Bikinili Saldırgana 5 Ay Hapis
İzmir Alaçatı’da haşema (tesettürlü deniz kıyafeti) ile denize giren Hatice Şenocak’ı, “İran’a, Arabistan’a, sizin gibi olan insanların ülkesine gidin!” diye bağırarak darp eden Birsen Pehlivan, 5 ay hapis cezasına mahkûm oldu.
Olay, Ağustos 2010’da Alaçatı beldesindeki Sahil Evleri Sitesi’nde yaşandı. Eşinin asker olduğunu söyleyen Birsen Pehlivan, öğretmen Şenocak’ı, 8 yaşındaki oğlu İsmail Hakan’ın yanında hakaret edip darp etti. Kalabalıktan uzak bir yerde kayalıkların arasından denize girdiğini söyleyen öğretmen Şenocak, Birsen Pehlivan’ın, kendisini görür görmez, “İran’a, Arabistan’a, sizin gibi olan insanların ülkesine gidin!” diye bağırdığını söyledi.
Birsen Pehlivan isimli kadının çevresinde beş kişi olduğu halde kimsenin konuya müdahale etmediğini anlatan Şenocak, Birsen Pehlivan’ın, kendisine “Örümcekler. Utanmıyor musun denizi kirletmeye? Atatürk Cumhuriyetini kirletiyorsunuz!” diye bağırarak hakaretler ettiğini de belirtti.
Çocuklarının yanında yaşadığı olaydan rencide olan Hatice Şenocak darp raporu alarak savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yargıya taşınan olayla ilgili olarak Çeşme Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 3 yıl sonra sonuçlandı. Sanık Birsen Pehlivan hürriyetten yoksun bırakmak ve darp suçlarından 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.
ŞENOCAK: KENDİNİ BU ÜLKENİN TEK SAHİBİ SANANLARA DERS OLSUN
Mağdur öğretmenin eşi olan Memur-Sen İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak, mahkemenin verdiği hapis cezasını Akit’e değerlendirdi.
Eşine bu davranışı reva görenlerin daha o zaman pişman olduğunu belirten Abdurrahim Şenocak, “Ama tabii ki onlar da kendilerini bir şekilde savunmaya çalıştılar, senaryolar ürettiler. Ancak bunlar mahkeme tarafından ciddiye alınmadı. Onların davranışları ortada. Müdahaleci, tek tipçi, kendilerini bu ülkenin sahibi sanan kimseler. Asker eşi olması nedeniyle şımarık bazı alışkanlıkları olan insanlar. Diğer insanları daha doğrusu kendilerine benzemeyenleri dışlayıcı bir psikoloji içindeler” dedi.
EMSAL TEŞKİL ETMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KARAR
“Adalet yerini buldu. Mahalle baskısına son verme adına bu karar, şahsi olduğu kadar Türkiye’yi de ilgilendiriyor” diyen Şenocak, insan hakları konusunda duyarlı herkes için bu kararın sevindirici olduğunu ifade etti.
Şenocak, “Emsal teşkil etmesi bakımından da önemli. Bu karar, Türkiye’nin insan hakları ve demokratik açılım ve atılımlarda mesafe almasının göstergesidir” dedi.
Şenocak, “Belki başka bir dönemde olsaydı, bu davanın açılması için de epey uğraşacaktık. Bu son derece sevindirici bir karardır. Herkesi sevindiren bir karar olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
“BU SADECE HATİCE ÖĞRETMENİN MAĞDURİYETİ DEĞİL”
Eşinin başına böyle bir durum geldikten sonra hukuki süreci işletmeye karar verdiklerini aktaran Abdurrahim Şenocak, “Gerek fiziki müdahale, gerekse sözlü hakaret söz konusu idi. Davanın açılması ve sonuçlanması üç yıl sürdü. Biz bu davayı her zaman takip ettik. Davamızda haklıydık” dedi.
Şenocak, herkesin bu ülkenin vatandaşı olduğunu, herkesin eşit bir şekilde her alandan yararlanabileceği, kimsenin kimseye hak bağışlama gibi bir konumda olmadığını dile getirerek, “Muhafazakârı, liberali, demokratı, inançlısı ve inançsızı kavga etmeden yaşamak durumunda. Biz kişilere onların diliyle ya da kuvvet ile değil de hukuk önünde mücadelemizi vererek örnek bir karar çıkmasını sağladık. Bu sadece Hatice öğretmenin uğradığı bir mağduriyet değil” diye konuştu.
YENİ AKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.