SSL Nedir?
SSL ( Secure Socket Layer ), 1994 yılında Netscape tarafından geliştirilen bir protokoldür. Bu protokol ehliyet, nüfus kağıdı gibi kimliğimizi belli eden kartların internet ortamındaki karşılığıdır. SSL sertifikalar dijital bilgileri şifrelemek ve şifrelenen bilgileri çözmek için kullanılan elektronik anahtarlar ile kimlik bilgisini bağlar.
Bu teknoloji, kişinin kimliğini ve söz konusu bilgiye yada online hizmete ulaşım hakkını kanıtlamak için elektronik olarak gösterilmek üzere geliştirilmiştir. Bu sertifikanın genel özellikleri;
Dökümanların arşivlenmesini kolaylaştırır,
Bir başkasına iletilen dökümanların tarih/saat kombinasyonunu doğrular,Gönderilen mesajın kim tarafından gönderildiği ve kime gönderildiğini belli eder,
Gönderilen mesajların şifrelenmesi ve aynı şekilde bu mesajların deşifre edilmesinde güvenlik ve gizliliği sağlar.
Nasıl Çalışır?
SSL, Public Key vePrivate Key adı verilen anahtarların kullanımına dayalı bir şifreleme yöntemidir.
Çalışma mantığı olarak ele alırsak eğer:
Şifrelemede 2 adet anahtar kullanılır. Bu anahtarlar, dijital olarak kodlanmış yazılımlardır aslında ve bir anahtarın kilitlediği veriyi sadece ikinci yazılım açabiliyor.
Otomatik bir işlem ile anahtarlarınızı yarattıktan sonra anahtarlardan biri olan private key sizde kalır. Diğer anahtar olan public key ise bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.
Size dışarıdan mesaj göndermek isteyen bir kişi public key sayesinde göndermek istediği mesajı güvence altına alır ve size gönderir. Artık gönderilen bilgi size ulaşırken bir hata ile gönderilemese bile şifrenin çözülebilmesi için sizde kalan private key gerekecektir( Bir yazılımın şifrelediği veriyi ancak diğer yazılım çözebilir demiştik daha önce ).
Kullanılan SSL yönteminin karmaşıklığına göre 40 bit – 128 bit’ lik şifreler birinin eline geçse bile, bu bilginin çözülmesi çok ileri teknikler bile kullanılsa çok uzun zamanlar alacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.