Toptan üniversiteyi tanımladı

Toptan üniversiteyi tanımladı
TBMM Başkanı Toptan: Üniversiteler, düşüncelerin özgürce tartışılabildiği kurumlar olmalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, üniversitelerin bilimsel araştırma ve çalışmaların rahatça yapılabildiği, düşüncelerin özgürce tartışılabildiği kurumlar olmasının hayati önem taşıdığını söyledi. 

Toptan, Pamukkale Üniversitesi'nin (PAÜ) 2008-2009 akademik yılı açılışına katıldı. PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki törende Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel, Selma Aliye Kavaf, Mehmet Salih Erdoğan ve Mithat Ekici, Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, PAÜ Rektörü Prof. Dr Necdet Ardıç ve il protokolünün diğer üyeleri de hazır bulundu.

TBMM Başkanı Toptan, burada yaptığı konuşmada, üniversitelerin, yetiştirdiği nitelikli insan gücü, ürettiği bilgiler ve topluma sunduğu çeşitli hizmetlerle toplumun gelişmesi ve ülke kalkınması için vazgeçilmez kurumlar olduğunu vurguladı. 

Toptan, "Üniversite gençliğinin, hayat boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, araştıran, sorgulayan, özgüveni yüksek, ileri görüşlü, tarihini ve kültürünü özümsemiş, evrensel değerleri benimsemiş bireyler olarak yetişmesi hepimizin ortak arzusudur. Yaşadığımız bilgi çağının öncüleri arasında yer alabilmek için böyle gençler yetiştirmek zorundayız. Bu kapsamda üniversitelerimize büyük görevler düşmektedir." dedi. 

Toptan, üniversitelerin gelişmesi, bilim üretiminin önündeki engellerin kaldırılması ve eğitim kalitesinin yükseltilmesinin herkesin ortak amacı olduğunu ifade etti.

Köksal Toptan, dünya piyasalarını vuran ekonomik krizin iyi değerlendirilmesi halinde Türkiye'nin, gelişmekte olan ülkeler için yeni fırsatlar sunabileceğini vurgulayarak, "Ülke içindeki tartışmalarla enerjimizi tüketmek yerine, bir taraftan dünya piyasalarını derinden etkileyen küresel krize karşı önlem almak, diğer taraftan da bu ortamın sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bu konuda üniversitelerimizin, sahip oldukları bilgi birikimiyle yapacakları çalışmaların da ülkemizin bu kriz ortamını fırsata çevirebilmesine yardımcı olacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Küreselleşmeyle birlikte bilgi teknolojilerini kullanabilen, iyi eğitim almış, üretken ve nitelikli insanların kalkınma sürecindeki rollerinin artığına da değinen Toptan, "Üniversiteler, kamunun ve özel sektörün en büyük araştırma, inceleme, teknoloji ve bilgi kaynağıdır. Bunu sağlayacak büyük bir zihni değişime Türkiye olarak ihtiyacımız vardır. Üniversitelerin bu gücünden yararlanabilen toplumlar, küresel rekabetin öncü aktörleri haline gelmektedir. Üniversitelerimizin dünyadakilerle rekabet edecek seviyeye ulaşması, aynı zamanda ülkemizin de küresel rekabetteki gücünü ve avantajını arttıracaktır." şeklinde konuştu.

Üniversitelerin, bilim merkezleri olmanın yanında mahalli kalkınmanın da anahtarı olduğuna değinen Toptan, şunları kaydetti: "Bu kurumlarımızın, bulundukları illerin tarihi, kültürü, sanayi yapısı ve yeraltı zenginlikleri gibi konularda çalışma yapmasını önemsiyorum. Üniversitelerimizin, ülkemizin ihtiyaç duyduğu işgücünü üretebilmesi için sanayi başta olmak üzere her sektörle işbirliği içinde çalışmasının da çok önemli olduğuna inanıyorum. Bir tarafta iş bekleyen üniversite mezunu gençler, öbür tarafta kendi alanında iyi yetişmiş işgücü beklentisi. Ülkemizin gelişmesini yavaşlatan bu çelişkiyi, her alanda sağlanacak işbirliğiyle aşarak üniversitelerimizdeki bilimsel potansiyelin ekonomik değere dönüşmesi için hep beraber gayret göstermeliyiz."

Türkiye'nin üniversitelerden önemli beklentileri olduğunu vurgulayan Toptan, "Üniversiteler aynı zamanda demokrasi kültürünün yerleşmesinde, katılımcılığın ve çok sesliliğin geliştirilmesinde vazgeçilmez kurumlardır. Buraların bilimsel araştırma ve çalışmaların rahatça yapılabildiği, düşüncelerin özgürce tartışılabildiği yerler olması hayati önem taşımaktadır. Özellikle uzlaşma kültürünün tam anlamıyla yerleşmesinde gençlerimize büyük sorumluluklar düşmektedir." dedi. 

Gençlerin hoşgörülü ve uygarca tartışmasını isteyen Toptan, "Ancak özgür düşüncenin olduğu yerde bilimin gelişebileceğini unutmamalısınız. Her türlü bilgiyi aklın ve bilimin süzgecinden geçirerek tartışmalı, belli yönlendirmeler ve saplantılardan sıyrılıp eleştirel bakış açısına sahip olabilmelisiniz. Binlerce yıllık köklü bir geleneğin mirasçılarıyız, ilham kaynağınızı bu zenginlikten alabilirsiniz." diye konuştu.

Herkesin ortak sevdasının, Türkiye'nin bölgenin en güçlü ülkesi haline gelmesi olduğunun altını çizen Toptan, şöyle devam etti: "Türkiye hem konumu hem de sahip olduğu potansiyelle küresel bir güç haline gelmiştir. Daha ileriye de gidebiliriz. Eğitimden sağlığa, ticaretten turizme kadar her alanda güzel işler yapılıyor. Türkiye, içinde bulunduğumuz yeni çağda insan hakları ve demokratikleşmedeki eksikliklerini tamamlayarak yoluna devam edecek, daha iyi bir dünyanın kurulmasında üzerine düşeni eksiksiz yerine getirecektir." 

Daha sonra Rektör Ardıç, TBMM Başkanı Toptan'a bir plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.