MÜSİAD da "Kesintisiz"den mustarip

MÜSİAD da "Kesintisiz"den mustarip
Türkiye de Meslek Eğitimi raporunda ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlanması için mesleki eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çalışma

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) tarafından Milli Eğitim Bakanlığı na sunmak amacıyla, hazırlanan "Türkiye de Meslek Eğitimi" raporunda ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlanması için mesleki eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiği belirtildi. MÜSİAD Eğitim Komisyonu başkanı Mustafa Erdem öncülüğünde hazırlanan raporda, Türkiye deki eğitim sistemi ve mesleki eğitimin önündeki engellerin çözümüne yönelik öneriler sunuldu.

MÜSİAD Eğitim Komisyonu tarafından hazıryanan Türkiye de Mesleki Eğitim Raporu, 24 Kasım / Öğretmenler Günü dolayısıyla kamuoyuna açıklandı. MÜSİAD Eğitim Komisyonu başkanı Mustafa Erdem "Mayasında sevgi ve fedakârlık olan öğretmenlerimize şükran borçluyuz. Toplumsal bilincimizin ve ufkumuzun mimarı onlar. Beşeri sermayemiz de onlara emanet. Gösterdikleri fedakârlıkları örnek alıyor, eğitim ve öğretmenlerimize yönelik her türlü gayretin ülkemizin geleceğine bir katkı olduğu düşüncesiyle çalışıyoruz" dedi.

EĞİTİM İÇİN ACİL EYLEM PLANI ŞART
Raporda, ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlanması için mesleki eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiği vurgulanırken, Türkiye deki eğitim sistemi ve mesleki eğitimin önündeki engellerin çözümüne yönelik öneriler sıralandı.Eğitimin her alanında olduğu gibi "mesleki eğitim" alanında da yeni bir acil eylem planına ihtiyaç olduğu ifade edilen raporda, mesleki eğitimin yeniden canlandırılması ve cazip hale getirilmesinin özellikle son yıllarda ülkemiz açısından hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çekildi.

Önümüzdeki 25 yılda dünyada güç dengelerinin değişeceği belirtilen raporda, Türkiye nin bu değişime yabancı kalmaması için eğitimin, özellikle de mesleki eğitimin önündeki engelleri kaldırma çalışmalarının hızlandırılması istendi. Türkiye de orta öğretimin bazı siyasi kaygılar nedeni ile son yıllarda olağan üstü bir dönem geçirdiği ifade edilen raporda şöyle denildi: "Orta öğretimde uluslararası standartların ters yüz edildiği bir dönem geçirdik. Düz liseli oranının yüzde yetmişleri bulduğu ve meslek liselilerin sadece yüzde otuzlarda kaldığı bir dönemdeyiz. Türkiye nin son beş yılda yakaladığı ekonomik büyümeyi destekleyecek olan iş gücü, manidar bulduğumuz politikalarla maalesef yetersiz kalmaktadır. Türkiye, hızlı ve sanayiye dayalı büyümesini sürdürebilmesi için en kısa zamanda mesleki eğitim için acil eylem planı hazırlamalıdır."

EĞİTİM GELİR KAYNAĞIMIZ OLABİLİR
Türkiye nin kendi insanını yetiştirmesinin yanı sıra diğer ülkeler özellikle Ortadoğu ülkeleri için eğitim merkezi haline gelmesinin sağlanması halinde ülkemizin milyarlarca dolar gelir kaynağı oluşturabileceği kaydedilen raporda, Türkiye nin yılda 30 bini aşkın öğrencisini yurtdışına eğitim amacıyla gönderdiğine ve yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolar döviz kaybına uğradığına dikkat çekildi.

"Türkiye, iş hayatının gereksinim duyduğu mesleki işgücünü yetiştirmeye dönük politikalarını önümüzdeki yıllarda dikkatle gözden geçirmeli ve oluşturmalıdır" denilen raporda mesleki eğitimin gelişmesi için yapılan önerilerin bazıları şöyle sıralandı:
1. Öğrenciler okullarında mesleki alanlar arasında geçiş yapabilmelidirler.
2. İş dünyasına, mesleki eğitimle ilgili olarak inisiyatif verilmelidir.
3. Mesleki eğitimde katsayı eşitsizliği giderilmeli ve meslek okulları cazip hale getirilmelidir.
4. Meslek lisesi ve düz liseye devam eden öğrencilerin oranı tersine dönüştürülmelidir.% 70 meslek okulları, %30 düz lise şeklinde olmalıdır. Bu bir hedef olarak ortaya konulmalıdır.
5. Tüm resmi ve sivil kuruluşlar, hayat boyu eğitim konusunda çalışmalar yürütmelidir.
6. İş piyasası bütün pozisyonlar için iş tanımlarını çıkartmalıdır.
7. Mesleki eğitimde esnek ve modüler eğitim sistemine geçilmesi gerekir.
8. Piyasada eleman ihtiyacı olan alanların belirlenmesi gerekmektedir. Buna bağlı olarak meslek eğitiminde de belirlenen alanlara doğru bir yönelim olmalıdır.
9. Eğitimin kalitesinin arttırılmasına dönük e-öğrenme programlarının daha aktif hale getirilmesi gereklidir.
10. Üniversite ile iş dünyasının meslek eğitimi ile ilgili olarak koordine içersinde bulunması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
11. Özel meslek kurslarının yaygınlaştırılması ile bu kursların akreditasyonu konusu bir an önce ele alınmalıdır.
12. Özel meslek kursları için KOBİ lere benzer teşvik imkanları geliştirilmelidir.
13. Avrupa yeterlilik Çerçevesi iş dünyasına daha etkili bir şekilde tanıtılmalıdır.
14. Ülkemizde standart meslek sınıfları yeniden gözden geçirilerek tam bir liste haline getirilmelidir.
15. Piyasada her türde ve seviyedeki meslek sahiplerinin sertifikalandırılması konusunda çalışmalar yapılmalıdır.
16. Okul dışı kazanımların belgelendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
17. Okul müfredatları beceri ve yeteneklere göre yeniden yapılandırılmalıdır.
18. Beceri ve yeterliliklerin kanıtlarını içeren mesleki ve teknik eğitim diplomaları geliştirilmelidir.
19. Meslek okulu öğrencilerinin yatay ve dikey hareketlilikleri kolaylaştırılmalıdır.
20. Uzaktan eğitim geliştirilmeli ve teşvik edilmelidir.
21. Bilgi aktarımının kolaylaştırılması için güçlü iletişim yolları oluşturulmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.