Uslu: Mesleki eğitim yeniden yapılandırılmalıdır
Hak-İş Genel Başkanı Uslu, okulların açılması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: "Yeni bir eğitim-öğretim dönemine giriyoruz. 2008-2009 eğitim-öğretim yılının eğitim camiasına ve öğrencilere hayırlı olmasını diliyorum. Tüm dünyada değişim ve dönüşümün tartışıldığı yeni bir süreç, yeni bir dönem yaşanmaktadır. Bu dönemde söz sahibi olmak isteyen ülkelerce eğitim sitemleri, bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap verecek şeklide ve 'yaşam boyu öğrenme' yaklaşımıyla yeniden yapılandırılmaktadır. Çünkü eğitim; insanların yaşam kalitesini yükselten, refah, istikrar ve rekabet gücüne katkıda bulunan temel bir faaliyet olarak görülmektedir. Bu trend doğrultusunda ülkemizin de; hızlı teknolojik değişim, uluslararası bütünleşme, artan rekabet ve bilgi ekonomisinin gelecek ihtiyaçlarını dikkate alan bir eğitim sistemini organize etmesi gerekmektedir. Açık, şeffaf, adil, esnek, kaliteli, öğrenmeyi özendirici ve teşvik edici, gelişmelere uyum sağlayan, öğrenci merkezli ve taleplere duyarlı bir eğitim sistemi oluşturulması öncelikli hedefimizdir."
HAK-İŞ olarak, mesleki eğitim ve hayat boyu eğitim sorununu, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olarak gördüklerini kaydeden Uslu, şöyle devam etti: "Bu konuda gerekli reform adımlarının atılmasını istiyoruz. Son dönemde iş piyasasının ihtiyacı olan nitelikte iş gücü yetiştirmek ve istihdamı arttırmak maksadıyla Avrupa Birliği tarafından desteklenen mesleki eğitimin güçlendirilmesi projeleri, önemli kazanımlar sağlarken, ve çalışma hayatının tüm aktörleri bu reform projelerine destek verirken, katsayı konusunda, mesleki eğitimi düzenleyici ve özendirici düzenlemelerin yapılmaması, iş piyasasının kalitesini ve gelecekte küresel rekabetimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Üretim aşamasında sermayenin israf edilmesi kadar insan kaynaklarının ve işgücünün israf edilmesi de o derece büyük bir kayıptır. Mesleki eğitim konusuna ideolojik vehim ve kaygılarla yaklaşmak, meseleyi sadece "bir çeşit liseye" indirgemek, konuyu bilimsel gerçeklere ve rasyonaliteye karşı bir inat savaşı haline getirmek Türkiye için stratejik bir kayıp olacaktır. Türkiye'nin böyle bir kayba tahammülü olamaz."
Uslu, ülke olarak mesleki eğitim reformu yapmamız gerekirken, meslek liselerinin önünü kapatmakla Avrupa Birliği'ne uyum sağlamanın mümkün olmadığını vurguladı. Uslu, "Bu amaçla gündemdeki meslek liseleri konusu, ilgili tüm tarafların katılımıyla telaşsız bir ortamda tartışılarak çözüme kavuşturulmalıdır. Mesleki eğitim konusu, hayat boyu öğrenme yaklaşımı içinde yapılandırılarak, insan gücümüzün kalifikasyonu, sanayinin ihtiyacı, iş güvencesi, gelir güvencesi, toplumun beklentisi ve ekonomimizin rekabet gücü dikkate alınarak yeniden yapılandırılmalıdır." dedi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.