Kiralık kitaplar gençlere okumayı sevdiriyor

Kiralık kitaplar gençlere okumayı sevdiriyor
Maddi imkânı kısıtlı gençler, kitap satın almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Kiralık kitap uygulamasından faydalanan okurlar, hem tasarruf sağlıyor, hem de kitap okuma alışkanlığı kazanıyor.

İstanbul, Ankara, Denizli, İzmir, Konya gibi birçok şehirde kitap evleri tarafından sunulan kitap kiralama hizmeti hızla yayılıyor. Kiralık kitaplar özellikle öğrenciler tarafından büyük ilgi görüyor. Konya Okyanus Kitapevi yetkilisi Mevlüt İbican, yaklaşık 10 yıl önce öğrencilerin kitap almakta zorlandığını görünce kiralık kitap hizmeti vermeye başladığını ifade etti. İlk zamanlar kitapseverlerin isimlerini defterlere kaydettiklerini belinten Mevlüt İbican, kitap kiralamak isteyenlerin sayısının artmasıyla artık bu kayıtları bilgisayar ortamında tutmaya başladıklarını anlattı. Bugün 6 bin kişinin üzerinde okura ulaştıklarını dile getiren İbican, kitap kiralamak için bir sefere mahsus 4,5 yeni liralık abone ücreti aldıkalarını kaydetti. Kitap kiralamanın birçok avantajı bulunduğunu aktaran İbican şöyle devam etti: "Kimlik bilgilerini veren okuyucular 15 gün içinde teslim etmek şartıyla istedikleri kitabı alabiliyorlar. Biz gelen müşterileri kitap kiralamaya teşvik ediyoruz. Zaman sınırlaması okurlarda 'biran önce bitip teslim edeyim' düşüncesini oluşturuyor. Normalde bir ayda bitirecekleri kitabı 15 gün içinde okuyorlar. Okudukları kitabı teslim edip, yenisini alıyorlar. Okurun durumuna ve kitabın ağırlığına göre zaman konusunda esnek de olabiliyoruz."

Uygulamanın özellikle gençler arasında çok tutulduğunu söyleyen Mevlüt İbican, 50 yeni liranın altındaki kitapları 1,5 yeni liraya kiraya verdiklerini söyledi. İbican, 50 yeni liranın üzerindeki KPSS, LES gibi kitapları ise 5 yeni liraya kiraladıklarını aktardı.

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde okuyan Büşra Gürün, yaklaşık 5 yıldır kitap kiraladığını belirtti. Bu yolla bir yandan tasarruf sağladığını, diğer yandan ise kitap okumayı sürekli hale getirdiğini söyleyen Gürün, "Ayda 3 kitap okuyorum. İlk zamanlar bu kadar çok okumuyordum. Kitap kiralamak bana okuma alışkanlığı kazandırdı. Satın almaya kalksam pahalıya mal olacaktı. Evde küçük bir kütüphanem var orada da ağırlıkta ders kitaplarımı koyuyorum. Okuduğum çeşitli kitapları satın almaya kalksaydım evde kitaptan tepecikler olacaktı." dedi.

Yaklaşık 6 yıl önce kitap kiralamaya başladığın söyleyen Aygül Gürbüz ise önceleri kitap okumayı sevmeyen birisi olduğunu anlattı. Kartpostal almak için gittiği kitapçıların ısrarı sonucu bir kitap kiraladığını belirten Gürbüz, "Israr eden kitapevi yetkililerine okumayı sevmediğimi söyledim. Bana hafif kitaplardan başlamamı söyledi. İlk zamanlar edebiyat üzerine kitaplar okuyordum. Aradan yıllar geçti; kişisel gelişim, tarih, siyaset kitapları okudum. Şimdi ise felsefe ağırlıklı kitaplara başladım. Kitap okumak zamanla bende hastalık haline geldi. Sürekli okumak istiyorum. Umarım bu hastalığa herkes yakalanır." diye konuştu.

Kitap kiralayan okurların çoğu haftada 2 kez kitapevine geliyor. Okurlar burada bir yandan yeni gelen kitapları gözden geçirirken, diğer yandan da kitapseverler için ayrılmış okuma salonunda kiralamayı düşündükleri kitaplar hakkında bilgi ediniyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.