Rusya gümrük engelini artırıyor
Rus gümrüklerinde tekstil ürünlerine çıkarılan zorluklar yaş meyve sebzede de yaşanmaya başladı. Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, yaş meyve sebze taşıyan TIR'ların son birkaç gündür Rus gümrüklerinde bekletildiğini söyledi. Sultani (çekirdeksiz) üzüm yüklü 50 TIR'ın tam sayım gerekçesiyle girişine izin verilmediğini belirten Satıcı, "Rusya, brüt ağırlığı 20-22 ton olan TIR'larda oluşan 200-300 kilogramlık farkları bahane ederek ürünlerin ne geri dönüşüne ne de pazara girişine izin vermiyor. Şu anda bu şekilde Novorossisky Limanı'nda bekleyen 50'ye yakın TIR var" dedi.
AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, düzenlediği basın toplantısında Rusya'yla yaşanan sıkıntılardaki son durum, AB'nin yeni uygulamaya koyduğu harmonizasyon süreci, TİM seçimleri ve Antalya'dan yapılan ihracat hakkında bilgi verdi.
Rus gümrüklerindeki TIR'larda bekletilen üzümün bozulmaya başladığını aktaran Satıcı, meydana gelen zararın 1 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti. Satıcı, üzüm yüklü TIR'lardaki oluşan kilogram farklarının yüzde 1-2 civarında olduğunu bunun da dünya ekonomisinde tolere edilebilir bir rakam olduğunu vurguladı. Rusya'nın daha önce Türkiye'den ithal ettiği sebze meyveye iki defa kısıtlama getirdiğini hatırlatan Birlik Başkanı, şöyle konuştu: "Yaş meyve sebze ihracatçıları olarak Rusya gümrüklerinde 10 gündür sıkıntı yaşıyoruz. Ruslar, üzüm taşıyan TIR'ları da tekstil gibi tam sayım kapsamına aldı. Gerekli altyapıyı ve personel desteği oluşturmadan yapılan bu uygulama TIR'ların uzun süre bekletilmelerine, alıcıların istedikleri zaman ürün teslimatının gerçekleştirilememesine neden olmaktadır. Söz konusu uygulama uluslar arası ticarette tam anlamıyla tarife dışı bir engeldir."
"Tam sayım yapılsın fakat TIR'larımız birkaç gün içinde gümrükten çıksın." diyen Satıcı, "2008'in Türk Yılı ilan edildiği Rusya Federasyonu'ndaki bu uygulama iki önemli ticari ve stratejik partnerin ilişkilerine zarar veriyor. Dolayısıyla Rusya'nın bu uygulamalara bir an önce son vererek iki ülke ticaretinin gelişmesi noktasında çaba sarf etmesini bekliyoruz." tespitinde bulundu.
Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, Rusya pazarında yaşanan belirsizlikler ihracatçıyı sıkıntıya sokuyor. Üzüm ihracatı devam ediyor. Önümüzdeki günlerde nar, domates ve narenciye sezonu başlayacak. Buradaki belirsizlikler ihracatçının planını bozuyor. İhraç bedellerinin tahsilatında aksamalara neden oluyor. Belirsizliklere bağlı olarak son dönemlerde üreticilerin domates yetiştiriciliğinden kaçtığını gözlediklerini aktaran Birlik Başkanı, "Sonbahar ve kış dönemlerinde Rusya'nın yanı sıra tüm Balkan ve Avrupa'ya domates ihracatı yapıyoruz ve bu dönemde de iç tüketimimizi karşılıyoruz. Dolayısıyla Rusya ile sıkıntı yaşasak dahi ürünlerimize olan talepten dolayı diğer pazarlarda tüketebiliriz. Üreticimize tavsiyemiz, üretimlerine devam etsinler ve kaliteli ürünün sigortasının ihracatçı olduğunu unutmasınlar." diye konuştu.
HARMONİZASYON YENİ FIRSATLAR ORTAYA ÇIKARACAK
AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, Avrupa Birliği'nin (AB) bu ayın başında MRL(maksimum kalıntı limitleri) konusunda harmonizasyona geçmesine de değindi. Yıllardır beklenen ve her seferinde ertelenen harmonizasyonun nihayet gerçekleştiğini aktaran Satıcı, "Harmonizasyon özetle AB'ye ithal edilen tarım ve gıda ürünlerinde ilaç kalıntı limitlerinin herkese eşit uygulanması anlamına geliyor. Türk ihracatçısı haksız bir uygulamaya maruz kalmaktan kurtuluyor." dedi.
Satıcı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hızla bu süreci kabul etmesi ve buna uygun düzenlemeler yapması gerektiğinin altını çizdikten sonra şöyle devam etti: "2001 yılından bu yana AB uygulamaları hem ihracatçı hem de üreticiyi olumsuz etkiliyordu. AB kendi içerisinde ilaç kalıntısı konusunda mutabakata varmadığı için özellikle Türkiye gibi topluluk dışı ülkelerden gelen ürünlerde farklı limitler uyguluyordu. Bu da haksız rekabete yol açıyordu. AB'ye Greenpeace üzerinden yaptığımız baskılar bu süreci hızlandırdı. Eylül aşından itibaren AB tüm aktif madde değerleri konusunda harmonize oldu. Türkiye'ye yapılan bu haksızlık ortadan kalktı. Bunun yanı sıra artık ilaç kalıntısı konusunda gerekçemiz de kalmıyor. Yeni fırsatlar ortaya çıkarırken, üretici-danışman-komisyoncu ve ihracatçı olarak çok daha dikkatli olmamız gereken bir sürece giriyoruz."
TİM'DE YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATININ ARTMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIM
Satıcı, 9 Eylül'de gerçekleştirilen TİM seçimleriyle ilgili de bilgi verdi. Destekledikleri Mehmet Büyükekşi'nin başkan seçildiğini kaydeden Birlik Başkanı, "Demokratik ve güzel bir yarış oldu. Kimilerinin iddia ettiği gibi herhangi bir siyasi müdahale olmadı." dedi. Kendisinin de yaş meyve sebze sektörünü temsilen TİM İcra Kurulu'na seçildiğini aktaran Satıcı, şu ifadeleri kullandı: "Yaş meyve sebze ihracatımızın artırılması, Antalya'nın bu ihracatta aldığı payın buna bağlı olarak yükseltilmesi için TİM'de yoğun bir çalışma temposu içinde olacağız."
ANTALYA, 273 MİLYON DOLARLIK YAŞ MEYVE SEBZE İHRAÇ ETTİ
AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, yılbaşından bu yana Antalya'dan yapılan meyve sebze ihracatını da değerlendirdi. Birlik Başkanı, 1 Ocak-14 Eylül 2008 tarihleri arasında Antalya'dan 273 milyon 988 bin 578 dolar değerinde yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirildiği bilgisini vererek "Bu bir önceki yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 13, değerde de yüzde 17'lik artış anlamına geliyor. Tüm olumsuz koşullara ve sıkıntılara rağmen bu durum büyük bir başarıdır." dedi. Satıcı, şöyle devam etti: "İhracatımızın artışı her şeyin iyi olduğu anlamına da gelmemektedir. Son yıllarda ihracatımızın yüksek girdi maliyetleri ve düşük döviz kuruna rağmen yıllardır verdiği uğraşlar sonucu elde ettikleri pazarı kaybetmemek için maliyetine bazen de zararına ihracat yapmaktadırlar."
Antalya'dan en fazla ihracat yapılan ülkeler Rusya, Almanya, Romanya, Bulgaristan ve Moldova olarak sıralanırken dış piyasalara da en fazla domates, biber, kiraz, salatalık ve üzüm satıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.