Erdoğan: Yeni üniversiteler tabela üniversitesi olmayacak

Erdoğan: Yeni üniversiteler tabela üniversitesi olmayacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bütün illerinin tarihten gelen birikimleri, tecrübeleri, uzmanlıkları olduğunu belirterek, ''Bunları değerlendirdiğimizde, bu zenginliği, bu potansiyeli harekete geçirdiğimiz takdirde ben inanıyorum ki ülkemiz

Harran Üniversitesinin 2008-2009 eğitim-öğretim yılı ve toplu açılış törenlerine katılan Başbakan Erdoğan, yeni dönemin hayırlı olmasını diledi. 
 
Erdoğan, şöyle devam etti: 
 
"İktidarımız döneminde 53 yeni üniversite kurduk. Üniversitesi olmayan il kalmadı. Şimdi artık süratle eksiklikleri gidermemiz gerekiyor. Öğretim üyesi sayımızı artırmamız gerekiyor. Ne gerekiyorsa adım adım yapılıyor, yapılacaktır. Bu üniversiteler asla birer tabela üniversitesi olarak kalmayacaktır. Bu üniversitelerimiz öğrenci yetiştirdiği kadar, bulundukları ilin potansiyellerini adeta açığa çıkaracaklar, öncülük yapacak bilim kuruluşları olacaklardır." 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha sonra şunları söyledi: 
 
''Sivil toplum örgütleri içinde de, medya içinde de, üniversiteler içinde de bu hızlı değişime, dönüşüme ayak uyduranlar var, ayak uyduramayanlar var. 'Her şey eskisi gibi devam etsin, Türkiye yerinde saysın, Türkiye değişmesin, işlerimiz bozulmasın, koltuğumuz elden gitmesin, rantımız kaybolmasın' mantığıyla değişime direnenler var. 
 
Biz üniversiteyi demokrasinin en önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz. Üniversite yasamaya da, yürütmeye de, yargıya da ışık tutmalıdır, yol göstermelidir, yol gösterici olmalıdır. Üniversite toplumun değerlerini gözeterek içinden geldiği toplumu göz önünde bulundurarak, özellikle de toplumun daha ileriye, daha fazla refaha gitmesi için üreten bir kurum olmalıdır. Üniversiteleri hayatın, toplumun, çağdaş dünyanın gerçeklerinden koparmak belki kolay ama evrensel bilginin üretim merkezi olarak üniversite eğitiminin mantığına terstir. Geçmişte bunu yaşadık. Üniversitelerden beklenen özgür aklın, eleştirel aklın merkezi olmaları gerekirken, ne yazık ki eleştirinin yasak kabul edildiğini, özgürlüklerin kısıtlandığını gördük. Topluma ışık tutması gereken üniversitelerimizin toplumdan kopuk, ülke gerçeklerinden, ülkenin ekonomisinden, rotasından, hedeflerinden kopuk bir şekilde içine kapandığını gördük. Bütün bunlar vizyon ve ufuk eksikliğinin bir sonucudur. Türkiye ufku açık, vizyonu net, hedefleri, rotası belli bir ülkedir.'' 
 
''Türkiye'nin artık gündemi belirlenen değil, gündemi belirleyen bir ülke konumuna geldiğini'' anlatan Başbakan Erdoğan, artık dünyada söz sahibi olan ülkelerin ''Toplantıda siz de bulunun'' dediklerini aktardı. 
 
Bölgede yaşanan sorunların çözümüyle ilgili yapılan toplantılarda Türkiye'nin söz sahibi olduğunu yineleyen Başbakan Erdoğan, İsrail-Suriye, İsrail-Filistin, Gürcistan-Rusya arasında yaşanan sorunlar karşısında Türkiye'nin attığı adımları anlattı. Erdoğan, bütün bunların Türkiye'ye duyulan güvenden kaynaklandığını belirterek, ''Eğer bizim böyle bir güvenimiz olmamış olsa, kusura bakmayın, kimse bizi oralara davet etmez'' dedi. 
 
Türkiye'nin Suriye ile sınırında mayınlı arazilerin bulunduğunu ve çıkarılan kanunla bunların temizleneceğini anımsatan Başbakan Erdoğan, bu verimli arazilerin organik tarıma açılacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.