Kırsal Kesime Hibe Nasıl/Ne Kadar?

Kırsal Kesime Hibe Nasıl/Ne Kadar?
Kırsal kalkınma projesi nasıl işliyor? Devlet hangi girişimcilere ne miktarda destek sağlıyor? Bu destek geri ödemeli mi? Hibe ne demek?

 Devletin bu fırsatından faydalanmak için ne yapmak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları:

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu,  kırsal kalkınma programı dahilinde üreticiye hibe olarak önemli destekler veriyor.

Kurum, üretim odaklı olarak Türkiye’de yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin kaynak sorununa çözüm üretiyor. Üretimin doğal bir sonucu olarak da büyük bir istihdam oluşturuyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynaklarla Türkiye genelinde 42 ili kapsayan; kırsal kesimde bulunan üreticilere yapılan geri ödemesiz hibe programları hakkında Başkent’in yerel gazetesi Habervaktim’e önemli açıklamalarda bulundu:

-Yunus Bey, kırsal kalkınma programı ve kurumunuz hakkında kısa bilgiler verebilir misiniz?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 4 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı kanunla kurulmuştur. Amacı ise, ulusal kalkınma plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmektedir.

-Yunus Bey, IPARD programından da biraz bahsedebilir miyiz?

Tabiki size bu program konusunda da kısa bilgiler vereyim. TKDK, Avrupa Birliği'nin aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturduğu Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın, Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında hazırlanan IPARD Programı'nın uygulanmasından sorumludur.

-Bahsettiğiniz destekleri sağlamak için tabiki bir kaynağa ihtiyaç var. TKDK'ya destek nereden geliyor ve kullanıcılar bu desteği geri ödemesiz olarak mı kullanıyorlar?

Evet, tabiki yapılan harcamaların bir kaynağı olmalı. Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanan ve %50 ile %65 arasında değişen desteklerin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Kamu Katkısı diye adlandırılan bu destek, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılmaktadır.

-Yunus Bey, desteklenen yatırım alanları konusunda da bizlere kısa bilgiler verebilir misiniz?

Sizlere desteklenen yatırım alanları hakkında kısa başlıklar halinde bilgi vereyim. Destek verdiğiniz yatırım alanları kısaca şunlar: Süt üreten tarımsal işletmelere, et üreten tarımsal işletmelere buda iki ayrı kalem halinde (Kırmızı et ve Kanatlı eti) üreticilerine, Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi 

-Peki bu yatırım alanlarına destek oranlarınızın alt ve üst limiti nedir?

Neredeyse tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme konusunda neredeyse her alanda destek veriliyor. Tabiki bu desteklerin de belli oranları, alt ve üst limitleri var. Destek oranlarımız %50'den başlayıp %65'e kadar yükselebiliyor.

-Yunus Bey, IPARD Programı dahilinde hangi iller bulunuyor?

Evet burası soru çok önemli. IPARD Programı dahilinde iki uygulama dönemine ayrılmış toplamda 42 ile destek veriliyor. Birinci uygulama dönemi içerisinde, Balıkesir, Afyon, Isparta, Konya, Çorum, Yozgat, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Sivas, Malatya, Maraş, Hatay, Trabzon, Ş.Urfa, Diyarbakır, Erzurum, Kars ve Van bulunuyor. İkinci uygulama dönemi içerisinde ise Çanakkale, Bursa, Manisa, Kütahya, Uşak, Aydın, Denizli, Burdur, Ankara, Kastamonu, Çankırı, Aksaray, Karaman, Mersin, Nevşehir, Giresun, Erzincan, Elazığ, Muş, Mardin, Ağrı ve Ardahan yer alıyor.

-Yatırım sahiplerinin yaşları da sanırım destekleme oranlarını etkiliyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Özellikle şunu belirtelim, süt ve et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yani kısaca hibe desteği miktarı, uygun harcamaların yüzde %50'si ile %65'i arasındadır. Ayrıca, başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan başvuru sahipleri tarafından yapılan yatırımlar için destek oranı %55'e, dağlık alanda yapılan yatırımlar için %60'a çıkmaktadır. Başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan başvuru sahiplerince, dağlık alanlarda yapılan yatırımlar için destek oranları ise %65 üst limit olarak belirlendi.

-Efendim, anlattığınız kısımlarda kırsal alan, dağlık alan diye tabir edilen terimler neleri ifade ediyor?

Tabii bu konuda özellikle çok önemli. Burada bahsettiğimiz kırsal alan nüfusu 20.000'den az olan yerleşim yerlerini, dağlık alan ise 1000 metre rakımdan yüksek ya da rakımı 500-1000 metre arasında olup eğimi %17'den fazla olan alanları ifade ediyor.

-Efendim, biz anlattıklarınızdan şunları anladık. Yapılan bu desteğin tabiki uygun harcama alanları olmalı. Belirlediğiniz uygun harcama alanları nelerdir?

Tabiki yapılan bir destek var ve bu desteğin de uygun yerlerde uygun alanlarda harcanması gerekli. Peki bu harcama alanları neler, herşey uygun harcama alanına giriyor mu tabiki burada bazı kriterler öne çıkıyor. Nedir bu kriterler: Birinci sırada yapım işleri yani taşınmaz malların yapımı ve iyileştirilmesi (devralma hariç) geliyor. İkinci sırada ise makine ve ekipman alımı. Burada da bilgisayar yazılımı da dahil olmak üzere malzeme ve yeni makine alımı yer alıyor. Üçüncü olarak hizmet alımları yer alıyor. Bunda da mimarlık, mühendislik ve diğer danışmanlık ücretleri ile fizibilite çalışmaları, lisans ve patent haklarının devralınmasına yönelik genel masraflar ve iş planı masrafları yer alıyor. Dördüncü olarak da görünürlük harcamaları diye tabir ettiğimiz tabela ve pano alımları yer alıyor.

-Efendim, konu o kadar geniş ki hangisinden bahsedeceğimi bilemiyorum. Biraz daha başlara dönelim ve bu desteğe kimler başvurabilir kimler bu destekten faydalanabilir? Her önüne gelen bu konuda destek alabiliyor mu?

Bahsedeceğimiz şartlar, ülkemiz genelinde çok zor şeyler değil, aksine olması gereken şeyler. Destek programından faydalanmak isteyen kamu tüzel kişilikleri hariç olmak üzere, ulusal kanunlarca tanınmış gerçek ve tüzel kişiler IPARD kapsamında başvuruda bulunabilirler. Burada bir de yaş sınırı var. Başvuru sunulduğunda başvuru sahibi 65 yaşın üzerinde olmamalıdır. Eğitim ve mesleki olarak başvuru sahibi, gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişi ise üst yönetim kademesinde çalışanı, proje başvurusu yapılan alanda eğitim veren meslek ve teknik lise veya ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora diplomasına sahip olmalı veya tarımla ilgili bir uzmanlık alanında en az 3 yıl çalıştığına dair SGK'da hizmet kaydı bulunmalı ve hayvan kayıt sistemine en az 3 yıl kayıtlı olmalıdır. Ayrıca ulusal vergi sistemine kayıtlı olunmalı ve vergi, SGK prim borcu da bulunmamalı. Bu sistem dahilinde birden fazla proje teklif edilebiliyor ancak desteklenen program sayısı dördü geçemiyor. Programdan faydalanmak isteyenler www.tkdk.gov.tr internet adresinden de daha detaylı bilgiler alabilirler.

Habervaktim Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.