. Trafiğin çok sıkışık olduğu E-5 yolu üzerinde çok katlı yollar ve çok katlı kavşaklar yapılmalıdır. Bu bağlamda halihazırda kısmen faaliyette olan ve yeni bölümleri de inşa edilmekte olan Metrobüs çalışmalarının yanı sıra bazı modern şehirlerde olduğu gibi monoray türü alternatif çözümler de düşünülmelidir.
9. Yeni yerleşim alanlarında ulaşım planlaması dikkatli bir şekilde yapılmalı yollar geniş tutulmalı ve aynı zamanda otopark ihtiyacı da göz önünde bulundurulmalıdır.
10. Gerek Manuel gerekse otomatik çok katlı otopark sistemlerinin yapılması teşvik edilmelidir.
11. Başta Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları olmak üzere, bazı organize sanayi bölgeleri gibi önemli noktalar arasında helikopterle hava ulaşımı özendirilmelidir.
Habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.