Kurban, Şeytanın Aldatmasına Karşı Çıkmaktır

Kurban, Şeytanın Aldatmasına Karşı Çıkmaktır
Yahyalı Cemaati Önderi Ali Ramazan Dinç Hocaefendi, kurban ibadetinin gayesinin takva olduğunu söyledi. Dinç Hocaefendi; “Kurban kesmek sadece hayvanı boğazlamakla bitmiyor.

Çünkü bu ibadetten gayenin takva olduğu ifade ediliyor. Kurban; dünya muhabbetini gönlümüzde kesip, ahireti kazanmak için en büyük nimet olduğu bilincine erişmektir” dedi
 
İslâm ümmeti olarak yine bir Kurban Bayramı heyecanını yaşıyoruz. İnşallah bayram namazımızı kılarak kurbanlarımızı kesecek, ziyaretlerimizi gerçekleştirerek dostlarla sohbetler edecek, bayramımızı geçireceğiz. Kurban Bayramı dolayısıyla Kayseri Yahyalı Cemaati Önderi Ali Ramazan Dinç Hocaefendi ile Kurban Bayramı’nın önemini, paylaşmayı, Müslümanlar olarak bayramımızı nasıl geçirmemiz gerektiğini ve Hac ibadetini konuştuk...

Kurban ne demektir?

"Kurbanın kelime anlamı, “yakınlık” mânâsını taşır. Allah, Kur’an’da Hac Sûresi’nde, “Sizin etleriniz ve kanlarınız değil, asıl Allah’a yakınlık olan sizin Allah’a olan saygınız, sevginiz, muhabbetiniz, emrine olan itinanız ve yasakladıklarından kaçınmanızdır” diyor. Kurbanın ıstılahı mânâsı ise Allah’ın emri olan bu görevi, vazifeyi; deve, sığır, manda, koyun ve keçiden Allah’ın yolunda feda etmektir. Belli gün, belli bir vakitte şartlarına haiz olan kimsenin bu görevi icra etmesidir.

Kurban ibadetini anlatır mısınız?

- Kurban; Hz. İbrahim’den (a.s.) bize kadar geliyor. Çünkü İbrahim (a.s.) Saffet Sûresi’nde oğlu İsmail (a.s.) için, “Oğlum seni kurban etmek bana emrolundu” dedi. Oğlu da, “Babacığım istediğini yap” dedi. Buradaki kurban etmenin anlamı çocuğunu yatırıp da boğazını bıçakla kesmek değildir.

İbadetler bütün kitaplarımızda üç şekilde anlatılır, sınıflaması budur. Mesela, mali olan taat. Mali olan nedir? Zekât vermek. Ondan sonra bir de bedeni olan. Bu nedir? Namaz kılmak. Bir de hem mali, hem bedeni olan ibadetler vardır. Şimdi kurban taati de hem mala, hem de bedene dayanan ibadetlerdendir. Çünkü bedenimizin burada bir görevi var. Hac ibadeti de böyledir. Bir varlığın olacak ki Hacc’a gidebilesin. Bedene de şu şekilde dayanıyor. İhram giyiyorsun, Beytullah’ı tavaf ediyorsun, şeytan taşlıyorsun, kurban kesiyorsun. Şimdi ibadetlerde mal ve beden haricinde bir de üçüncü bir yön vardır. Bu yön, kalbi yönüdür. Bu bütün taatlerde mevcuttur. Mesela bana bir ibadet söyleyin...

Oruç...

- Orucun farziyeti yemeden, içmeden ve cinsi münasebetten uzak olmaktır. Bunun da imsaktan akşama kadar belli bir vakti vardır. Orucun kalbî yönü ise takvadır. Cenab-ı Hak’tan korkup, gözümüze de oruç tutturmak, harama bakmamak, başkasının namusuna bakmamaktır. Aklımıza oruç tutturmak, hasetlik gibi kötü fillerden uzak durmaktır.

Kurban etini nasıl paylaşmalıyız?

Kurbanın bedeni ve mali olmasının yanında ağırlık yönü sosyal bir ibadettir. Çünkü biz Elhamdülillah nimetlere mazhar olduğumuz için bunun sıkıntısını çekmiyoruz ama dünyada et kokusuna muhtaç çok insan var. Bir etin tadına dahi varamamış insanlar var. Kurbanın etinin paylaşımını biz üçe ayırıyoruz. Bir kısmını, ailemizle beraber yiyoruz. Bu durum aslında büyük bir nimettir. Ailecek bir araya gelip, yemek yememizin önemi, bir araya gelemeyen aileler tarafından çok iyi anlaşılıyor. Söz konusu aileler, bu duruma imrenerek bakıyorlar ve “Siz nasıl bu güzelliği, şefkati ve merhameti temin ettiniz” diyorlar. Etin diğer kısmını misafirlerimize ikram ediyoruz. Üçüncüsü ve asıl önemli kısmı ise fakir ve yoksula vermemizdir.

Kurban derisini nasıl değerlendirmeliyiz?

- Kurban derisinin bağışlanması en son düzenlenen demokratikleşme paketi ile tamamen serbestleştirildi. Herkes istediği yere verebilecek. Bu konuda hayır kurumlarına, Kur’an Kurslarına, yetimlere verilebilir. Somali, Arakan gibi yardıma ihtiyacı olan dış ülkelere de verebilirler. 

Kurban Bayramı’nın bize mesajı nedir? Müslümanlara ne vermek istiyor?

- Kurban; Kur’an-ı Kerim’deki ayetler ile Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) hadislerini bize veriyor. Bunlara riayet etmemizi ve hayatımıza geçirmemizi istiyor. Bir kurban kesmek, sadece hayvanı boğazlamakla bitmiyor. Çünkü bu ibadetten gayenin takva olduğu ifade ediliyor. Kurban kesmek, nefsimizin aynı zamanda kötü duygu ve düşüncelerden kurtulup, fena duygularının kesilmesi manasıdır. Kurban, şeytanın aldatmasına karşı çıkıp, ona uymamak, adımlarını takip etmemek anlamındadır. Kurban; dünya muhabbetini gönlümüzde kesip, ahireti kazanmak için en büyük nimet olduğu bilincine erişmektir.

Son olarak Müslümanlara bir mesajınız var mı?

- Öncelikle Müslümanların itikadı düzgün olmalıdır. Peygamberimizin, ashabının ve hak olan ulemanın görüşünü içeren bir inanca sahip olmalıdır. İkincisi, Allah’ımızın emrine ne için yaratılmışsa bedenimizi o yolda kullanmalıyız. Üçüncüsü, ahlâkımız Peygamber Efendimiz’in ahlâkı gibi olmalıdır. Dördüncüsü, bu duygularla bezenen, bu güzel hallerle vasıflanan insanların hakikaten Müslüman olması gerekir. Hakikaten Müslüman olmak demek, konuşmalarınızda hayır olması demektir. Mü’minlerin arasını ıslah etmek ve Allah yolunda tasadduk etmeyi emretmek olmalı. Bunlara dikkat etmek gerek. İnsanları ötekileştirmeyeceğiz. En azından kâfirin bile hidayetini isteyerek, hidayetini isteme vesilesi ile sevmek... Mü’minlerle olan ilişkimizde, kendi menfaatimizi kardeşimize verecek bir duyguya erişmeliyiz.

 Nasıl ihya edilmeli? 

Kurban Bayramı’nda sadece kurban kesmek yeterli midir, başka neler yapmalıyız?..

- İki bayram gecesini ihya edenin, ibadetle geçirenin kalbi ölmez. Bir de kurbanın sabahında mescide giderken, yüksek sesle tekbirler getirilerek gidilecek. Ramazan-ı Şerif Bayramı’nda ses alçaltılır. Gidiş yolu ile dönüş yolumuz farklı oluyor. Çünkü adım atmalarımız bile ecir ve mükâfattır. Analar, babalar, komşular, akraba ve büyüklerin elleri öpülüp duaları alınacak. Küsler, dargınlar varsa bu vesile ile barıştırılacak. Bu durum bizim için en büyük görevdir. Akraba ziyaretleri, ömrün bereketlenmesine ve rızkın da artışına vesile oluyor. Başka zaman kabir ziyareti yapılmıyor, bayramda yapılıyor ise bunda da bayramlar vesile olmuş oluyor.

İslâm düşmanları yine boş durmayacak

Kartel medyası Kurban Bayramı’nı tüketim çılgınlığına çeviriyor. Müslümanlar bu konuya nasıl dikkat etmeli?
- Bu konuda ailemize yeni giysiler alabiliriz. Bu noktada komşumuzun çocuğunun yeni giysisi yoksa onu da giydirebiliriz. Bayramın asıl gayesi de zaten budur. Bunun haricinde gereksiz harcamalar yapmak, tüketim çılgınlığına dönüştürmek çok yanlış olur. Bu sadece Kurban Bayramı için değil, her zaman geçerlidir.

İslâm düşmanı olan kesim her sene Kurban Bayramı’nın katliam olduğu propagandasını yayıyor. Bu konuyu nasıl görmeliyiz?

- Bu durum art niyetlilikten kaynaklanıyor. Kurban Bayramı’nın katliam olarak propagandasının yapılması yanlış bir düşüncedir. Söz konusu kesimin bakış açıları çok değişik. Çünkü düzgün bir gözle olaya bakmıyorlar. Bu kesim, kusur bulmak isterse her türlü iftirayı yakıştırabiliyor. Hiç şüphesiz İslâm’ın da bu güzelliğini görmek istemiyorlar. Şimdi bu kesim genelde Müslümanları kötü göstermeye çalışıyor. Mesela; Hac zamanı Kâbe’de yapılan temizlikleri görmezler ama bir kişinin yere herhangi bir meşrubat kutusunu atmasını gösterirler.
Ülkemizde de kurbanlar şu anda temiz yerlerde kesiliyor. Bunu göstermezler ama gider herhangi bir yerde bir hayvanın işkembesi atılmışsa onu gösterirler. Bunların bakış açısı böyle.

Hac ibadetinin önemi nedir?

- Hac ibadeti, ahirete gitmenin misalidir. Ölümün misalidir. Çünkü biz dünyada öldüğümüz zaman hanımın, çocuğun, dostun kalıyor. Malın mülkün olduğu gibi kalıyor. Hacc’a giden insan da hep bu değerlerini bırakıp, bir beyaz elbiseye bürünerek, aynı kefen gibi bir hal arz ederek gidiyor. Safa ile Merve arasında koşmak, kötülükten kaçmak anlamına gelir. Şeytanı taşlamak şekil olaraktır. Asıl olan içimizdeki kötü duygu ve düşünceleri veren şeytani duyguları Besmele ile yerle bir etmektir. Arafat’ta toplanmak, mahşer gününü anlatıyor. Hac ibadetini yapmak üzere Irak, Yemen, Suriye ve Komor Adaları gibi birbirinden farklı ülkelerden gelen Müslümanlar orada bir araya geliyor. Birbirleri ile sohbet ediyorlar, birbirlerinden haberdar oluyorlar. Şimdi Hac olmazsa, Müslümanlar böyle bir şekilde bir araya gelebilir mi? Hacc’ın birlik ve beraberlik olma konusunda büyük bir önemi vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.