Envantere göre teşvik belirlenecek
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ile ortaklaşa sürdürdükleri sanayi ve ticaret envanterini çalışmasının sonuçlanmasının ardından bölgesel, sektörel ve proje bazında teşvikler verileceğini kaydetti.
Van'da katıldığı bir programda açıklamalarda bulunan Çağlayan, TOBB ve TEBAV ile birlikte Türkiye'nin geleceğini ve tasarımını yapmak için harekete geçtiklerini belirterek, il il, sektör sektör Türkiye'nin neresinde neyin üretiminin yapıldığını ortaya koyarak sanayi envanterini orta koyacaklarını vurguladı. Bu çalışmayla sadece sanayi değil, aynı zamanda ticaretin, hizmet sektörünün de envanteri ortaya çıkmış olacağını anımsatan Çağlayan, "Hangi sektörün hangi ilde kümeleştiği ve yoğunlaştığı bu sektörlerde ne kadar insan çalıştığı, ne kadar sigorta pirimi ödediği, vergi ödediği, ne kadar ihracat yaptığı, şirketlerin ne kadar borç-aktif ve sermayesini olduğunu ortaya koyacağız. Bunları ortaya koyduktan sonra ona göre bölgesel, sektörel ve proje bazında teşvikler vereceğiz" dedi.
GENÇ MUCİTLERE 100 BİN YTL'YE KADAR TEKNO GİRİŞİM SERMAYESİ VERİLECEK
Bakanlığın yaklaşık 1,5 ay önce hayata geçirdiği AR-GE teşvik yasası hakkında bilgi veren Bakan Çağlayan, firmaların AR-GE merkezini kurdukları zaman sosyal güvenlik payının yarısını devletin karşılayacağını, çalışanlara da yüzde 90'a kadar vergi mahsubu yapılacağını hatırlattı. Çağlayan, şimdiye kadar başvuran 18 firmanın toplam 2 bin 755 kişiyi AR-GE'de istihdam edeceğini ve yaklaşık 1,6 milyar YTL'yi de AR-GE projelerine yansıttıklarını vurguladı.
Çağlayan, üniversite son sınıf öğrencisi veya üniversiteyi bitirmiş elinde teknolojik bir buluşu olan gençlerin başvurması halinde 100 bin YTL'ye kadar hibe olarak tekno girişim sermayesi verileceğini söyledi.
2007'DE 2 MİLYON 100 BİN MÜKELLEF 98 MİLYAR YTL KAR ETTİ
Türkiye'nin 2007 yılında gerçekleşen ekonomi yapısı hakkında bilgi veren Çağlayan, geçen yıl 2 milyon 100 bin mükellefin toplam 1,7 trilyon YTL ciro gerçekleştirdiğini kaydetti. Bu mükelleflerin 98 milyar YTL kar ettikleri anlatan Çağlayan, bu karın 50 milyar YTL'sini ise bin 546 firma tarafından gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye'nin 2007 yılı ekonomik durumu genellemesinde sonra Van örneğini veren Çağlayan, aynı dönemde ilde kurumlar ve birinci sınıf tüccar vergisi veren mükellef sayısının 2 bin 963 kişi olduğu, bunların cirolarının 3 milyar YTL olduğu ve toplam 31 bin 876 kişi istihdam ettiklerini kaydetti. Bu mükelleflerin toplam 65 milyon 489 bin YTL kar ettikleri ve kar ortalamasının ise yüzde 2,6 olduğunu anlatan Çağlayan, mükelleflerin borç-aktif dengesinin göz önüne alındığında yüzde 72'sinin borçlu olduğu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.