Herkes Sussa Biz Susmayacağız

Herkes Sussa Biz Susmayacağız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’daki katliamla ilgili olarak, “Bu katliama sessiz kalan tepkisiz kalan bu vahşetin ortağıdır. Biz bu vahşetin ortağı olmayacağız. Biz Türkiye’yiz. Biz haksızlık karşısında eğilmeyiz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’daki katliamla ilgili olarak, “Akan masum sivillerin kanı, bu katliama sessiz kalanların eline yüzüne bulaşmıştır. Bu katliama sessiz kalan tepkisiz kalan bu vahşetin ortağıdır. Biz bu vahşetin ortağı olmayacağız. Biz Türkiye’yiz. Biz haksızlık karşısında eğilmeyiz. Haksızlık karşısında eğilip, dilsiz şeytanlardan olmayacağız. Herkes sussa bile biz susmayacağız” dedi.

Erdoğan, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen iftar programına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, Ramazan’ın ülkeye ve millete hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Ramazan-ı Şerif’e maalesef başta Suriye ve Mısır olmak üzere İslam coğrafyasının genelinde yine acı haberlerle, acı manzaralarla girmiştik. Ramazan barışın, dayanışmanın, kardeşliğin ve merhametin ayıdır. Ancak bazı ülkelerde ramazana rağmen kalplerin yumuşamadığına, zulmün hız kesmediğine, vahşetin hiç ivme kaybetmeden yükseldiğine şahit oluyoruz. İşte bugün İslam dünyası sahura hazırlanırken, Müslümanlar oruç için niyet ederlerken, Mısır’da bir katliam başlatıldı. Şu ana kadar 200’ün üzerinde Mısırlı şehit edildi, 4 bine yakın Mısırlı yaralandı. Öncelikle Mısır’da şehit edilen kardeşlerimize Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Rabbim, şehadetlerini mübarek eylesin diyorum. Mısır’daki şehitlerin tüm yakınlarına, dostlarına, kardeşlerine, Mısırlı kardeşlerimize buradan başsağlığı mesajlarımı yolluyorum.”
Başbakan Erdoğan, Mısır’da seçilmiş hükümeti yok sayanların, halkın seçtiği hükümeti devirenlerin, şimdi bununla kalmadığını ve halkı da katletmeye başladığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hani nerede Avrupa? Hani nerede AB? Hani nerede Avrupa değerleri? Sağa sola demokrasi dersi verenler, hani nerede demokrasi? Nerede demokratik değerler? Birleşmiş Milletler nerede? Türkiye’de polisin son derece haklı, son derece meşru şekilde kullandığı su ve biber gazı için yaygara koparanlar, Mısır’daki darbe karşısında, Mısır’daki katliam karşısında neredeler? Gazetelere ilan verip Türkiye’ye en ağır hakaretleri edenler, Mısır’da bir gecede 200’den fazla insan katledildi, peki şimdi neredesiniz? Bunu neden görmüyorsunuz? Neden duymuyorsunuz? İstanbul’da sokaktaki şiddet eylemlerini canlı yayında saatlerce anlatan BBC, CNN, diğer uluslararası medya; Mısır’da darbe yapıldı, şimdi katliam yapılıyor, bunu neden görmüyorsunuz? Neden duymuyorsunuz? Bunu neden saatlerce canlı yayınla dünyaya duyurmuyorsunuz, görmezden geliyorsunuz? Çünkü işinize gelmiyor.”

Erdoğan, “Akan masum sivillerin kanı, bu katliama sessiz kalanların eline yüzüne bulaşmıştır. Bu katliama sessiz kalan tepkisiz kalan bu vahşetin ortağıdır. Biz bu vahşetin ortağı olmayacağız. Biz Türkiye’yiz. Biz haksızlık karşısında eğilmeyiz. Haksızlık karşısında eğilip, dilsiz şeytanlardan olmayacağız. Herkes sussa bile biz susmayacağız. Mısır’da demokrasi katledilmiştir. Milli irade katledilmiştir. Şimdi de millet katlediliyor. Bunu bütün dünyaya duyuracağız. Siz milyonlarca Mısırlı’yı katledeceğinizi mi zannediyorsunuz? Nereye kadar katledeceksiniz? Nereye kadar ama bilesiniz ki hak er veya geç galip gelecektir. Hiç bundan endişeniz olmasın. Zira zulm ile abad olunmaz” diye konuştu.
“Biz vicdanlara sesleniyoruz”

Türkiye’nin açıklamalarından birilerinin rahatsız olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Hain Erdoğan’... ‘Üzerinde çapraz resimler olan Erdoğan’... ‘Türkiye’nin mallarını boykot edin’. Aman boykot ettiniz Türkiye battı. Böyle bir şey mi var? Bu yaklaşım yaklaşım mı? Sen önce Türkiye ile olan tarihi bağlarını iyi gözden geçir. Bunlar gafillerin, cahillerin yaklaşım türüdür. Biz böyle bir yaklaşımın içinde olmayız. Biz emin adımlarla yolumuza devam ederiz. Çünkü bizim işimiz zulüm değil. Sizin zulmünüzü devam ettirmenize payende olamayız. Bizim duruşumuz birilerini tabii ki rahatsız edecektir. Çünkü biz vicdanlara sesleniyoruz.

Vicdanı olanlara sesleniyoruz. Kalbi olanlara sesleniyoruz. ‘İnsanlığa ait değerleri olan, hele hele kalbinde zerre kadar imanı olan bir insan, bu haksızlık karşısında, bu cinayetler, bu katliamlar karışsında susamaz, sessiz kalamaz’ diyoruz. Mısır’da artık bir an önce halkın iradesine saygı duyulmasını bekliyoruz. Mısır’ın Mübarek dönemini bile aratan uygulamalardan vazgeçip, demokrasiye güçlü bir fırsat tanımasını, demokrasiye, halk iradesine saygı duyulmasını bekliyoruz ve Mısır’da askeri darbenin arka planında olanları iyi biliyoruz. Onların da kendilerine çeki düzen vermesini istiyoruz. Buradan Mısır halkını da bir bütün olarak selamlıyoruz. Mısır’da darbeye karşı haklı, onurlu mücadele veren tüm kardeşlerimize biz de İstanbul’un nadide merkezinden selamlar gönderiyoruz.

Evet, karşımızda Ebu Eyyüb el-Ensari; buradan gönderiyoruz. Kardeşlerim, Allah Mısır halkının yanında olsun ama benim bu gece en büyük üzüntüm neydi biliyor musunuz? 200’ü aşkın orada kardeşleri şehit edilirken, öldürülürken, 5 bine yakın kardeşi orada yaralanırken, Tahrir Meydanı’nda havai fişeklerini atmak suretiyle eğlenenler vardı. Acaba bu eğlenenler kimlerdi? Onun için bu tür tezgahlara karşı, bu tür atılacak adımlara karşı her zaman uyanık olalım. Ben Mısır’ın şehitlerine Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabırlar diliyorum. Başsağlığı diliyorum. Kardeşlerim; Türkiye, Mısır’ın kardeşidir. Türkiye Mısır’ın yanındadır. Hep yanında olmaya da devam edeceğiz ama zalimlerin değil. Allah, bu mübarek ayda, Mısır halkına, Mısır’ın mazlumlarına sabır versin diyorum. Türkiye’den Mısır’a, en kalbi selamlarımızı, dayanışma mesajlarımızı iletiyorum.”
Büyükelçiliğe yönelik saldırı
Somali’de Türkiye Büyükelçiliğine yönelik saldırıya ilişkin olarak ise Erdoğan, şunları söyledi:

“Somali’den de bir acı haber aldık. Somali’de Türkiye Büyükelçiliğinin ek binasına bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir polisimiz maalesef şehit oldu. 3 vatandaşımız da yaralandı. Bu saldırıyı yapanlar da güya Müslüman. Kime yapıyor bunu? Türkiye Büyükelçiliğine. Neden yapıyor? Mogadişu’ya, Somali’ye, oradaki kardeşlerine hizmet getirdikleri için. Buradan şehit polisimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Tüm ailesine, milletimize, emniyet teşkilatımıza sabırlar diliyorum. Başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifalar temenni ediyorum. Ambulans uçağımızı gönderdik, gerek şehidimizi, gerek yaralılarımızı alıp inşallah dönecekler.”

AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
45 Yorum