'Kimyasal yanıklar ihmale gelmez'
Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Tosun, kimyasal yanıkların ihmale gelmeyeceğini söyledi. Bu tür yanıkların sıcak su, alev ve elektrik yanıklarından farklı olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Tosun, "Temel olarak kimyasal yanıklar, asit ve baz yanıkları olarak ikiye ayrılmaktadır. Günlük hayatımızda kullandığımız kimyasal ürünler, eğer dikkat edilmezse kimyasal yanığa neden olabilmektedir. Örneğin: fırın temizleyicileri, gübre, çimento ve alçı ile uzun süre temas, alkali yanıklarına neden olmaktadır. Bildiğimiz tüm asitler, evlerde alüminyum parlatıcı olarak kullanılan hidroflorik asit, asit yanığına neden olmaktadır." dedi.
Kimyasal reaksiyon olduğundan yanmanın uzun süre devam ettiğini anımsatan Zekeriya Tosun, devamlı sıcakla temas sonucu oluşan yanıklarda yapılan dereceelendirmenin kimyasal yanıklarda yapılamadığını söyledi. Kimyasal yanıklara müdahalenin önemine değinen öğretim üyesi, yapılacak bir yanlış uygulamanın yanığı daha da derinleştireceğinin altını çizdi.
Kimyasal yanık şüphelerinde yapılaması gerekenlere de değinen Doç. Dr. Zekeriya Tosun, önerilerini şöyle sıraladı: "Kesinlikle elbiseler çıkarılmalıdır ki yanık ajanına ait parçayla temas kesilsin. Ajan bilinmeden su ile yıkanmamalıdır. Bazı yanık türlerinde su ile yıkama kimyasal reaksiyon nedeniyle yanığın daha derine geçişine neden olur. Fenol yanıkları, elementer sodyum, potasyum ve lityum yanıklarında su ile temizlik yapılmamalıdır. Bunun dışındaki kimyasal yanıklarda su ile uzun süreli yıkama yanık ajanının derine geçmesini azaltmaktadır. Sağlık personeline yardımcı olmak amacıyla yanığa neden olan ajanı ya da ambalajını saklamak ve doktorları bilgilendirmek gereklidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.