Bayramlık şekere 130 milyon YTL harcıyoruz
"El öpenlerin çok olsun." diyerek çocuklara yada "Hoş geldiniz." diyerek misafire tutulan 'bayramlık ağız tadı'na ödenen tutar 130 milyon YTL'yi buluyor.
Sektör verilerine göre yıllık ikramlık şeker tüketimi 17 bin ton civarında ve 160 milyon YTL'yi bulan satışlarının yüzde 80'i Ramazan Bayramı'nda yapılıyor. Şeker tüketiminin bayramda yaklaşık 4 kat arttığını dile getiren Ülker Baycan Genel Müdürü Turgut Ziyal, "Bayramlık şekerin sadece yüzde 20'si Kurban Bayramı'nda satılıyor. Bayramda ikramlık şekerleme tüketimi 2006 yılında 15 bin 500 ton iken 2007 yılında 17 bin tona ulaştı." dedi. İkramlık şekerleme pazarında Gallery markası altında ürettiği 123 farklı çeşidiyle rekabet eden Ülker, yüzde 16'lık pazar payı ile ikinci sırada bulunuyor.
Gıda sektörünün devlerinden Ülker, bayramlık şeker ve çikolatalarını düzenlediği iftar ile tanıttı. Sektörün genel durumu ile ilgili bilgilerin de verildiği gecede, farklı şirketler tarafından gerçekleştirilen araştırmaların sonuçları da paylaşıldı. Ülker Baycan Genel Müdürü Turgut Ziyal ise, Türkiye'de anlık tüketime yönelik şekerleme pazarının bu sene geçen yıla göre yüzde 14 artarak 17 bin 700 tona ulaştığını söyledi. Marketlerde günlük satışa sunulan ve 'anlık tüketilen' diye nitelenen şekerleme pazarındaki büyüme yüzde 20'yi buldu ve 242 milyon YTL'ye ulaştı. Ziyal, buna bayramlarda tüketilen ikramlık şekerlemenin eklendiğinde 400 milyon YTL'lik pazardan bahsedilebileceğini aktardı.
Şekerleme tüketiminde yüzde 78 ile İç Anadolu bölgesi ilk sırada geliyor. Doğu ve Güney Doğu Anadolu yüzde 67 ile ikinci sırada. Ziyal bu durumu, "Bu bölgelerde yaşanan uzun kışlar taze meyvenin daha az bulunmasına sebep olduğu için belli tatları özleyen tüketiciler bu ihtiyaçlarını şekerle gidermeyi tercih ediyor." şeklinde değerlendirdi. Ancak satışların dağılımı gözönüne alındığında listenin başında yüzde 42 ile Marmara bölgesi geliyor. Türkiye'de yaklaşık 39 milyon kişi değişik aralıklarla, 3 milyon kişi ise hemen her gün şekerleme tüketiyor. Hiç şekerleme tüketmeyenlerin oranı da yüzde 45. Yatırımlarına devam ettiklerini belirten Turgut Ziyal, bu çerçedve yaklaşık 10 milyon Euro'luk yeni tesisin montajının sürdüğünü açıkladı.
Çikolatada açık ara sektör lideri
Bayramlarda çikolata tüketimi de diğer günlere nazaran 3 kat artıyor. Satışların yüzde yüzde 80'i bayramlarda gerçekleşiyor. Pastadan en büyük payı alan şirket ise Ülker. Gıda devi, genel çikolata pazarında yüzde 65, ikramlık çikolata pazarında yüzde 41 pazar payı ile lider durumda. Ülker'in çikolatadan sorumlu Pazarlama Genel Müdürü Şebnem Nasi, 68 çeşit ikramlık çikolata ile en geniş ürün yelpazesine sahip marka olduklarını söyledi. Türkiye'de ailelerin yılda 2 kez ikramlık çikolata satın aldıklarını ve tüketimin Ramazan Bayramı'nda Kurban Bayramı'na nazaran daha yüksek olduğuna işaret eden çeken, "Türkiye'de ikramlık çikolata ürünleri 2007 yılında 11 bin ton satılarak 150 milyon YTL'lik ciro büyüklüğüne ulaştı." bilgisini verdi.
Şirket, her sene bayram için özel bir ürün tasarlıyor. Nasi, "İstanbul Hatırası adlı ürünümüz, bu bayramın yıldızı. Kutusunun üzerinde İstanbul'un sembollerinden olan Kız Kulesi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yer aldığı şık bir kartpostal var. Amacımız kartpostallı bayram kutlaması geleneğini hatırlatmak." dedi. Ülker, 4 çikolata fabrikası ile yılda 100 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştiriyor ve her yıl toplam tonajın yüzde 10'unu yeni ürünlere ayırıyor. 1944 yılından beri Türk tüketicisini ve damak tadını çok iyi tanıdıklarını kaydeden Nasi, her yıl 35'in üzerinde araştırma ile tüketicilerin yeni taleplerini ve kategoriyi daha da iyi anlamaya çalıştıklarını belirtti. Bütçenin yüzde 2-3'ünü araştırmalar için harcadıklarını aktarırken, bu yıl pazarda küçülme beklemediklerini ifade etti.
50 milyon Euro'luk yatırım
Ülker, Giresun'daki fındık işleme atölyesine ek tesisini yakında açacak. Ülker Çikolata Genel Müdürü İrfan Demiryol, fındık prosesini içeren tesiste yılda 25 bin ton civarında iç fındığın işleneceğini söyledi. Bu yıl tamamladıkları 50 milyon Euro'luk yatırım ile kapasiteyi yüzde 50 artırdıklarının altını çizerken de, "Bu yatırımlar çikolata pazarındaki iddiamızı sürdürdüğümüzü gösteriyor." dedi. Türkiye'de yıllık çikolatalı ürünler tüketiminin 1,5-1,7 kilo olduğuna işaret eden Demiryol, rakamın Avrupa'da ortalama 5,6 kilo, Rusya'da ise 3 kilonun üzerinde olduğunu kaydetti. Demiryol, ham maddeden paketlemeye kadar her safhada kendi bünyelerindeki firmalar ile üretimde entegrasyonu sağladıklarını ve bunun rakiplerine göre maliyet avantajı getirdiğini, üretimin 626 ayrı aşamasında kalite kontrolü yapıldığını vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.